IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяка негативна новина за опонентите на Льо Пен се отразява зле и на еврото

Антиевропейските и крайнодесни възгледи на лидера на Национален фронт са в конфликт с политическата и икономическа стабилност на континента

10:48 | 07.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Михаил Дечев

Щатският долар успя да възвърне позиции спрямо някои от водещите валути, но записа колебливо представяне спрямо йената. Политическите новини продължават да диктуват пазарните движения въпреки добрите в последно време макроикономически показатели най-вече от Европа. Пазарите на акции прекратиха рекордния подем на фона на затвърждаващите се перспективи за промяна в паричната политика на Фед. Инвеститорите ще обърнат поглед към Канада днес, но ще имат едно наум за изненадващи политически новини от Европа.

Началото на седмицата бе ознаменувано с възстановяване на позиции от страна на долара, предимно срещу еврото и британския паунд. След положителния завършек за европейската валута спрямо зелените пари през изминалата седмица, притеснителни новини за стабилността в Европа върнаха надеждите на инвеститорите в щатската валута. На фокус отново беше Франция, където президентската кампания тече с пълна сила, а всеки набор от статистически данни са в състояние да доведат до пълен обрат на финансовите пазари и валутната двойка EURUSD. Рано в понеделник един от спряганите за евентуален бъдещ президент – Ален Жюпе - обяви, че се отказва от надпреварата. Припомняме, че по последни данни именно Жюпе бе гласен за победител на втори рунд. Логично тази новина плюс скандала, извадил на практика друг потенциален кандидат – Франсоа Фийон, е добре дошъл за лагера на Марин льо Пен. Всяка новина, вещаеща отпадане или намален шанс за опонентите на Льо Пен, има неблагоприятно пазарно отражение за единната валута. Антиевропейските и крайнодесни възгледи на лидера на Национален фронт са в пряк конфликт с политическата и икономическа стабилност на континента и нейната валута – еврото. Спрямо долара единната валута поевтиня с 0.35%, като достигна търговско дъно за деня при 1.0584.

Британският паунд бе другата основна валута, която регистрира спад спрямо зелените пари в понеделник. Двойката GBPUSD достигна дневно търговско дъно на ниво от 1.2223, или спад от 0.4%, но в крайна сметка завърши деня с лек ръст до ниво 1.2244. Новините за четирите балистични ракети, изстреляни от Северна Корея, предизвикаха усилено търсене на японски йени. Двойката USDJPY достигна търговско дъно от 113.50 за деня, като след това последва известна волатилност, за да завърши сесията на ниво от 133.89.

Щатските индекси завършиха търговската сесия на червена територия - събитие, което в последно време не се виждаше често. Все по-засилващите се очаквания за покачване на лихвените нива са виновникът за негативното представяне на пазара на акции в понеделник. Икономисти от банката Standard Chartered прогнозират три покачвания на основния лихвен процент в САЩ – едно през месец март, едно през юни и едно през декември. Коментарите за въпросния ръст прогресивно се затвърждават, смятат пък от Societe Generale. Като цяло би могло да се заключи, че за момента събитията около Фед и европейската политическа несигурност имат отредена и водеща роля през почти всеки пазарен ден. Логично, при новини за покачване на лихвените проценти бизнес секторът реагира негативно, тъй като достъпът му до кредитиране се затруднява. Реакциите на пазарите на акции не закъсняха и доскорошният рекордьор Dow Jones Industrial Average завърши със загуба от 0.24%. NADAQ100 регистрира най-големият спад между трите основни индекса от 0.37%, а широкият S&P500 поевтиня с 0.33%.

Идентична бе ситуацията откъм пазарно поведение и стоящи зад него фактори при основните европейски индекси. Германският DAX30 завърши на червена територия със загуба от 0.57%, френският индекс CAC40 изгуби с 0.46%, докато британският FTSE100 изгуби 0.33%.

Макроикономическите новини днес не обещават особено голяма волатилност на пазарите. Продължаваща политическа несигурност в Европа и намеците за евентуалните промени на лихвените нива в САЩ през месец март ще диктуват пазарните движения. Все пак инвеститорите, следящи канадската валута, ще очакват новините около търговския баланс на страната. Търговският баланс показва разликата в стойността на вносните и износните стоки в дадена страна. Конкретният показател се изчислява на месечна база. Защо тези данни са важни за инвеститорите? Търсенето на канадски стоки от външни страни и търсенето на канадски долари е пряко свързано. Страните, желаещи да закупят канадски продукти, трябва да закупят преди това канадски долари. От друга страна, увеличено търсене на износни стоки се отразява положително за домашните производители и цените. При позитивна стойност, това е ясна индикация, че повече стоки са изнесени, отколкото внесени в Канада - това би направило страната нетен износител за изминалия месец. Очакваната положителна стойност е 0.2 млрд., като припомняме, че предишната актуална стойност бе 0.9 млрд. Важно е да се спомене, че близо 75% от канадския износ е закупуван от САЩ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/NZD

Решението на АЦБ днес рано сутринта беше да остави основния лихвен процент непроменен. При това широко очаквано решение, няма нищо изненадващо, поради това и австралийският долар остана спокоен. Въпреки всичко има един интересен нюанс, а именно оптимизмът, че до края на 2017 г. инфлацията ще достигне 2%. Подобни положителни очаквания към момента са способни да подкрепят местната валута и въпреки неутралния характер на AUD да видим лек ръст спрямо кошницата.

Двойката успя да поскъпне от зоната на подкрепа около 1.03500. За пореден тя удържа натиска на мечките. Ако ситуацията се запази непроменена за NZD и AUD цената вероятно ще достигне горните граници на оформящия се хоризонтален канал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
А Макрон що го няма у анализа...пишете там за "благоприятното" му влияние...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още