IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Покупателна способност на средната работна заплата

В номинално изражение нетната месечна заплата варира между 5 131 евро в Швейцария и 332 евро в България

10:40 | 31.03.16 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Заплатата на средностатистическия служител в България бавно настига тази в повечето останали страни от ЕС по паритет на покупателната способност, макар да остава много далеч от нива, които биха определяни като „средни”. До тази теза достига анализаторът от Инфограф Явор Алексиев в поредна своя статия по темата. 

Покупателната способност на нетната средна работна заплата в България през 2014 г. е най-ниската от разглежданите страни в анализ на сайта и варира между 96,9% от тази в Румъния и 20,6% от тази в Швейцария.

Покупателната способност на средното възнаграждение у нас възлиза на над 50% от това в 12 страни от извадката – Румъния, Латвия, Литва, Унгария, Словакия, Турция, Естония, Хърватия, Чехия, Полша, Словения и Португалия.

В номинално изражение нетната месечна заплата в показаните тук страни варира между 5 131 евро в Швейцария и 332 евро в България. Това е разлика от 15,4 пъти. Разликата в покупателната способност обаче е 4,85 пъти, поради много по-високите цени на стоките и услугите в Швейцария.

Има три европейски страни, в които както номиналният размер, така и покупателната способност на заплатата на средния работник е по-висока от тази в САЩ (Швейцария, Люксембург и Норвегия).

От Инфограф правят и няколко уточнения, които са изключително важни при тълкуването на данните.

В този материал се разглежда само нетната заплата (т.е. заплатата след приспадане на дължимите данъци и осигуровки). Според авторите това е по-точният подход, поради крайно различните данъчни системи в ЕС.

Използват се данни на Евростат за заплащането на т.нар. „среден работник” през 2014 г. (последната, за която има сравними данни). В обхвата на това понятие не попадат заетите в сферата на селското стопанство, както и държавните служители. Средният работник е наето на пълен работен ден лице, получаващо 100% от средната заплата в индустрията или услугите (сектори от B до N) на Класификацията на икономическите дейности (КИД-2008).

Използват се данни на Евростат само за 2014 г., тъй като авторите не са убедени в акуратността на данните за предишни периоди. В базата данни на Евростат има очевидни грешки (липсващи цифри, повтарящи се стойности), които са потвърдени след съпоставка с базата данни на ОИСР и превалутиране на стойностите там посредством средногодишни валутни курсове, публикувани от Deutsche Bank.

Още подобни графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 7 rate down comment 0
Тава е
преди 8 години
Груба манипулация при определяне средната заплата. Нека депутатите и б. Бойко да преживеят 6 месеца със 600 лв, а техните странични доходи да се разпределят на безработните.Тогава стъкмистиката ще е по-вярна. В UK с минималната часова ставка обличаш бебето си , а в България и термометър не можеш да купиш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
v_tin
преди 8 години
Сополов ходи се гръмни, и на мен ми стана жал за теб, ако сам не можеш бягай при кандю, той е спец по тези работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 8 години
то бива глупости да се пишат ама твоите почват да стават кличниен случай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Не може една магазинерка в немска верига от магазини да взима 5-6 пъти повече от нашата в същата верига магазини казано просто И ЗАТОВА НЯМА ДА ОСТАНАТ ХОРА ВСИЧКИ ЩЕ ЕМИГРИРАТ Проф.д.ик.н.Иван Ангелов го каза точно - ''Разликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и на елементарната справедливост.Конкурентоспособността на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от големите енергийни, материални, транспортни и други разходи за единица продукция, от лошо управление на национално и фирмено равнище, от кражби и корупция обяснил съм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713491132262447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Проф.Боян Дуранкев го обясни в - http://tv.pogled.info/news/72664/Prof-Boyan-Durankev-Na-chastnika-ne-tryabva-da-se-vyarva-i-edna-minutaако растежа е 3% след 68год. ще имаме средното ниво на ЕС От къде се получава тази разлика с Швейцария 15,4 пъти в средната заплата и 4,65 пъти в покупателната способност при факта ,че на графиката - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:ROM:CHE&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=falseсе вижда ,че БВП-то на един работещ в Швейцария е около 2,2 пъти повече България НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА ОБЯСНИ ???Евростат - http://ime.bg/bg/articles/energiinata-efektivnost-na-bylgariya-i-akciznata-politika-na-es/енергийната интензивност на датската икономика например е 104кг. нефтен еквивалент за единица БВП ,Ирландия (112кг.) и Великобритания (115кг.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
хм, какво ? Скочи под някоя кола да не се мъчиш бе жал ми е за тебе верно .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
В номинално изражение нетната месечна заплата варира между 5 131 евро в Швейцария и 332 евро в България ----------------------------------------------------------------------------------------------------------Хаaa е значи сметките ми излязоха верни, че средната заплата у нас е 600 лв. а не е хилка две както им се искаше на колегите у форума .... :)) И на мене ми се иска да е средната за България поне 600 евра, ама ей на нейсе ... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
В началото на предаването ''Boom and Bust'' г-н Хитов обяснява ,че икономиката не е система в равновесие и в 16 минута го каза точно ,че мейнстрима не разбира проблема(системната криза) в който е попаднало човечеството ,и че се губи време - https://***.youtube.com/watch?v=jGSuCc9xBRY&list=A7F55FC7ED20B160Всичко за системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
За класическите икономисти като Адам Смит или Дейвид Рикардо е невъзможно да се разбира функционирането на икономиката без политика или на политиката без икономика..... - https://procon.bg/system/files/it4sec_reports_112.pdf - За Анатол Калецки(6), това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света. Въпросът сега е какво ще замести глобалния капитализъм, който се счупи през есента на 2008 г. Неговият отговор е, че е в ход четвърта системна трансформация на капитализма, така както предишните три системни кризи пораждат три различни фази в развитието му....(6)- Капитализъм 4.0. Раждането на новата икономика след кризата(София, 2013), стр. 7-79.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Много ми са смешни когато разни икономисти лаят срещу миним. заплата и прогресивното и семейно облагане при факта ,че в САЩ ,Германия ,Франция и т.н. развити страни има мин.заплата и прогресивно и семейно облагане Защо го правят ??? - неукост ,психопатии или от всичко по-малко Аз не говоря за равенство а таван на заплатите и печалбите особено на банкстерите и т.н. финан.олигархия и спекуланти Референдум - глас народен глас Божии и оня ден чух проф.Дуранкев да казва - http://tv.pogled.info/news/72664/Prof-Boyan-Durankev-Na-chastnika-ne-tryabva-da-se-vyarva-i-edna-minuta,че когато 61% от гражданите искат нещо било болшевизъм - това е демокрация но някой искат корпоротокрация (търг.споразумение м/у САЩ и ЕС) и банкокрация - http://***.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5720%3A2014-07-22-10-06-40&catid=512%3Abroi-29-2014&Itemid=126проф. Валентин Катасонов - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още