IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвеститори засилват активността на пазара на бизнес имоти в Европа

Инвеститорите от САЩ са водещата група чужди купувачи, като се очаква през тази година да удвоят инвестициите си

10:35 | 28.04.15 г.
Глобалните инвеститори засилват активността на пазара на бизнес имоти в Европа

Пазарът на бизнес имоти в Европа все така ще остане във фокуса на вниманието на глобалните инвеститори. Очаква се пред следващите две години активността на пазара да е изключително висока на фона на атрактивните цени, доброто предлагане на инвестиционен продукт, преструктурирането на портфейли и количествените улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ), прогнозира консултантската компания Cushman & Wakefield в нов доклад.

Очаквано, най-активни се очаква да са инвеститорите от САЩ, които на практика ще удвоят вложенията си на пазара на имоти в Европа, пише онлайн изданието worldpropertyjournal.com. Ако за периода 2013-2014 г. вложенията им са достигнали около 25 млрд. евро, през тази година се очаква да достигнат малко над 50 млрд. евро, прогнозира компанията.

На второ място са инвеститорите от Катар с малко под 10 млрд. евро, но ако прогнозата се реализира, това ще означава близо 10 пъти ръст на годишна база, според данните на консултантите.

Третата група най-активни на пазара на бизнес имоти в Европа инвеститори са от Канада с очаквани вложения от малко над 5 млрд. евро. Топ 10 се допълва от Китай, Сингапур, Южна Корея, Малайзия, Обединените арабски емирства, Хонконг и Саудитска Арабия.

Засилен интерес се наблюдава и от инвеститори от Бразилия, Австралия, Израел, Индия и ЮАР, макар и обемът на вложенията им да е значително по-малък.

В доклада се посочва, че въпреки че като цяло активността на пазара на бизнес имоти в Европа се разширява от зрелите пазари към южните и централни региони, глобалните инвеститори остават все така съсредоточени върху възможностите на най-големите пазари. През последната година Великобритания, Германия и Франция са привлекли три четвърти от обема на инвестициите, осъществени от водещите глобални играчи на пазара.

Все по-често обаче Южна Европа се появява и на техния радар и най-вече Испания. Това е единствената държава от региона, която успешно привлича капитали от всички краища на света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още