IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадският долар потъна до 11-годишно дъно спрямо щатския

Както австралийският, така и новозеландският долар се „опариха“ от колебанията в китайската икономика и пониженията на цената на петрола

10:47 | 08.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар поскъпна спрямо суровинните валути на база на силното поевтиняване на петрола. Падението на стоковите валути се дължеше и на разочароващите данни за търговския баланс на Китай за месец ноември, които задълбочиха опасенията за забавянето на икономиката на страната. Спадът на цената на „черното злато“ се отрази и на азиатските фондови пазари, тъй като компаниите от енергийния сектор допринесоха за негативно представяне на повечето измерители. Устремът към червена територия на котировките на петрола намаляват апетита на инвеститорите към вложения в по-рискови активи. Това е една от причините пазарните участници да предприемат препозициониране на своите средства преди ключовата среща на Федералния резерв на САЩ (Фед) на 15-16 декември, вследствие на което Wall Street се оцвети в червено.

Зелените пари достигнаха най-високата си стойност спрямо канадския долар от повече от 10 години насам. През вчерашния ден валутната двойка достигна ниво от 1,3523, което представлява върхово ниво за долара от средата на 2004 година. Докато очакванията за повишение на лихвените нива в САЩ следващата седмица се засилват, както и настроенията за продължение на затягането на монетарната си политика през 2016 година, Канадската централна банка едва ли ще предприеме подобни действия до първото тримесечие на 2017 г. Това допълнително дава преимущество на долара спрямо канадската валута.

Както австралийският, така и новозеландският долар се „опариха“ от колебанията в китайската икономика и пониженията на цената на петрола, поевтинявайки респективно до 0,7254 и 0,6626 спрямо американската валута. Брентът и американският петрол поевтиняха с около 6% през изминалия ден, достигайки най-ниските нива от кредитната криза през 2009 година. Решението на ОПЕК да запази производствените нива на рекордно високи стойности и отказът на картела да води политика за стабилизиране на цената посредством намаляване на добивите води до засилване на натиска върху цената на петрола. ОПЕК реши, че борбата за поддържане на пазарен дял взима връх в сегашната макроикономическа обстановка, което доведе до дневно производство от над 30 млн. барела. Брентът поевтиня до 40,93, докато щатският петрол спадна до 37,69 долара за барел.

Японската йена започна днешния ден с повишения, след като положителни данни за БВП на страната намалиха спекулациите за допълнителни количествени улеснения от страна на Японската централна банка. Ръстът на японската икономика е в размер на 0.3% за третото тримесечие на годината при очаквания от само 0.1%. Доларът поевтиня спрямо йената до 123,04 към края на азиатската сесия. Поскъпването на японската валута се отрази негативно на фондовите пазари в страната, като Nikkei загуби малко над 1% от стойността си. С липсата за значителни икономически новини, които да бъдат обявени днес, фокусът остава върху поевтиняването на петрола, което задълбочаване би подкрепило допълнително японската йена.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

Корекцията, която искахме да видим при двойката, не достигна подкрепата при 1,3192, а вместо това движението директно се ускори във възходяща посока след силните макроикономически новини от САЩ. Съпротивата около 1,3422 бе преодоляна след продължително консолидиране на цената и в момента двойката се намира на нови върхове и стойности, на които не се е търгувала от 2004 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:03 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още