IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber е под атаката на регулаторите по цял свят

Услугата за споделено пътуване има огромни възможности за развитие, но среща сериозни препятствия по пътя си

13:04 | 10.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Колкото по-бързо расте Uber Technologies, толкова повече препятствия среща по пътя си.

Твърденията, че шофьор на услугата за споделено пътуване е изнасилил жена в Индия миналия уикенд доведе до национална забрана на приложенията за таксиметрови услуги в страната. Този ход може да осуети плановете на компанията да се развива на най-големия си пазар извън САЩ, пише Wall Street Journal.

Във вторник индийският министър на вътрешните работи Раджнат Сингх заяви в парламента, че неговото министерство настоява в страната да бъдат спрени операциите на всички подобни приложения, докато не бъдат регистрирани в транспортните служби на страната.

Тази седмица и Тайланд забрани всички приложения за таксиметрови услуги, при които шофьорите използват собствените си автомобили. Испански съдия пък нареди временно спиране на операциите на Uber в страната. Портланд, най-големият град в щата Орегон, пък заведе дело срещу Uber.

Това обаче далеч не е единственото място, на което фирмата трябва да се изправи пред съда. Във вторник властите в Сан Франциско и Лос Анджелис заведоха дело, посочвайки, че Uber подвежда потребителите по отношение на сигурността. Според обвинението е необходима постоянна забрана на този бизнес, докато той не бъде приведен в съответствие със законодателството на Калифорния.

От своя страна Uber отговори, заявявайки, че компания е „неделима, безопасна и основна част от транспортната екосистема“ в Калифорния и ще продължи да дискутира въпроса с регулаторите.

Негативните реакции към Uber по целия свят заплашват нейните амбиции за глобална експанзия. Миналата седмица фирмата събра 1,2 млрд. долара финансиране и достигна пазарна стойност от 41,2 млрд. долара. Тя получи средства от някои от най-големите инвеститори в рисков капитал, което подсказва, че тя има всички шансове да се справи с проблемите си и да разшири дейността си в десетки градове по цял свят.

Средствата могат да помогнат на Uber да наеме голям брой служители и да привлече нови шофьори и пътници. Но преди това тя трябва да си спечели благоволението на регулаторните органи, които контролират достъпа ѝ до 250-те града, в които тя оперира.

Стартирането на бизнеса на Uber в Индия преди малко повече от година предизвика голямо сътресение в хаотичния градски пейзаж от скърцащи стари таксита и моторизирани рикши. Появиха се множество конкурентни фирми, а всички те използват приложения за смартфон, за да търсят потенциални клиенти. Преди случилото се във вторник Uber работеше в 11 града в Индия, включително в столицата Делхи и в технологичния център Бангалор.

Разширената забрана в Индия дойде след като транспортните власти в Делхи нареди Uber и подобните на нея компании да спрат да предлагат услугите си в столицата след като пътничка заяви, че един от шофьорите, който е извикала през приложението на Uber, я е изнасилил. Властите в Индия не са открити за коментар.

Факс, изпратен от Министерството на вътрешните работи, изпратен в понеделник, предупреждава гражданите да не използват уеб-базирани доставчици на таксиметрови услуги. Министерството изясни и правилата, по които този тип фирми имат право да работят в Индия. Според него тези компании трябва да бъдат официално регистрирани от транспортните власти във всяка отделна област.

Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Uber се очертава като един грандиозен тест на тема (възможна ли е) либерална икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още