IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как може да се осигури устойчив глобален растеж?

Необходимото ускоряване на производителността ще е много трудно, но не и невъзможно, смятат Лаура Тайсън и Джонатан Вьотцел

09:13 | 26.04.15 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как може да се осигури устойчив глобален растеж?

Светът е изправен пред голяма дилема. Въпреки че бързият икономически растеж, като този, реализиран през последните 50 години, е от решаващо значение за подпомагане на развитието, сега също знам, че той може да има сериозни отрицателни последици, особено за околната среда.

Как можем да балансираме императивите на растежа и развитието с необходимостта да се гарантира устойчивост,  питат на сайта project-syndicate.org Лаура Тайсън и Джонатан Вьотцел*.

Безпрецедентният ръст на доходите на глава от населението през последните 20 години извади повече от един милиард души от крайната бедност. В развиващите се страни продължителността на живота се е увеличила с 20 години от средата на 1970 г. насам, а процентът на неграмотност сред възрастните е намалял почти наполовина през последните 30 години.

Бързият икономически растеж обаче предизвика огромен натиск върху околната среда. Нещо повече, той е придружен от растящо неравенство на доходите, което достигна исторически върхове в много страни (въпреки че между отделните страни неравенството е намаляло). Като се има предвид това, може да се твърди, че по-бавният растеж ще е добър за света.

В този случай решението е налице. Според нов доклад на McKinsey Global Institute (MGI) застаряващото население и намаляваща раждаемост в много части на света биха могли да забавят растежа на световната икономика значително през следващите 50 години.

Всъщност, дори ако производителността нарасне със същото бързо темпо, както през последния половин век, глобалният растеж ще намалее с 40% - доста под анемичния ръст от последните пет години. Увеличението на заетостта също е напът да се забави значително. В резултат на това, дори и при по-бавния ръст на населението, доходът на глава ще намалее с около 19%.

Все пак през следващите 50 години БВП ще се утрои, а доходът на глава от населението ще се удвои. Въпреки този темп на дългосрочен растеж, той ще представлява рязък спад спрямо темповете от последните 50 години – шесткратно увеличение на БВП и почти трикратно на дохода на глава.

Въпреки потенциалните ползи, особено за околната среда, очертаващото се забавяне на растежа носи значителни рискове. Макар че икономическият растеж не е самоцел, той дава възможност за постигане на по-широк набор от цели на обществото, включително създаването на икономически и трудови възможности за милиони уязвими и бедни хора, както и предоставянето на социални услуги като образование, здравеопазване и пенсии.

Как ще гарантираме, че тези задължителни изисквания са изпълнени въпреки демографските и екологичните ограничения? Първата стъпка е да се осигури икономически растеж чрез повишаване на производителността.

Необходимото ускоряване производителността - с 80%, за да поддържа темпа на растеж на БВП и с 22% за поддържане на растежа на доходите на глава от населението на нивото от последния половин век, е трудно. Докладът на MGI, базиран на казуси в пет икономически сектора, обаче установява, че постигането на такава производителност, макар че е "изключително предизвикателство", е възможно, и то без да се разчита на непредвиден технологичен напредък.

Три четвърти от потенциалния ръст на производителността може да дойде от подобрения, които вече са доказали своята ефективност - модернизиране на търговията на дребно, консолидиране производството на автомобили в по-малък брой по-големи фабрики, подобряване ефективността на здравеопазването, както и намаляване на загубите при преработката на храни. Останалото може да дойде от технологични, оперативни и бизнес иновации - например, създаването на нови семена за увеличаване на селскостопанските добиви, използването на нови материали (като композитни въглеродни влакна) за производство на по-леки и по-устойчиви коли и самолети, или цифровизирането на медицинските досиета.

Друга значителна възможност за растеж се състои в повишаване на заетостта и производителността на жените. Днес само около половината от жените в трудоспособна възраст в света са заети. Те печелят около три четвърти от заплатите на мъжете в същите професии, и са по-силно представени в неформални, временни и слабо продуктивни работни места.

MGI изчислява, че увеличаването на икономическата активност на жените може да допринесе за почти 60% от потенциалния растеж на работната сила през следващия половин век. Осъзнаването на този потенциал ще изисква усилия от страна на работодателите и правителствата за премахване на дискриминационните практики, които пречат на подбора, задържането и насърчаването на жените, както и кредитни, данъчни и семейни политики за подпомагане на работниците да балансират своите отговорности на работното място и у дома.

