IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа и ислямистите*

Защо Западът така и не успя да претопи мюсюлманите и може ли да го постигне в бъдеще

18:09 | 08.10.16 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Историята не обича симетриите. И затова, когато се случат, те правят впечатление.

През 1453 г. победоносните армии на Мехмет Завоевателя пробиват стената на Константинопол и превръщат Великата църква „Света София“ в джамия. Четири десетилетия по-късно, през 1492, победоносните армии на испанските католически крале Фердинанд и Исабела превземат Гранада – и на свой ред превръщат голямата гранадска джамия в църква. Така Византия и ал-Андалус, мавърската държава на Пиринеите, падат с един и същи символичен жест на унижение и подчинение.

Отношенията между Европа и исляма се обрамчват от тази симетрия. Разбира се, има и друго: алгебрата, арабските преводи на Аристотел, подправките, търговията, уважението и толерантността. Но за жалост лошото се помни повече.

Затова не е лесно, когато днес Европа и ислямът отново влизат в отношения покрай огромните мюсюлмански имигрантски маси. Нервите са опънати, фитилът е къс и огънят може да пламне много бързо. И може би трябва да опитаме да се отърсим от митовете – популистките, но и либералните. Ще разгледам по един от всяка страна.

МИТ 1: „Меркел ги доведе".

Това казват популистите от Аахен до Атина. Този мит има съществен проблем: не отговаря на истината. Прочутите реплики и снимки на германския канцлер се появиха едва тогава, когато мигрантската вълна вече бе ударила Централна Европа. Бежанците бяха по гарите на Будапеща и Виена и всичките искаха да стигнат Германия. Ако тя бе затворила границата, недоволните централноевропейци просто щяха да бъдат потопени.

Подтекстът на този мит е, че за влизането на огромните ислямски маси в Европа се дължи на глупостта, подкупността и предателството на европейските елити. И това не е вярно. Никой не можеше да спре цунамито, особено след като турският бент се скъса.

Ами утре? Пет милиона бягат от „Боко Харам“ само в Нигерия; а те още не са стигнали Европа. Ислямският свят ври и кипи в революции, размирици, войни и демографски бум – и няма къде да пласира младежките си (и предимно мъжки) излишъци. Тяхна цел по неизбежност става западната социална система. По този повод Мартин Ренер от „Алтернатива за Германия“ цитира пред мен нобелиста Милтън Фрийдман: „Една държава може да има социална система. Точка. Може да има и отворени граници. Точка. Но никога и двете едновременно“.

Бежанската вълна е нещо много повече от грешка на уплашени елити. Тя е тектоничен разлом; нещо като преселение на народите. И колкото по-бързо осъзнаем сериозността на положението, толкова по-умно ще действаме.

Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Виждам го точно по същия начин както се случи разпада на Съветския съюз, значи събират се задаващото ново лидерство на Европа след изборите в редица страни през 2017 и се обсъжда безусловното разпускане на всички европейски институции и отмяна на лисабонския договор и замяната всичко с едно просто споразумение за свободна търговия и възможност за безвизово пътуване из целия вече бивш съюз. Общо взето европейския съюз ще бъде заменен с нещо като европейска версия на NAFTA. Така икономическия шок ще бъде минимален, а ликвидирането на еврото ще позволи на Южна Европа да се възстанови от кризата най-накрая, а Германия ще запази голяма част от завоюваните си позиции на европейските пазари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Разрушаването как го виждаш...да не мислиш че задокеанското еврейство в сянка много ше се зарадва на идеите ти ?!Тая работа без война няма да се размине...таман наближават 100 години от последното пренареждане на картите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
След като вярваш в това, което твърдиш защо защитаваш останалите европейски институции като комисията и съвета на Европа и вярваш, че европейския съюз може да се реформира така, че проблемите с крайнолевите да бъдат решени? Няма никакъв начин за решаване на проблема с прословутия съд освен разрушаване на всички институции на европейския съюз включително еврото и европейската централна банка. Колкото повече "реформи" биват провеждани от престъпната европейска комисия все повече европейския съюз се движи наляво точно според закона на О'Съливан. Няма друг избор освен разрувашане на всичко и започване от начало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
Стефчо
преди 7 години
На мен па ми е интересно защо ислямските държави не приемат бежанци. Къде е прочутият мит за мюсюлманското гостоприемство, да приемеш хора от своята вяра? Нали са много велики, нали аллах е с тях? Доколкото знам всички мюсюлмански държаво вкупом са приели по-малко от 5000 бежанци... приемат основно те.Страните, които са приели най-много бежанци, са: Йордания (2,7 милиона души); Турция (повече от 2,5 милиона души); Пакистан (1,6 милиона души) и Ливан (повече от 1,5 милиона души).Всички разселени благодарение на Чичо ти Сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 0
unicornblade
преди 7 години
Гледах една конференция в англия. там анализаторите казаха , че за Швеция е твърде късно и за нея спасение няма - бройте я за мюсулманска страна в близките 50 години, а за англия още не било късно и т.н. анализираха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 0
studioaa
преди 7 години
Поредната статия, която повтаря опорните точки на "отворено общество", за това как в бъдеще евентуално дядо ми може и да ми стане баба... Всъщност след атентатите в Сан Бернардино и Флорида и фондацията на сорос е платила за десетки публикации раздушващи мита за ислямофобията - или как мюсюлманите щели да се чустват дискриминирани и отхвърлени от обществото заради шепа терористи. Освен това незаконния съд по правата на човека в Страсбург е призовавал медиите да прикриват идентичността на извършителите на терористични актове заради опасност от ислямофобия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
Масаракш !Истинският проблем е, дали опомнянето не става твърде късно !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 31 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Абе човек , и Меркел и Юнкер пък и всички други изпълняват заповеди спуснати от америка . Обамата и той е кукла на конци...Сорос е ключът за отровното гнездо откъдето дърпат конците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 30 rate down comment 1
scott
преди 7 години
ако бех на юнкер щех да издам заповед: събираш сичките мигрантес у водата. чай, одеалце, малко почивка и си ги стоварваш обратно на либийскиа брег. Ама били иракчани - примерно. на либийскиа брег и те. да се оправят. требва хем да ги обезкуражиш в постигането на техните цели, хем да издевателстваш над техната си биомаса, за да ВЪЗПРЕШ И ДА ПОСТИГНЕШ ПОБАДЯ НА ТВОЙТА СТРАТЕГИЕС И ЖЕЛАНИА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 27 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Абе само Меркел да беше , я виж тия с патрулните кораби из средиземно море кво правят ...ходят и събират кафявото па го стоварват в Италия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още