IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция по пътя към диктатурата и деспотизма

Западната общност на ценностите не може да си позволи да игнорира един фундаментален удар именно срещу нейните ценности

19:24 | 29.07.16 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турция е в извънредно положение. Но и в този случай са в сила някои правила. Така например турският президент Реджеп Таийп Ердоган има право да потуши опита за преврат и да уволни разбунтувалите се генерали. Виновните носят отговорност независимо къде се намират. 

Само че "чистките" на Ердоган отиват много по-далеч. Сега наред са медиите. Масовата разправа с журналисти и медии противоречи на фундаменталните основни права, които Турция също е задължена да спазва, пише в коментар за Frankfurter Allgemeine Zeitung Райнхард Мюлер.

При извънредно положение Ердоган може да замрази временно спазването на Европейската конвенция за човешките права, но само доколкото ситуацията безусловно налага това и дадена мярка не противоречи на други задължения на международното право. Когато с декрет се разпорежда закриването на стотици медии по подозрение, че са свързани с "Движението Гюлен", това е недопустима атака срещу свободата на мненията и печата. 

Действията на Ердоган са сериозно предизвикателство за партньорите на Турция - Съвета на Европа, Европейския съюз, НАТО. Страните, членуващи в тях, т.е. включително и Турция, са задължени по договор "да гарантират свободата, общото културно наследство на своите народи, основаващо се на принципите на демокрацията, свободата на индивида и принципите на правото".

Вярно е, че Турция е преживяла не един военен преврат. Потушаването на последния не променя стратегическата роля и значението на страната - особено за бежанската криза в Европа. Турция остава важен партньор.

Но западната общност на ценностите не може да си позволи да игнорира един фундаментален удар именно срещу нейните ценности. Закриването и унифицирането на медиите е нещо много по-различно от уволненията на държавни служители. Свободата на мненията е същностен принцип на правовата държава. Претенцията на един човек да изразява единствено вярното мнение и безпощадно да потиска мнението на другите е белег на авторитарен преход към диктатура и деспотизъм.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 8
remarek
преди 7 години
Европейските медии? Тези медии,които всеки ден скриват как някой бежанец е посегнал на бяла жена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още