В същото време, за да се намали въздействието на продължаващия бърз растеж върху околната среда, светът трябва да подобри своята ресурсна ефективност значително. MGI и други установиха множество екологично отговорни възможности за растеж, които произхождат от по-интелигентно използване на ограничените ресурси.

Да вземем подобренията в енергийната ефективност, която може да намалят наполовина прогнозираното търсене на енергия до 2020 г. Както Калифорния - осмата по големина икономика в света - е доказала, строгите стандарти за енергийна ефективност може действително да бъдат добри за растежа и заетостта. В действителност тези политики запазиха енергийното търсене на глава от населението постоянно през последните три десетилетия (докато то нарасна с 50% в останалата част на САЩ), без да се прави компромис с растежа.

Налице са силни бизнес и потребителски аргументи за подобряване на производителността на ресурсите, тъй като тя може да доведе до значителни икономии на разходи. За щастие политиките в подкрепа на тази цел набират скорост както в развитите, така и в развиващите се страни.

Дори увеличението на икономическата активност при жените и ресурсно-ефективният растеж да поддържат висок икономически растеж, остава едно предизвикателство: неравенството в доходите. Всъщност няма проста връзка между растежа и неравенството в доходите. В края на краищата неравенството се увеличава както в бавно растящите развити икономики, така и в бързо разрастващите се нововъзникващи икономики.

Според френския икономист Тома Пикети неравенството в доходите расте, когато възвръщаемостта на капитала надвишава икономическия растеж, което означава, че сам по себе си по-бързият икономически растеж ще намали неравенството. Използвайки по-различен подход, икономисти от Международния валутен фонд също намират положителна връзка между по-слабото неравенството на доходите и по-бързия растеж, като заключават, че политиките, които преразпределят доход, могат по-бързо да насърчат по-устойчивия растеж.

Растежът все още има значение. Когато положителните демографски фактори се превърнат в отрицателни, а екологичните предизвикателства станат още по-ярки, бизнесът и правителствата трябва да помислят внимателно как да се подобри ефективността на ресурсите, докато същевременно благоприятстват по-всеобхватен икономически растеж.

