IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните данни от САЩ окрилиха долара

Слабото представяне на еврото от началото на седмицата се дължи предимно на опасенията около ситуацията в Гърция

10:30 | 20.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силните данни от САЩ окрилиха долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар достигна двумесечен връх спрямо йената в началните часове на търговията в сряда на фона на вълната оптимизъм сред американските инвеститори. Това се случи публикуваните във вторник силните данни за началното жилищно строителство в страната. В същото време еврото беше подложено на сериозни разпродажби, тъй като липсата на напредък в преговорите между Гърция и международните кредитори започва да притеснява сериозно инвеститорите.

Данните от вторник показаха, че началното жилищно строителство в САЩ през април е скочило до най-високото си ниво близо 8 години насам, надминавайки значително прогнозите на анализаторите. Разрешителните за строеж също бележат силен ръст, показвайки, че тенденцията за ръст при строителството се запазва.

Данните за строителството са важен измерител, показващ състоянието на пазара на недвижими имоти в страната. Тъй като построяването и покупко-продажбата жилища са свързани с едни от най-големите капиталови разходи в икономиката, раздвижването в сектора е сигнал за бизнес оптимизъм.

През последните седмици щатският долар изгуби позиции спрямо повечето от основните двойки, срещу които се разменя на фона на опасенията около темповете на растеж на американската икономика. От началото на тази седмица зелените пари възстановиха значителна част от загубеното, а този процес е подпомогнат и от започналите разпродажби на еврото и паунда.

Слабото представяне на единната валута от началото на седмицата се дължи предимно на опасенията около ситуацията в Гърция. Според анализаторите, обаче, ралито на еврото през последните седмици се дължеше на голямото освобождаване от къси позиции в единната валута, а дългосрочните очаквания за по-евтино евро се запазват.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Щатският долар поскъпва сериозно спрямо еврото за трети пореден ден, доближавайки се значително до важното ниво около 89-дневната пълзяща средна, разположена при психологическо ниво при 1,1000.

Силното низходящо движение по посока на дългосрочния тренд увеличава вероятността за пробив на текущата съпротива при 1,1000. При понижение под това ниво, дългосрочното предимство на долара ще бъде потвърдено.

GBP/USD

Британската лира продължава да губи позиции, след като през вчерашния ден проби важното ниво при 1,5550, което се превърна в основна съпротива за двойката.

В случай, че разпродажбите за паунда продължат, можем да очакваме понижение на цената до следващото важно ниво при 89-дневната пълзяща средна, позиционирана около 1,5140. Пробив под това ниво ще потвърди валидността на дългосрочния низходящ тренд, докато задържане над него ще подкрепи лирата в опитите ѝ за дългосрочно поскъпване.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:39 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още