IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският премиер призова ЕС за двустранно инвестиционно споразумение

Китай се опитва да остане в играта, заплашен от последиците на предстоящите двустранни световни споразумения

10:22 | 30.06.15 г. 1
<p>
	Китайският премиер Ли Къцян и председателят на ЕС Доналд Туск<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският премиер Ли Къцян и председателят на ЕС Доналд Туск Снимка: Ройтерс

Китайският министър-председател Ли Къцян определи инвестиционните потоци между Европейския съюз (ЕС) и Китай като „неособено задоволителни“ и отправи силен апел за по-ранно сключване на двустранно споразумение, което ще улесни китайските компании при придобиването на европейски фирми, съобщава The Financial Times.

Ли, който бе на посещение в Брюксел в понеделник като съпредседател на 17-тата среща между Китай и ЕС, призова и двете страни да започнат да проучват възможностите за зона на свободна търговия, с която да се противопоставят на протекционизма и да засилят връзките между Азия и Европа.

„Мащабът на двустранните инвестиции, около 20 млрд. долара или дори по-малко през 2014 г., едва ли е задоволителен на фона на големите икономики на Китай и ЕС и огромния обем на двустранна търговия“, каза Ли за медиите.

„Ако се достигне по-рано до едно цялостно, балансирано и качествено споразумение за инвестиции, това ще даде възможност и на двете страни да съчетаят най-силните си страни и да формират нов модел на сътрудничество“, добави Ли, отбелязвайки, че търговията между ЕС и Китай в момента надвишава 1,7 млрд. долара на ден.

Китайските компании, затруднени от повишаващите се разходи и отслабващата конкурентоспособност на забавящия се вътрешен пазар, търсят цели за придобиване в Европа, за да дадат тласък на технологиите и марките си. Според анализаторите едно инвестиционно споразумение ще улесни пътя към повече придобивания на европейски компании и директни инвестиции от страна на китайския бизнес.

Апелът на Ли обаче има и геополитическо измерение заради опасенията на Пекин, че двете предстоящи световни търговски сделки заплашват да оставят Китай извън играта.

През миналата седмица американският президент Барак Обама спечели нужните му юридически правомощия, за да финализира Транстихоокеанското партньорство (TPP) – най-голямото търговско споразумение от едно поколение насам, между САЩ, Япония и 10 други страни. ТРР вероятно ще даде инерция на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP) – предложеното търговско и инвестиционно споразумение между ЕС и САЩ.

Търговските представители на САЩ и ЕС представят сделките като начин Америка и Европа да запазят контрола си върху техническите и регулаторни стандарти, които все повече оформят гръбнака на техните търговски споразумения.

За да остане в играта, Ли заяви, че Китай е „също отворен към ТРР“.

Китай и ЕС имаха не особено положителни отношения по времето на Карел де Гухт, предишния търговски комисар на ЕС, който стартира разследване за предполагаем дъмпинг на китайски слънчеви панели. Той обвини и Huawei и ZTE, китайски производители на телекомуникационно оборудване, че се възползват от незаконни държавни субсидии.

Но Брюксел осъзна, че китайците са особено успешни при разделянето на страни от ЕС със заплахи за ответни търговски мерки, например срещу износ на европейско вино.

При наследника на Де Гухт тонът спрямо Китай е по-отстъпчив и по-голямата част от вниманието е фокусирано върху това дали ЕС ще подкрепи Китай в опита му да бъде приет като „пазарна икономика“ от Световната търговска организация.

Що се отнася до забавянето на ръста на китайския брутен вътрешен продукт (БВП), Ли заяви, че е уверен, че „икономиката ще задържи дългосрочния си растеж“, но изключи предоставянето на „силни стимули“.

Китай все още има няколко инструмента на разположение. Няма да предлагаме силни стимули“, каза Ли.

Пекин даде сигнал за намеренията си да засили икономическото търсене през уикенда, като намали лихвените проценти по едногодишните заеми с 25 базисни пункта до 4,85%, като това е четвъртото снижаване от ноември насам. Размерът на резервите, които някои банки трябва да поддържат, също бяха намалени с 50 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Дали наистина Китай се чувства заплашен от нещо или това са само внушения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още