IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Покупателна способност на средната работна заплата

В номинално изражение нетната месечна заплата варира между 5 131 евро в Швейцария и 332 евро в България

10:40 | 31.03.16 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Заплатата на средностатистическия служител в България бавно настига тази в повечето останали страни от ЕС по паритет на покупателната способност, макар да остава много далеч от нива, които биха определяни като „средни”. До тази теза достига анализаторът от Инфограф Явор Алексиев в поредна своя статия по темата. 

Покупателната способност на нетната средна работна заплата в България през 2014 г. е най-ниската от разглежданите страни в анализ на сайта и варира между 96,9% от тази в Румъния и 20,6% от тази в Швейцария.

Покупателната способност на средното възнаграждение у нас възлиза на над 50% от това в 12 страни от извадката – Румъния, Латвия, Литва, Унгария, Словакия, Турция, Естония, Хърватия, Чехия, Полша, Словения и Португалия.

В номинално изражение нетната месечна заплата в показаните тук страни варира между 5 131 евро в Швейцария и 332 евро в България. Това е разлика от 15,4 пъти. Разликата в покупателната способност обаче е 4,85 пъти, поради много по-високите цени на стоките и услугите в Швейцария.

Има три европейски страни, в които както номиналният размер, така и покупателната способност на заплатата на средния работник е по-висока от тази в САЩ (Швейцария, Люксембург и Норвегия).

От Инфограф правят и няколко уточнения, които са изключително важни при тълкуването на данните.

В този материал се разглежда само нетната заплата (т.е. заплатата след приспадане на дължимите данъци и осигуровки). Според авторите това е по-точният подход, поради крайно различните данъчни системи в ЕС.

Използват се данни на Евростат за заплащането на т.нар. „среден работник” през 2014 г. (последната, за която има сравними данни). В обхвата на това понятие не попадат заетите в сферата на селското стопанство, както и държавните служители. Средният работник е наето на пълен работен ден лице, получаващо 100% от средната заплата в индустрията или услугите (сектори от B до N) на Класификацията на икономическите дейности (КИД-2008).

Използват се данни на Евростат само за 2014 г., тъй като авторите не са убедени в акуратността на данните за предишни периоди. В базата данни на Евростат има очевидни грешки (липсващи цифри, повтарящи се стойности), които са потвърдени след съпоставка с базата данни на ОИСР и превалутиране на стойностите там посредством средногодишни валутни курсове, публикувани от Deutsche Bank.

Още подобни графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 6
gabarduk
преди 8 години
не съм съгласен. Натуралния сок , месото , шоколад и още много са по евтини на запад и не са с по лошо качество
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Покупателната способност на средното възнаграждение у нас възлиза на над 50% от това в 12 страни от извадката Румъния, Латвия, Литва, Унгария, Словакия, Турция, Естония, Хърватия, Чехия, Полша, Словения и Португалия.В номинално изражение нетната месечна заплата в показаните тук страни варира между 5 131 евро в Швейцария и 332 евро в България.Къв е тоя тюрлю гювеч бе? Де ти Словения, де ти Литва, де ти Турция и какво общо имаме ние? И какво бъркаме Швейцария, като я нема в списъка?Алоу, всеки праи проучвания и стъкмистики как му изнася.Както казваше един приятелThere are 3 types of lies: Lies, Damn Lies, benchmarks
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Писах им на инфограф и на И.П.И. да казват цялата истина Швейцария не е е ЕС тоест има защитни мита и т.н. На графиката - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:ROM:CHE&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=falseсе вижда колко е БВП-то на един работещ и в Германия при 2,2 пъти повече разликата в миним.заплата е 8 пъти с България а Румъния има по-малък БВП но по-голяма мин.заплата Не може една магазинерка в немска верига от магазини да взима 5-6 пъти повече от нашата в същата верига магазини казано простоОбяснил съм подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713491132262447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 30
FNM
преди 8 години
Що не емигрираш в Швейцария или Норвегия, а мрънкаш по форумите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 48 rate down comment 6
sdar
преди 8 години
Много, ама много дразнеща очеивдно поръчкова статия. Защо ли?Защото цените у нас може да са по-ниски, но качеството на стоките у нас е също много по-ниско от това в другите държави. У нас се продават кренвирши от нишесте, желатин и малко хидролизирани останки от кланници, верно за 2-3лв/кг, но на запад това нещо е забранено за употреба и затова се гледат цените на нормалните кренвирши. Или за сиренето от палмово масло, което се води деликатес при нас, познайте дали такова нещо се продава в Гърция например?Затова е дразнещо като някой говори колко е евтин живота у нас, като не коментира качеството на живота и на стоките. Пропаганда отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още