IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар остава уязвим преди срещата на Фед

Еврото се настани над 1.1000, достигайки 1.1038 долара непосредствено след края на търговията в Токио

10:58 | 15.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар поевтиня спрямо еврото и японската йена по време на азиатската сесия днес, след като инвеститорите се въздържаха от решителни действия преди срещата на Федералния резерв на САЩ (Фед). Пазарните участници залагат на повишение на лихвените нива през утрешния ден. Техните опасения обаче се крият в темпото, с което централните банкери ще затягат монетарната политика през следващата година. Поведените на зелените пари след решението на Фед би зависило от начина, по който трейдърите ще интерпретират думите на председателя Джанет Йелън и нейните колеги. Предпазливостта взима връх преди съдбоносното решение, което би могло да даде началото на повишение на лихвените нива за първи път от десет години насам.

Еврото се настани над 1.1000, достигайки 1.1038 долара непосредствено след края на търговията в Токио. Зелените пари загубиха позиции и спрямо йената, спадайки до 120.73. Въпреки пониженията, валутата остава податлива на пазарните емоции. Щатският долар зависи както от решението на Фед, така и от макроикономическите показатели, които трябва да покажат, че икономиката на страната е готова да се сблъска с повишението на лихвите, преди да се насочи към поскъпване. Вероятността Фед да пристъпи към действие през утрешния ден възлиза на 83%, но това, което повече вълнува пазара е колко увеличения на лихвите ще има през 2016 година.

Австралийският долар също записа печалби спрямо зелените пари. Централната банка на Австралия обяви, че очакванията за представянето на икономиката на страната са положителни, което предполага стабилност на лихвените нива. Това се възприе положително от пазарните участници, след като даде сигнал, че понижение в стойностите по-скоро няма да има и те ще се задържат на 2.00%. По този начин австралиецът поскъпна до 0.7269 щатски долара. Новозеландската валута също се насочи към върхови нива, задминавайки 0.6800, като към момента се търгува на 7-седмичен връх спрямо американските пари. Очакванията, че цените на млечните продукти, които заемат основна част в икономиката на Нова Зеландия ще се увеличат даде положителен импулс на валутата.

Петролът достигна рекордно ниски нива през вчерашния ден за последните 7 години. Щатският суров петрол поевтиня до 34.53 долара за барел, докато Брентът се спусна до 36.33 долара за барел. Впоследствие видяхме поскъпване на суровината, но печалбите изглеждат ограничени, тъй като опасенията от глобално пренасищане и колебливото търсене насочват очакванията към червената територия. Също така дългоочакваната среща на Фед ограничава инвеститорите от активна търговия, поради факта, че при увеличение на лихвените нива, вероятно доларът ще поскъпне, което ще оскъпи „черното злато“ за държатели на други валути. Деноминираният в долари петрол се влияе негативно от поскъпващата щатска валута.

Днес пазарът очаква данните за индекса на потребителските цени във Великобритания, както и доставките в промишления сектор в Канада за месец октомври. Фокусът пада и върху индексите на потребителските цени в САЩ, което би повлияло на решението на централните банкери в икономика номер едно по отношение на лихвените нива в страната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Двойката се движи със забавен темп към диагоналната съпротива. Инвеститорите очакват решението на Фед, ако то е положително най-вероятно ще видим тест на трендлинията и последващо поевтиняване. Ако вдигането на лихвения процент бъде отложено, цената може да се изкачи до съпротивата при 1.1466.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още