IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от мeждународните събития миналата седмица

ЕК оставя България под наблюдение заради прекомерни икономически дисбаланси, а САЩ забавят представянето на данъчните промени

09:25 | 27.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В рамките на т.нар. „европейски семестър“ Европейската комисия представи своята оценка на усилията за реформи на държавите членки. Като цяло ЕК удостоверява, че 12 страни имат икономически дисбаланси, шест от които бяха посочени като „прекомерни". България влиза в тази група и остава под наблюдение.

Наред с другите неща Комисията критикува високите излишъци по текущата сметка на Германия и призова Италия да предприеме по-нататъшни мерки за намаляване на държавния дълг.

В рамките на френската кандидат-президентска кампания постепенно изтънява списъкът на кандидатите. Франсоа Байру декларира отказа си от кандидатура и възнамерява да подкрепи Еманюел Макрон. Рейтингът на Байру бе около 5%. И кандидатът на Зелената партия Яник Жадо (с подкрепа в рамките на 1 до 2%) оттегли кандидатурата си и сега подкрепя социалиста Беноа Амон.

Финансовите министри на ЕС гласуваха за допълнителни мерки в борбата срещу избягването на данъци от страна на големите корпорации. Схемата предвижда, че мултинационални компании вече няма да бъдат в състояние да избегнат плащането на корпоративен данък там, където генерират приходи, чрез използване на различия между данъчните системи на страните членки на ЕС и страните извън ЕС. Регулациите трябва да бъдат ратифицирани до края на 2019 г. от държавите членки и да влезнат в сила на 1 януари 2020 г.

По отношение на гръцката криза различните страни по според сякаш доближават позициите си, а според гръцкото правителство през тази седмица отново представители на Тройката ще пътуват до Атина, за да направят преглед на изпълнението на мерките за реформи. Въпреки това все още не е ясно дали след това Гърция всъщност ще получи свежи средства. Ръководителят на МВФ Кристин Лагард намекна, че фондът е очевидно готов да смекчи искането си за подстригване на дълга. Лагард каза, че не вижда необходимост от номинално подстригване на дълга (което еврозоната отказва да приеме), но че Гърция има нужда от облекчаване на дълга под формата на продължителни кредитни периоди. Доходността по гръцките държавни облигации с 2-годишен остатъчен матуритет падна през седмицата от около 10 до около 8%.

 

Голямата италианска голяма банка Unicredit почти завърши увеличението на капитала си. Емисията в размер на 13 млрд. евро е най-голямото увеличение на капитала в италианската корпоративна история.

Бившият италиански премиер Матео Ренци подаде оставка като лидер на Социалдемократическата Partito Democratico, но обяви в същото време, че иска да се кандидатира за поста. Ако Ренци успее, той ще бъде отново водещ кандидат за премиер по време на следващите парламентарни избори, които ще се проведат най-късно през пролетта на 2018 г.

Португалия възстанови шест месеца по-рано от първоначално планираното транш от 1,7 милиарда долара на МВФ. Стъпката има смисъл за страната, тъй като заемите на МВФ се таксуват при по-високи лихвени проценти от тези, които Португалия трябва да заплати на частните капиталови пазари в момента. Като цяло Португалия вече възстанови на МВФ половината от предоставените през 2011 г. средства.

Според Европейската комисия Австрия е предоставяла между 2008 г. и 2012 г. погрешни данни за държавния дълг. Частично отчетените данни се различават с до 1,2 милиарда евро от реалността. Комисията вярва, че не е имало умисъл в това, но обвинява държавния одит и държавното управление на Залцбург в "груба небрежност". Освен това Агенцията за национална статистика на Австрия е знаела най-малко от декември 2012 г. за „възможността за подаване на неверни данни" от Залцбург, но е уведомила ЕС едва през октомври 2013 г.. Поради това Комисията глобява Австрия с 29,8 млн. евро, но глобата все още не е потвърдена от Съвета на ЕС на финансовите министри.

Клаус Реглинг ще остане управляващ директор на спасителния фонд на еврозоната ESM за още пет години. Финансовите министри от еврозоната го избраха за втори мандат, а друг кандидат всъщност нямаше. Реглинг вече оглавяваше от 2010 г. предшественика на ESM – EFSF.

Дългоочакваните планове на Доналд Тръмп за реформиране на данъчните закони на САЩ ще бъдат представени по-късно от първоначално обявения срок. Финансовият министър Стивън Манучин каза, че възнамерява да извърши данъчната реформа преди лятната ваканция - всъщност Тръмп смяташе предложението да бъде представено в края на февруари.

Според материал на Wall Street Journal правителството на САЩ обмисля промяна на статистическите данни за външната търговия. Така например се очаква реекспортът да изчезне от статистиката. Това би означавало, например, че даден продукт, внасян от Мексико, ще продължи да бъде вписан като внос, но износът на същия продукт за Канада вече няма да е регистриран. Така дефицитът по текущата сметка на САЩ ще бъде по-голям, отколкото отчита сегашният метод. Правителството не коментира материала, но не го и отрече.

Агустин Карстенс, ръководител на централната банка на Мексико, ще остане по-дълго на поста си и едва на 1 декември ще поеме Банката за международни разплащания (BIS). Всъщност Карстенс трябваше да замени сегашния ръководител на BIS Хайме Каруана на 1 октомври. По-дългото пребиваване на Картенс в  Banco de México е свързано с избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ, което се отрази зле на мексиканските финансови пазари и по-специално на песото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още