* Тайсън е професор в Haas School of Business към Калифорнийския университет. Тя е старши съветник в Rock Creek Group и член на Съвета за глобален дневен ред по въпросите на половото неравенство към Сетовния икономически форум. Била е председател на Икономическият съвет към американския президент. Вьотцел е директор на McKinsey Global Institute. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 9 години
Когато става въпрос за милиарди човешки живота мисля ,че мога и трябва да преповтарямХората трябва да знаят ,че идват 3 планетарни катастрофи и може да се избегнат ако се вземат мерки веднага и правилните - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972Казано кратко знам как да се избегнат Готов съм да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да обясня подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Доклада на ООН е грешен 6% от световният БВП на година трябва да се инвестира в определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558А тези 6% ще дойдат от забрана на офшорки и т.н. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
Много говорили малко казали и незнам дали тези професори наистинали не знаят за какво става въпрос ?! Под постинга на г-н Хитов доктор по икономика съм описал основното - http://krizata.blog.bg/history/2015/04/02/zashto-niakoi-taka-silno-nenavijdat-velikite-bylgari-v-ikono.1351149Страшното е ,че това се знае ,казано е от Жак Фреско още 1974год. след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2Един път завинаги трябва да се разбере ,че в една затворена система не може да има постоянен растеж на БВП и трябва устойчево развитие и системен подход - ресурсно базирана и планирана екологична икономика Ако не се вземат мерки до 1-2год. да се почне трансформацията на света към 2025-2030год. ще стане страшно - хаос, войни и милиарди жертви заради петрола ,и защото трансформацията на света за финкциониране без петрол има технологично време минимум 15год. и не може да стане на 100% тоест трябва да си оставим петрол за столетия напред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Горе-долу същия аргумент имам предвид и аз : при изработването на аналогичен продукт/предмет сме твърде ограничени във възможността да спестим материали. Икономии и ефект могат да се постигнат в относително по-голяма степен при разхода на енергия и усъвършенстване на ефективността при рециклиране, но и по тези направления едва ли можем да очакваме стабилно решение на еко-проблемите без да се мисли за устойчиво потребление.А иначе, това, което ти имаш като опит с ускорената амортизация на използваните машини, в голяма степен се дължи на предварително (УМИШЛЕНО) заложен ресурс/живот на всичко, което потребяваме. Тактика, която се налага да се използва (и все по-широко се застъпва), за да се поддържа ЦИКЛИЧНО потребление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
В този ред на мисли имам една съвсем категорична прогноза ;)) : нито нарстващата технологична производителност, нито допълнително кредит ще решат проблемите (вкл. този за стабилността) на тази организация на икономика и обществени взаимоотношения. Напротив принципите на организация на икономика и общество, а не технологиите, са аспектите които трябва да еволюират (заедно с човека), за да се ориентираме към фаза на баланс и стабилност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
( ... ) ами ясно е, че от един момент нататък в развитието на технологиите, удовлетворяването на такова условие се измества изцяло в полето на абсурда : растящата технологична производителност и автоматизация/роботизация оказва огромен натиск в/у заетост и нива на заплащане - а същевременно, на същите тези средства , които хората получават като заплати, се очаква да се върнат обратно в икономиката като потребление и да поддържат движението й (??). Единственото решение , което ни се предлага( и се прилага) е вкарването на допълнително кредит в системата, за да компенсира недостигащия доход на резултата от този подход се наслаждаваме и по настоящем.Съвсем отделно стои въпроса, в какво точно се превръща човека и човешкото общество, в следствие вменяването на консуматорството, в главен приоритет и едва ли не същност на съществуването ни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
" ... защото за единица продукт ще разходваш по-малко ресурс - вода, ток, материали, енергия, суровини. "...........Теоретично разхода на енергия може да се оптимизира (по всички звена на веригата от добива на суровините до производството на крайния продукт), обаче, как ще намалиш чувствително материалите , които се влагат в единица готов продукт ? Трябва да се търси технология за 100% рециклиране ... и все пак, огромния екологичен конфликт и риск е следствие от функционирането на съвременната икономическа система, в комбинация с ръста на производителността на технологиите и формиралия се в тази среда консуматорски модел на съществуване. Очевидно при сегашните принципи на организация на икономика и обществени взаимоотношения, едното без другото е невъзможно : потреблението трябва да догонва производителността за да поддържа движението в системата (...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
- Отделно, че потреблението е нужно и полезно само тогава, когато обектът /който се потребява/ действително носи полза, удовлетворение, покрива реални /а не измислени и наложени от моди и промиване на мозък от реклами/ нужди. Пуста лакомия, ще ни заличи от земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Вече съм виждал и аз лично, как гражданите на някои страни в рецесия живеят в пъти по-добре от такива на страни в растеж. Самият прочит на думата "растеж" е тотално сбъркан, мен ако питате. земята е с ограничени размери и способност да носи и изхранва население. какво ме топли мен "растеж", изчислен в пари, които усилено се обезценяват? Та, те се натрупват у някого си и, по този начин, се извеждат от потребление и развитие на благосъстоянието. Предпочитам нулев и дори отрицателен "растеж" при положение, че достъпът до блага се улеснява, а персоналната заетост /вкл. в опасни, вредни и дори "просто" неприятни/ дейности се съкращава. ТОВА разберам под ръст на производителността. И за чий ми е да си сменям телефона /онова, по което говоря/ по три пъти годишно, само и само, да нося НОВИ милиарди някому, който и така, натрупаните до момента, нито може да изяде, нито да изпие нито сам, нито с цялата си фамилия. ВСИЧКО е сбъркано в тази система. Наложително е нейното реформиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
v_tin
преди 9 години
Като чуя растеж и ми иде да се хвана за кобура, но понеже нямам и се хващам за к...а.Според икономическата мисъл трябва следващите поколения да се раждат с по 2 стомаха/ за да ядат повече/. 4 ръце да работят повече абе навсякъде всичко по 2. Така не може и не става. Има нещо сгрешено в тази концепция, проблемът е че навсякъде ни я тикат в лицето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
pinoccio
преди 9 години
Баце, става въпрос за подобряване на производителността при запазване на нивото на потребление. Това е, което води до по-голямо щадене на околната среда, защото за единица продукт ще разходваш по-малко ресурс - вода, ток, материали, енергия, суровини. Производителност и производство са две различни неща. Оттук следва понятието устойчив растеж - да намаляваш средствата, които влагаш за единица продукт, оттам ти расте и печалбата. Това е времето на високите технологии, чрез тях се постига тази цел. Затова американската мечта става все по-илюзорна, защото високи технологии в гаража не можеш да развиваш, както Бил Геитс правеше компютри навремето там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още