IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казусът Apple срещу ФБР

Google и други технологични компании подкрепят Тим Кук в протеста му срещу натиска за разкодиране на данни

10:13 | 18.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Google и други технологични компании подкрепят Apple Inc. в борбата ѝ срещу правителството на САЩ, което се опитва да накара компанията да отключи криптиран iPhone - ход, който подхранва страховете на цялата индустрия, че може да доведе до по-голям достъп на държавните органи до частни данни, предава Bloomberg.

Но за какво става въпрос всъщност?

Всичко започва през миналата година, когато на 2 декември Саид Фарук осъществява атентат в Сан Бернардино, САЩ, и заедно със своята съпруга убива 14 души, ранявайки още 22 души. В момента агенцията води разследване по случая, а Apple трябва да съдейства на агенцията, като даде пълен достъп до телефона на терориста – iPhone 5c.

В сряда вечерта изпълнителният директор на компанията Тим Кук публикува отворено писмо, в което разяснява причината за отказа на фирмата му да бъде създадена т. нар. „задна врата" в софтуера, от който потребителите да бъдат следени по-лесно. То е в отговор на решение на областния съд в Лос Анджелис, който нареди на Apple да помогне на ФБР в разследването на терористичния акт.

С писмото той сериозно разбуни духовете, защото документът е насочен както към потребителите на марката и феновете ѝ, така и към американските служби и ФБР в частност. Документът се определя от редица анализатори като мащабен прецедент, който тепърва ще се коментира и ще служи за пример на водещите технологични компании. 

В него Кук обяснява, че компанията му е напълно отворена за съдействие и до момента дори е помагала в разследването, като нейни инженери са давали съвети на службата за това как да процедират в разследването. Искането за създаването на „задна вратичка” обаче е прекалено според Кук.

Сигурността на данните по този начин, доверието между компаниите производители и клиентите им ще бъде напълно компрометирано и конфиденциалността на потребителските данни ще бъде нарушена.

Тим Кук отказва да съдейства, като заявява, че Apple няма да прави нова версия на iOS, в която да премахне някои от най-важните функции, като използва тoва за разбиване на телефона на терориста в случая, но и на всеки друг потребител, към който агенцията има интерес.

Притесненията на Кук са, че веднъж създаден, подобен код може да се използва и в много други случаи. Става въпрос за достъп до съобщения, мейли и функции, като използването на камерата и микрофона, които да могат да се стартират дистанционно.

Тим Кук не пропуска да допълни критиката си към ФБР в писмото с думите, че подобно искане е напълно в разрез с американските ценности и закони, които самото правителство в САЩ е длъжно да спазва.

Случаят всъщност не е първи подобен за Apple. През миналата година компанията вече веднъж отказа да разкодира смартфон на потребител, заключен от самия него, с думите, че няма техническата възможност да направи.

Писмото на Тим Кук е атака към ФБР и властите в САЩ, но също така отваря официално една много голяма тема – тази за взаимоотношенията между правителството и производителите на мобилни устройства - неизменна част от живота ни, но също така и най-лесната опция да бъдем наблюдавани, личните ни разговори - подслушвани, местоположението - следено и др., пише TechCrunch.

Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google, написа в сряда, че карането на компаниите да създадат начин за проникване в устройствата и до данните на потрбителите ще създаде „тревожен прецедент".

„Ние изграждаме сигурни продукти, за да запазим информацията безопасно и даваме право на достъп до изпълнението на данни въз основа на валидни правни системи", каза Пичай. „Но това е съвсем различно от задължаване на фирмите да създават възможност за хакване на клиентските устройства и данни".

Неговите публикации бяха последвани от декларация в същия дух на Групата за наблюдение на реформи на правителството - коалиция от компании, включително Google, Facebook Inc., Apple, Yahoo Inc., Microsoft Corp. и други.

„Технологичните фирми остават ангажирани с осигуряването на прилагането на закона, но и при същевременна защита на сигурността на данните и информацията на своите клиенти", пише групата.

Докато изявлението на Пичай е силна подкрепа на довода на Apple срещу по-голямото наблюдение, то също предполага, че той е готов да позволи на директора на Apple Тим Кук да поведе конфронтацията, която от мнозина се счита за повратен момент. Напрежението между технологичните компании и държавните органи по отношение на достъпа до частна, криптирана комуникация и изходът от конфронтацията на Apple с американските власти може да окажат сериозно влияние в индустрията, но и в чужбина, коментира и Bloomberg.

И докато в коментара си Пичай подкрепя Кук, той не казва изрично, че Google ще откаже да изгради подобни инструменти за устройства, които работят с операционната система Android. Тя задвижва около 80% от смартфоните в света, докато Apple има пазарен дял от около 19%, според IDC. Пичай завършва съобщението си от пет туита с думите, че „очаква с нетърпение открита дискусия по този важен въпрос".

И все пак, Пичай дава да се разбере, че Google, част от Alphabet Inc., е „много повече на страната на Apple, отколкото на тази на правителството“, казва Джеремия Гросман, основател на WhiteHat Security Inc. „Никой не иска да направи възможно устройствата му да се хакват“, пояснява той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
biserz
преди 8 години
Залязваща компания се опитва да си прави пиар...Лошо, Седларов...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
ПИЧ
преди 8 години
На тия власти (в случая в Сащ), но това важи и за всяка друга държава, вкл. и у нас Наглостта им може да стигне до небето. Прави ще излязат онези анализатори дето казват, че един ден ще имплатират по един чип в главата на човек и ще го следят и управялват както си искат.А да ги питаш защо го пуснахте тоя *** (фарук) на вашата територия, а много бели българи не ги пускат и държат визите. Всякакви ***, ***, жълтури влизат, а много бели българи не могат.И сега дайте да отворим всички телефони , щото ни трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още