IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Федералният резерв няма да бъде нетърпелив в политиката си

По-бързият растеж на заплатите не е достатъчно условие за повишаване на лихвите, заяви председателят на Фед

09:45 | 19.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джанет Йелън.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Cамо защото отстранихме фразата "търпение" от отчета, не означава, че ще да бъдем нетърпеливи. С тези думи започна своята традиционна пресконференция след решението за паричната политика председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън.

B сряда Федералната комисия за отворения пазар обнови реториката си, премахвайки ключовата фраза и разчиствайки по този начин според мнозина пътя си към покачване на лихвите.

"Въпреки че това вече е така, считаме, че е малко вероятно икономическите условия да изискват увеличаване на лихвите по време на срещата през април. Такова увеличение може да бъде оправдано при всяко следващо заседание, в зависимост от това как икономиката се развива", добави Йелън.

В декларацията си Федералният резерв заяви още, че трябва да бъде "разумно уверен" в перспективите за инфлацията, които трябва да вървят заедно с повече подобрения на пазара на труда преди да се вземе решение за вдигане на ставките.

Според Джанет Йелън по-бързият растеж на заплатите не е достатъчно условие за повишаване на лихвите. "Но ако постигнем видим ръст на заплатите, това ще бъде най-малко един симптом, че инфлацията вероятно ще се ускори с течение на времето", добави тя.

По време на сесията с въпроси от журналистите акциите на Wall Street поскъпнаха, докато доларът пое надолу. Това бе ясен знак, че пазарите възприемат резултатите от заседанието през март като "миролюбиви", пише WBP Online. Основанието за подобно тълкуване ca досегашните очаквания за по-скорошно покачване на ставките, които щяха да оскъпят набавянето на средства от банките, а оттам и да ограничат възможностите за инвестиции и вложения на капиталовите пазари.

"Силата на долара също е един фактор, който, както отбелязах, задържа цените на вноса и ограничава ускорението на инфлацията. Така че ние отчитаме международното развитие, включително и перспективите за растеж в нашите търговски партньори в процеса на вземане на прогнозата", каза още ръководителят на Фед.

По време на азиатската търговия в четвъртък щатският долар върна част от позагубеното спрямо еврото в предишната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още