IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар се стабилизира и започна новата седмица, отчитайки печалби

Ключовото събитие от тази седмица ще бъде свързано с доклада за промяната в неселскостопанската заетост в САЩ за месец март

12:36 | 30.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатският долар се стабилизира и започна новата седмица, отчитайки печалби

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът поскъпна спрямо йената и еврото по време на азиатската сесия в понеделник. Това се случи, след като председателят на Федералния резерв на САЩ затвърди позицията си, че централната банка ще бъде търпелива, но същевременно намекна, че постепенното увеличаване на лихвените равнища ще започне по-късно през тази година.

По време на очакваното с голям интерес изявление на Джанет Йелън председателят на Фед подчерта, че ще бъде използван „постепенен подход“ при повишаването на лихвите. Йелън заяви, че затягането на паричната политика може да бъде забавено, забързано, прекратено или дори преустановено, в зависимост от актуалните и очаквани икономически резултати в икономиката.

Анализаторите коментираха, че е по-вероятно да Фед да започне с повишаването на лихвите по-скоро рано, отколкото късно. Позицията на щатския долар ще остане силна, а със стартирането на процеса на постепенно увеличаване на лихвите предимството на зелените пари ще се увеличи допълнително. Дивергенцията в плановете за лихвените проценти на Фед и повечето развити страни е основният фактор, създаващ очевидно предимство на долара през еврото и йената, допълват специалисти.

Ключовото събитие от тази седмица ще бъде свързано с доклада за промяната в неселскостопанската заетост в САЩ за месец март. Данните ще бъдат публикувани в петък, а поредицата от силни предходни доклади, дават повод на пазара да очаква нови високи стойности.

Едно евро се разменя срещу 1.0860 долара, в близост до най-ниските стойности за деня.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Корекцията, в която се намира двойката от средата на месеца, забави ход около психологическото ниво при 1.1000. Няколкото неуспешни опита на еврото да се задържи над тези стойности върнаха предимството на страната на долара и през последните няколко сесии наблюдаваме консолидация на цената около 1.0870.

Двойката се задържа над низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на декември насам и в случай, че се понижи под тази стойност, можем да очакваме валидиране на низходящия тренд и продължаване на печалбите на долара. Най-близката ниво на подкрепа, което трябва да преодолеят зелените пари, се намира при 1.0775, а след това при 1.0650.

GBP/USD

Доларът поскъпна чувствително спрямо паунда, намирайки се в близост до подкрепата при 1.4800. Следващото важно ниво, което може да тества цената, е при 1.4730, а след това и при дъното от 18 март при 1.4632. Най-близката съпротива, ограничаваща поскъпване на долара, се намира при 23.6%-то ниво на Фибоначи, около 1.4850.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:37 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още