IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай влага 80 млрд. долара в авиационни проекти

Китайските авиолинии вече летят по 553 маршрута до 127 града в 51 държави

12:48 | 25.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Китай влага 80 млрд. долара в авиационни проекти

Китайските власти имат намерение да инвестират 500 млрд. юана (80 млрд. долара) в 193 големи авиационни проекта в страната през тази година, предаде CNBC.

Инвестициите са необходими като отговор на нарастващото търсене от страна на пътниците, както и за укрепване на растежа на фона на забавянето на втората най-голяма икономика в света. 

Авиационният регулатор в страната (Civil Aviation Administration of China) не съобщи подробности за проектите. Новината обаче идва на фона на засилващите се усилия на Пекин да увеличи общите разходи за инфраструктура, след като през първото тримесечие икономическият растеж се забави до най-ниското си ниво от шест години насам. През първото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) се покачва със 7% на годишна база, забавяйки се от регистрирания през четвъртото тримесечие на 2014 г. растеж от 7,3 на сто, сочат актуалните данни на китайската статистика. Именно годишен ръст от 7 на сто залагат властите в Пекин, с което целта съвпада с правителствените прогнози.

От началото на годината досега правителството одобри десетки проекти за милиарди долари в областта на железопътния и въздушния транспорт.

Самият авиационен сектор в Китай нарасна с бързи темпове през последните години в резултат на нарастващото търсене от страна на все по-заможната средна класа. Броят на пътуващите извън страната пътници се увеличи с 39% между януари и май на годишна база.

Китайските авиолинии вече летят по 553 маршрута до 127 града в 51 държави и възнамеряват да добавят още 83 маршрута през летния и есенния период. Не е чудно, че се очаква и броят на летищата в Китай да се увеличи до 240 от 200 в момента.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още