IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската криза - не само пречка, но и стимул за пазара на ваканционни имоти

Оформя се група участници на пазара, които бързат да изнесат парите си от Русия, показва анализ на инвестиционна компания

12:56 | 09.02.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Руската криза - не само пречка, но и стимул за пазара на ваканционни имоти

От една страна руската криза пречи на по-големите сделки на пазара на ваканционни имоти в България. Същевременно обаче тя се оказва и допълнителен стимул за преместването на семействата от руската средна класа в друга страна. Това се посочва в годишния анализ на инвестиционната компания GreenLife.

На пазара се наблюдават два типа реакции заради конфликта в Украйна и политическите процеси в Русия. От една страна клиентите с по-скромни бюджети, но със спестявания и планове да купят имот в чужбина, изчакват. Същевременно се оформя и друга група участници на пазара, които искат бързо да изнесат парите си от родината. Точно те са активни на българския пазар в момента, посочват от компанията, като допълват, че в комплексите им в Созопол и Поморие огледи се правят от началото на януари, което не е характерно за сезона.

„Профилът на клиентите не се е променил - семейства на зряла възраст, които избират страна член на ЕС, защото дори при намалелите си доходи, руските граждани от средната класа остават с по-висок стандарт от този, който има средностатистическият българин. Втората група са семейства с все още малки деца, които търсят начин да изнесат дребния си бизнес, за да живеят спокойно в България”, коментира изпълнителния директор на GreenLife Теофил Петров.

„Проблемът на кризата в Русия не е в това, че цената на рублата пада, т.е. хората са загубили спестяванията си, защото руснаците не държат парите си в банки или в рубли. Най-важният проблем е психологически – очакването им да имат по-ниски доходи и липсата на ясна перспектива“, посочва се в анализа на фирмата.

Същевременно на пазара в България са се появили и рускоговорещи украинци, които търсят възможности да инвестират част от парите си. Към края на 2014 година те са достигнали 12% от купувачите на българския пазар.

Украинските купувачи на имоти разполагат с по-високи бюджети в сравнение с руснаците – над 50 хил. евро, отчитат от компанията. Основният им приоритет е страната, в която купуват, да е на територията на Европейския съюз (ЕС). Алтернатива за купувачите са Сърбия и Черна гора, които обаче не са в Съюза, както и Турция, която обаче е предпочитана от купувачите на имоти от бившите руски републики.

Според компанията 2014 година може да се определи като трудна основно заради природните бедствия, които са нанесли на пазара по-сериозни негативи, отколкото политическите кризи и последващите икономически процеси.

Според впечатленията на търговците основното притеснение, което руските граждани са изпитвали през 2014 г., не е свързано с промяната на стандарта на живот, а с възможността ЕС да наложи на България да предприеме санкции срещу руските граждани – с по-трудно получаване на визи или други пречки за пребиваване.

През 2014 г. от компанията инвеститор нямат нито забавени плащания, нито отказани сделки. Негативна тенденция има само в срока на вземане на решение от страна на купувачите – той се е удължил.

Данните на фирмата показват, че 65% от купувачите през 2014 г. са разполагали с бюджет между 45 000 и 60 000 евро. Това са представителите на т.нар. средна класа руски граждани. Делът на семействата с ниски бюджети - под 40 000 евро, силно е намалял – част от тях са се оттеглили изцяло, докато други са се пренасочили към вторичния пазар, където има предлагане на различни цени.

Наблюденията на компанията показват, че на вторичния пазар цените на имотите падат, докато в добрите комплекси по крайбрежието нивата се задържат стабилни.

Сделките се сключват предимно на изплащане по индивидуално договорени схеми. Предпочитат се напълно завършени жилища или поне апартаменти в напреднал етап на строеж.

Над 80% от руснаците продължават да купуват имоти единствено за собствено ползване и не отдават под наем, дори когато не са в България и не използват апартаментите си. Всички плащания се правят с пари в брой и не се използва външно финансиране. Същата тенденция важи и за малкия дял българи, които вече се появяват на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
Миглена вие сте падладели с ваште тъпотии те разпродават по морето, тука ви се присънва, че пак някой ви купува да балонясват цените. Няма бе свърши тая дупка в черноморието и това е то ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още