IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите са насочили вниманието си към изявлението на Федералния резерв на САЩ

Солидните данни от САЩ помогнаха на долара да се изкачи по-високо спрямо кошницата от валути, отбелязвайки напредък от 0.46% спрямо йената

11:11 | 01.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Положителният изглед пред икономиката на САЩ беше допълнително подсилен от данни, които показаха ускоряване на ръста на заплатите през третото тримесечие и запазващи се цени при недвижимото имущество. Това са ключови данни, които могат да бъдат фундаментална основа за лихвено увеличение съвсем скоро. Оптимистично настроените потребители в комбинация със солиден икономически фундамент и конкурентен пазар на труда образуват подхранващ се затворен кръг, който сам по себе си е сигурна рецепта за икономически растеж. Индексът на потребителско доверие е нараснал през последния месец с 5.3 пункта, достигайки 125.9 пункта, което е най-високото ниво от 2000 г. Анализаторите отдават този скок в оптимизма на изгледите за данъчна реформа, която Републиканците се надяват да прокарат през Сената още тази година. Затягащите се условия на пазара на труда най-накрая започват да оказват влияние върху растежа на заплащането, който започна да се ускорява. Индексът, измерващ цената на наемния труд, се е покачил с 0.7% през третото тримесечие, след като отбеляза растеж от 0.5% през второто. Банкерите от Фед могат да очакват постепенно покачваща се инфлация и през следващата при положение, че пазарът на труда остане на нива от практически пълна заетост, а заплащането продължава да расте.

Солидните данни от САЩ помогнаха на долара да се изкачи по-високо спрямо кошницата от валути, отбелязвайки напредък от 0.46% спрямо йената до курс от 113.69 йени за долар. Все пак валутата не успя да задържи напредъка. Вероятно няма да видим лихвено увеличение от страна на Фед днес, но срещата ще е ключова предвид, че ще бъде обсъдена готовността на банкерите да повишат лихвата през декември. В ранните часове на сряда доларовият индекс се покачваше леко, като беше отчетено покачване от около 0.15% до 94.59 пункта. По-късно днес се очаква и представяне на проектозакон за данъчна реформа, а в четвъртък Доналд Тръмп трябва да посочи назначението си за нов председател на Фед.

Еврото остана на стабилни нива около 1.1643 долара, все още възстановявайки загубите от миналия петък, когато ЕЦБ обяви удължаването на програмата си за стимули до септември 2018 г. От банката обявиха, че ще намалят месечното изкупуване на облигации наполовина до 30 млрд. евро на месец от януари, което накара инвеститорите да очакват лихвено увеличение чак през 2019 г. Новозеландският долар отбеляза впечатляващо покачване от 0.7% до 0.6891 долара, след като безработицата се понижи до най-ниската стойност от 9 години.

Цената на петрола приключи вторник с повишения, отчитайки месечен ръст от повече от 5%, но според анализаторите такова покачване в цената може да активизира щатските производители, които да увеличат добива и износа си. Бичите нагласи наистина помогнаха на цените да се изкачат нагоре и в момента те се намират близо до 2-годишните си върхове. Барел от сорта Brent се търгуваше с 47 цента по-скъпо в края на деня, достигайки цена от 61.37 долара, което представлява повишение от 37% от дъната, достигнати през юни тази година. Сортът WTI достигна цена от 54.38 долара за барел, след като повиши цената си с 0.4% през изминалия ден, достигайки почти най-високото си ниво за последните 2 години. За изминалия месец сортът Brent е отчел покачване от 6.7%, а сортът WTI - 5.2%.

Щатските акции завършиха последния търговски ден от октомври с повишения и отчетоха седми пореден месец на повишения. Индексът S&P500 е отбелязал 2.2% покачване за изминалия месец, a индексът Dow Jones - 4.3%, a технологичният Nasdaq - 3.6%. Притеснително е, че само 5 компании, а именно Facebook, Amazon, Apple, Alphabet и Microsoft са допринесли за повече от половината ръст на S&P 500 за месеца. Всички тези компании, освен Apple, която ще обяви отчета си в четвъртък, са отчели страхотни резултати за тримесечието.

Освен срещата на Фед, през деня инвеститорите ще наблюдават редица данни за САЩ. Предварителните данни за заетостта в частния сектор ще са налични в 14:15 часа. Индексът за бизнес активността в производствения сектор също е ключов показател за икономическата активност като цяло, а данните за него ще бъдат налични в 16:00 часа.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

EUR/USD

Днес ще бъде публикувано становището на Федералната комисия по операциите на открития пазар за паричната политика. Шансовете Фед да вдигне лихвата този месец са минимални. Фокусът ще бъде насочен към конкретика за повишаване на основния лихвен процент през декември. Очакваме доларът да поскъпне. Валутната двойка EURUSD ни дава добра възможност за продажби. От една страна, единната европейска валута е много вероятно да задълбочи текущото си корективното движение. От друга страна, бичи долар би се явил като добър катализатор за низходящо движение. Ценовото движение има потенциала да достигне подкрепата при кръглото число от 1.1500.

AUD/USD

Двойката предлага възможност за продажби. Текущата пазарна кондиция формира низходящо движение. Вече е налична меча корекция, след която следващата подкрепа идва на ниво от 0.7530.

EUR/GBP

На 27 октомври коментирахме: “След вчерашното заседание на ЕЦБ, еврото регистрира низходящ импулс. Продължаването на програмата за количествени облекчения повлия мечи на единната европейска валута. Двойката EURGBP дава добра възможност за тестване на нивото от 0.8758, отчитайки текущата фундаментална стабилност на лирата и скорошния позитивизъм около Брекзит.”

Както очаквахме, ценовото движение регистрира необходимото поевтиняване и достигна целта ни. Добре е да затворим всички къси позиции на това ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Изявлението на Федералният резерв на САЩ (ФЕД) няма реална стойност да спаси САЩ от актуалните злини, защото ФЕД е без необходимата компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още