IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция затъва все повече в бедност и след седем години на икономии

Страната се спаси от банкрут, но тежките ограничения и реформи превърнаха рецесията в депресия, а връщането на стандарта на живот изглежда непостижимо

22:48 | 21.02.17 г. 14
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След седем години на икономии Гърция затъва все по-дълбоко в бедност, пише в анализ Ройтерс. След милиарди, налети в икономиката, ситуацията в страната не се подобрява, а става по-лоша.

Световната финансова криза се отрази най-зле на четири държави в ЕС - Кипър, Ирландия, Португалия и Гърция. И четирите трябваше да се обърнат към международни кредитори, но три от тях вече успяха да се възстановят. За Гърция се наложиха три спасителни програми от 2010 година насам и страната е още далеч от оздравяването.

Парите на Международния валутен фонд (МВФ) и европейските кредитори спасиха Гърция от банкрут. Тежките реформи и икономии обаче превърнаха рецесията в депресия, а голяма част от заемите, които страната получава, всъщност отиват за покриване на старите задължения.

Без значение кой е виновен за това състояние, стандартът на живот в Гърция се срива. Страната не е най-бедният член на ЕС, посочва още Ройтерс. Ситуацията е по-добра спрямо България и Румъния, но бедността се увеличава двойно от 2008 година насам. В същото време в ЕС бедността намалява.

Реалността е особено видима в хранителните банки, където бедните гърци, живеещи със средства под линията на бедността (370 евро) получават подкрепа. През 2012 година в хранителните банки в Атина са били регистрирани 2,5 хил. души. Днес броят им надхвърля 26 хил., от които 5 хил. са деца.

През последните месеци безработицата в страната започна да пада - от пика от 28% преди няколко години, до 23%. Това обаче все още е най-високото ниво сред страните от ЕС. Хиляди компании прекратиха дейност, а икономиката на Гърция се сви с 25% от началото на кризата.

Надеждите са, че през 2017 година страната ще успее да се измъкне от кризата. Последните икономически данни обаче донякъде попарват тези очаквания - икономиката записа спад през четвъртото тримесечие на 2016 година след две поредни тримесечия с ръст.

Подобряването на стандартите на живот пък изглежда по-недостижимо от всякога. Проучванията показват, че 75% от домакинствата са намалили значително доходите си през последната година. В една трета от гръцките домакинства има поне един безработен. 40% съобщават, че не им достигат средства за закупуване на храна.

Ние вегетираме, просто съществуваме, признават пенсионери пред Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 35 rate down comment 6
khao
преди 7 години
по скоро нещата си идват на мястото, Гърция е доста по неразвита държава от нас, но с по висок стандарт ... от къде ? точно така, от никъде, сега просто е време да отработят това дето изпукаха и да се върнат към белите нации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 7
data
преди 7 години
За любителите на прогресивното данъчно облагане - Гърция има прекрасна прогресивна скала и събираемост клоняща към нула :) . Някой неща не виреят на юг !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 27
ACA
преди 7 години
Гърците са най-обичащите Русия народ в света.Това не им се отразява добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 5
emilioner
преди 7 години
Гърция е силно нереформирана държава задръстена е с такива невероятни лицензионни и протекционистични режими че ви бедна фантазията аз говоря от личен опит бил съм там и по бизнес и по търговия и да работя,една социална полукумонистическа администрация безумни огромни държавни предприятия с назначени отгоре директори нямам думи.Франция е подобна.Но да се върна на Гърция,ако си бяха направили реформите,щяха да постигнат това което постигнаха Португалия Испания Ирландия а именно да се върнат към растежа.Тоя коментар го бях направил другаде но тук ще го повторя защото е много удачен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още