IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как западният капитал колонизира Източна Европа

Политиците популисти в региона закъсняха с националистическите си послания, пише анализаторът на Bloomberg Леонид Бершидский

11:58 | 24.09.17 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Още една източноевропейска държава може да се сдобие с популистко, антиимиграционно и евроскептично правителство – партията на милиардера Анджей Бабиш ANO има значителна преднина в проучванията преди парламентарните избори в Чехия през октомври. Така страната ще попадне в компанията на Полша, Унгария и Словакия.

Ако това ви плаши, трябва да знаете, че има поне един защитен вал пред екстремизма в региона -  западноевропейският капитал, пише в коментар за Bloomberg View анализаторът Леонид Бершидский.

На практика западните инвестиции играят толкова важна роля в икономиките на тези страни, че политиците националисти създават на страните си имиджа по-скоро на непокорни колонии, отколкото на партньори в голям интеграционен проект, коментира той.

В свой скорошен доклад Филип Новокмет, Томас Пикети и Габриел нарекоха в прав текст източноевропейските държави „страни с чужда собственост“.

„Собствениците им обикновено са от страни от ЕС (особено от Германия)“, пишат те и допълват: „Така че в известен смисъл ситуацията прилича на тази, при която периферни райони са собственост на по-проспериращи централни райони в една голяма федерална държава.“

За Пикети и неговите сътрудници това не е редно, защото изкривява измерването на неравенствата: голяма част от богатствата на една страна се натрупват в сметките на чужди акционери, които не са част от местния най-богат 1%, затова страната изглежда по-егалитарна, отколкото всъщност е. Но от това произхождат също редица по-широки последици.

В сравнение с икономическата си продукция страните от Източна Европа имат най-големите отрицателни нетни инвестиционни позиции в Европейския съюз, като се изключат Ирландия, Гърция, Кипър, Португалия и Испания. Последните пет получиха големи спасителни пакети по време на последната финансова криза.

За разлика от ударените тежко от кризата страни от тази група, източноевропейските икономики стигнаха до тези позиции, след като дълго време привличаха повече чужди инвестиции, отколкото реализираха зад граница. Чуждите инвестиции в тези икономики спрямо брутния вътрешен продукт са по-високи от средната стойност за развитите страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 27 rate down comment 8
Dimat
преди 6 години
"Западният интеграционен проект" спрямо страните от Източна Европа е идентичен на "проекта" на анакондата,спрямо жертвата и,която я храни!В началото,с омайните си движения,анакондата хипнотизира жертвата,докато я захапе и започне да я поглъща!Странното в случая е,че в тези начални минути,жертвата се чувства много комфортно - стои си смирено,"нещо" си я движи на някъде,топличко е,за нищо не мислиш...абе,"рай"!Докато не се намърдаш в храносмилателният механизъм,който е безжалостен и вече няма връщане назад - само "напред",където излизаш,като добре структуриран екскремент!!!Това е великото бъдеще на източноевропейските колонии - на добре сдъвкан структуриран екскремент на "западнния проект"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 6 години
Да ми обясниш как точно си сътрудничат нациите? И като непосредствен пример, посочи ми българите с кого си сътрудничат - турци, гърци, македонци, сърби и румънци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Сега китайския капитал измества западния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 11
studioaa
преди 6 години
Исландия на кого е покорна колония не разбрах?? Сигурно и те са като Куба и Хаити с техните мизерни 60к $ БВП на човек годишно нали... И Норвегия също е нечия колония също така, затова е добре сигурно... Никой няма нужда от ес, ес не е нужен нито за свободно движение на хора, нито на капитали нито за какъвто да е било правов ред. Институциите на ес са като един огромен безполезен *** или тумор, който трябва да бъде изрязан. ДА НА ЕВРОПА НА НАЦИИТЕ, които си сътрудничат, НЕ НА ФЕДЕРАЛНА СУПЕР-ДЪРЖАВА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 10
majnata
преди 6 години
Хаха... е това като чуя "свободно" , умирам да се смея на такива като тебе ...кефят се че лапнали червея , пък не видят куката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 31
redcretin
преди 6 години
Куба е отличен пример за непокорна колония - съмнявам се чехите да завиждат на мизерията на кубинците :)Има ЕС със свободно движение на хора и капитали, какви колонии какви 5 лева, кадърните могат и създават бизнеси без значение къде са родени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 12
studioaa
преди 6 години
Няма нужда от това да се атакува каквото и да е било решение за прием на бежанци пред който да е съд. За разлика от частните лица държавите не могат да принудени толкова лесно да се подчинят на решението на подобни компроментирани съдилища. А от "чуждите инвеститори" никой нищо хубаво не е видял освен безцеремонно източване на икономиката и бюджета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 3
coder
преди 6 години
Само като видя колко десетки % от БВП са инвестициите в тези страни и като се сетя, че при нас този показател за тази година е ~1%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 13
majnata
преди 6 години
Браво на Чехия , по добре непокорни колонии отколкото покорни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още