IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали икономиката трябва изобщо да се нарича наука?

Може би в крайна сметка отговорите на важните икономически въпроси трябва да се потърсят във философията или социологията, а не в математиката

07:56 | 11.06.10 г. 10
Автор - снимка
Създател
Дали икономиката трябва изобщо да се нарича наука?

Сега, повече от всякога, може да се поспори дали е редно икономиката да се определя като наука редом с математиката, биологията или физиката. Разликата между икономиката и науки като математиката или химията например е, че тя почти не може да докаже нещо по такъв начин, че то да се приеме за необратимо вярно.

Нека вземем за пример дилемата около големите държавни дългове и бюджетните дефицити на редица развити страни. Дори да работите в сферата на финансовите услуги или да сте завършили икономика, няма гаранция, че ще разберете правилно противоречивите анализи и сложните изказвания на „видни“ финансови експерти и икономисти.

Често това, което се случва в света на финансовите пазари, както и причините за него, си остават неясни и неразбрани, защото са облечени в сложи финансови термини. И докато в математиката има формули, които дават верния отговор, в икономиката често липсва ясно решение и не е изключено, ако се допитате до трима икономисти, да получите четири различни мнения относно големия държавен дълг на Гърция или „надуването на балон“ в китайската икономика.

Финансовите анализатори често се обосновават с математически модели или икономически школи, които обикновено се оказват погрешни. Човек може да прочете как един ден фондовите борси се сриват заради страховете от големите бюджетни дефицити, а следващата седмица индексите ще падат заради опасения от съкращенията на държавните стимули, които ще увредят нестабилната икономика.

Напоследък често се пише, че държавните икономии в Гърция ще задълбочат още повече икономическата криза в страната и ще я обрекат на години отрицателен икономически растеж. В същото време има анализи, че, ако Гърция не съкрати бюджетния си дефицит, няма как да се постигне устойчив икономически растеж в дългосрочен план. Така човек остава с впечатлението, че някаква невидима заплаха постоянно тегне над икономиката, при положение че недостиг на стоки или природни ресурси все още няма.

Разбира се, икономиката си има своите постижения като наука, както и редица бележити имена. Всички те допринасят с нещо за нейното развитие, макар не всички да са съгласни с техните схващания. Все пак си има някои базови схващания в икономиката, с които всички ние трябва да сме наясно, за да може всеки да прецени самостоятелно как да постигне възможно най-добрия жизнен стандарт.

Ето защо би било хубаво икономиката и финансите да се учат още в началното училище: те са неизменна част от живота на всеки човек и тяхното осмисляне предопределя в голяма степен жизнения стандарт. Така ерата на неразбираемите финансови анализи може да отмине и всеки ще може да реши за себе си как да борави разумно с парите и активите си.

Заради неяснотите по редица икономически въпроси някои финансови медии създават впечатлението, че страдат от шизофрения. Но всичко това се дължи точно на все още слабите постижения на икономиката, като всеки анализатор избира зад коя догма да застане. Може би в крайна сметка отговорите на важните икономически и финансови въпроси трябва да се потърсят във философията или социологията, а не в математиката или квантовата физика.

Неслучайно думата икономика означава „управление на домакинството“ (от гръцки). В него няма сложни икономически модели или коефициенти. И в ерата на видеоигрите за развитието на икономиката може да помогне нещо много просто и дори забавно – видеоигра, подобна на Сим Сити, която да се фокусира върху развитието на икономиката. Всеки играч ще има набор от природни ресурси, образована работна сила, държавен дълг и т.н., и ще трябва да експериментира с лихвените проценти, държавните разходи и степента на регулация на финансовите пазари.

Това няма да разреши днешните ни икономически проблеми, но пък може да помогне за раждането на нови и по-добре работещи икономически модели в бъдещето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 4
Patilan
преди 11 години
Зависи къде си завършил. Ако си завършил в УНСС - ставаш баничар.Ако учиш усърдно и завършиш качествен университет (но не от престижните Айви лииг) - се пенсионираш на 30-33 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
ladadron
преди 12 години
опа, това не е за тази статия... грешка на браузъра ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
ladadron
преди 12 години
Много добра статия!! Браво на автора! Аз също търгувам и ми хареса да видя нещата от неговата гледна точка! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
afterd
преди 13 години
Оставям проблема дали да се нарича наука или не и приемайки, че авторът просто е искал да направи интересно заглавие, се присъединявам към мнението на ravnovesie.Обаче.. "Често това, което се случва в света на финансовите пазари, както и причините за него, си остават неясни и неразбрани".Финансовите пазари, фондовите борси и подобни частни явления не изчерпват икономиката, а са просто проявления. Това, че често изглеждат все едно се движат от думи, слухове и подобни, просто доказва, че на тях работят хора. И в същото време излизайки от конкретната времева рамка, се оказва, че определени математически модели действат. Това, че са по-сложни не означава, че са грешни. В същото време действат и нормални психологически причини, обуславящи търсенето и предлагането, както и очакванията за бъдещето. И както не очакваме всеки да разбира от медицина примерно, не би следвало да очакваме, че всеки ще разбира от икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 13 години
може би твоето определение е най-точно!ако позволиш една редакция , би изглеждала ТАКА :Препоръчвам на психолозите да завършат кратък курс по икономика..или каквото им дойде и ще станат Първокласни икономисти --------алчността и страха те правят предвидим........за обрязване субект , но пазарът нали е място за местене на пари - как иначе ще ти вземат парите с усмивка ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Vldmir
преди 13 години
Доколкото ми е известно можем да наречем една наука такава когато тя има обект, предмет и метод на изследване... С най- искрени уважения към автора икономиката е наука! Или трябва да зачеркнем всички от Аристотел през Смит до Кругман и Рубини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
madcow
преди 13 години
Ама разбира се че няма нужда да се нарича наука - че в България никога не се е изучавала науката икономика - само някакъв скапан PR и маркетинг в УНСС се взимат за образование по икономика.Извинявайте, ама тези глупости дето ми ги ръсите всеки ден в статиите не само в Инвестора изобщо не минават за научни в средите на разбиращите, но пък виреят у вярващите в техническия анализ и други форми на хазарта. Вие ако щете не вярвайте на формулите, той Пешо по-добре си знае от Марковиц. Наивници ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 13 години
Икономика е изкуство. Две изречения от шефа на ФЕД значат повече от цялата математика - значи е изкуство !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
dimitardobrev
преди 13 години
Значи има малка неточност и тя е, че икономика означава не точно управление на домакинството, Управление на Стопанството. Това е почти същото, но може да бъде разбрано погрешно от повечето хора като пазаруване и домакинска работа. Икономическа игра има и тя се казва "Capitalism II". Не е за хора, чието разбиране за игра е с джойстик пред Playstation-a. Сложна е и се изискват познания, за да може да се играе, но и много може да се научи. Има я от доста години, но явно никои не се е поинтересувал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
KARA
преди 13 години
Препоръчвам на икономистите да завършат втора специалност психология ! И политологията няма да им е излишна . А като гледам и един курс за гедане на карти Таро ще им е от полза / гледането на кефе е излишно ,защото трудно биха се докпали до чашите на политическите лидери ,а и вероятността те да пият чай е голяма /Всъщност се замислям дали факът ,че си завършил икономика те прави добър икономист ,при положение ,че клюките и страховете са определящ фактор ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още