IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как априлската шега на Tesla подлуди борсата

Шеговито съобщение на компанията за нов продукт изигра лоша шега на пазарните участници, използващи алгоритми за автоматизирана търговия

11:12 | 03.04.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Tesla&nbsp;</em></p>

Снимка: Tesla 

„Tesla обявява нов Model W“. Съобщението се появява в понеделник следобед пет минути преди края на борсовата търговия в Ню Йорк на екраните на трейдърите на акции. Само едно изречение, т. нар. Snippet, бе разпространено от големите агенции Ройтерс и Bloomberg.

Нов електрически автомобил от Калифорния? Автоматизираните търговски алгоритми автоматично преобразуват такива заглавия в поръчки за покупки, а само за секунди акциите на Tesla скочиха с 0,75 процента. Основаната от Илон Мъск компания добави с един замах 125 млн. долара към капитализацията си. 

Само че има уловка. Посланието е първоаприлска шега, която всъщност бе очевидна на пръв поглед. Защото в съобщението Tesla обяви пускането на пазара на часовник. „Това невероятно устройство на Tesla показва не само времето, но и датата," се казва в съобщението. А снимката към него е изобразен часовник, от който стърчи миниатюрен Биг Бен (неофициалното название на Часовниковата кула на Уестминстърския дворец в Лондон).

Това „в никакъв случай не е отговор на това, което прави друга компания", продължава Tesla в съобщението, намеквайки за часовника на Apple. Въпреки това Ройтерс и Bloomberg пускат краткия анонс за " Model W" и така борсата превъртя, пише в свой анализ AFP.

В следващите 60 секунди след разпространяването на съобщението акциите се търгуваха толкова силно, колкото в същия период на 12-и февруари. Почти 400 хил. акции смениха притежателя си. Малко по-късно акциите отново загубиха част от печалбата и приключиха търговията си на ниво от 187,59 долара за брой (спад от 0,63 на сто спрямо предния ден).

За информационните агенции обаче случилото се е доста неудобно. „Ние оттеглихме надписа и съжаляваме, че публикувахме материала", заяви говорителка на Ройтерс. Агенцията обаче не споменава нищо за причините за грешката. Bloomberg от своя страна малко след разпространяването на заглавието изпрати съобщение, с което призовава съобщението за Tesla да бъде игнорирано.

Подобни т. нар. Algo-Trader – пазарни участници, използващи алгоритми за автоматизирана търговия, залагат на автоматизирани сделки и анализират в реално време заглавията на големите новинарски агенции, но и изказвания в социални мрежи и влиятелни Twitter канали.

А едва в понеделник туит на основателя на Tesla Илон Мъск отново запрати цената на акциите на концерна с няколко процента нагоре. 

В него Мъск обяви пред своите 1,86 млн. последователи в Twitter, че нова голяма продуктова линия, но не кола, ще бъде разкрита на 30-и април. И само два дни по-късно се разрази и първоаприлската шега на компанията.

Говорителка на американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) не пожелава да коментира случая. В социалните мрежи обаче се появиха мнения, че Tesla е трябвало да изчака с шегата си до затварянето на сесията. 

В миналото Algo трейдъри редовно са разпространявали фалшиви новини. Така например бе хакнат акаунтът на агенция AP и от него бе разпространено фалшиво съобщение за експлозия в Белия дом.

За частни инвеститори обаче такива колебания на цените в краткосрочен план могат да бъдат изключително неприятни. Защото така заложените предварително курсове за продажба, т. нар. Stop-Loss курсове, може да бъдат изненадващо достигнати. Те се определят от инвеститорите, за да се защитят срещу големи загуби. А сега те ще трябва да преглътнат загуби, дължащи се на измамно съобщение.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
изкуствена конкуренция е полезна за пазара ... без коментар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
спекулата е много полезна, но само когато е много ограничена. Полезна е до колкото дава малко динамика, многото динамика не води до нищо хубаво. Т.е.-само като изкуствена конкуренция, а не като манипулация на целият пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Аха, колкото и кърлежите дават ликвидност в кръвта на организма към който са се засмукали :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
vankata89
преди 9 години
Я вижте каква хубава ликвидност има на БГ борсата като няма спекуланти. Всичко и е тип топ :D. Мисля че другите борси има мн какво да научат от нас даже къси продажби нямаме да не би някой спекулант да почне да печели пари когато акциите на дадена компания падат :D. Хубавото на пазара е че може да накаже жестоко спекулантите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 10
MZ/X
преди 9 години
Спекулантите дават ликвидността на пазара, а това не само, че не е вредно, а е и много полезно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
В случая става за съобщение в Ройтерс и Bloomberg, а не в Туитър! Загубите обаче не са само за алго трейдърите, а и за съвсем обикновени инвеститори със стоп лос поръчки!Нормално е да очакваш, че Ройтерс и Bloomberg са достъчно сериозни институции, които да не си позволяват да пускат съобщения подходящи да манипулират пазара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 6
khao
преди 9 години
още едно доказателство че от борсата няма смисъл, място за спекуланти без грам смисъл от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 10
0pk
преди 9 години
Не стига, че паразитират на гърба на работещите, ама искат и сигурност и да не ги лъжат :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
автоматизиран трейдинг... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
jori
преди 9 години
Всъщност този туит е много хитър captcha тест - капан за ботове с текст и картинка (Биг Бен).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още