IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Китай расте с най-бавното темпо от 2009 г. насам

През първото тримесечие БВП се повишава със 7% на годишна база, съвпадайки с целта на правителството

09:33 | 15.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В началото на 2015 г. икономиката на Китай расте с най-бавното темпо от шест години насам. Слабостите в ключови сектори предполагат, че втората по големина икономика в света все още губи инерция, с което се увеличава напрежението върху Пекин да намери правилната политика, за да ускори активността, пише Ройтерс.

През първото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) се покачва със 7% на годишна база, забавяйки се от регистрирания през четвъртото тримесечие на 2014 г. растеж от 7,3 на сто, сочат актуалните данни на китайската статистика. Именно годишен ръст от 7 на сто залагат властите в Пекин, с което целта съвпада с правителствените прогнози.

Въпреки че данните съвпадат с медианните очаквания на запитаните от агенцията икономисти, анализаторите са на мнение, че цифрите противоречат на статистическата информация за различни компоненти на растежа.

Месечните данни за продажбите на дребно, индустриалното производство и инвестициите в дълготрайни активи, публикувани успоредно с данните за БВП не оправдават очакванията на икономистите. Растежът на инвестициите в дълготрайни активи е най-бавният от 2000 г. насам, а индустриалното производство се разширява с най-бавното темпо от 2008 г. насам.

Още лоши новини идват и от друг важен стълб на икономическия растеж – секторът на недвижимите имоти, в който инвестициите в имоти се повишават с 8,5% на годишна база, което всъщност е най-бавното темпо от 2009 г. насам.

„Ако погледнете първото тримесечие, износът е слаб, индустриалното производство е слабо, инвестициите са по-малко, продажбите на дребно са незадоволителни. Как тогава БВП в реално изражение все още е 7%?“, пита риторично старши икономистът в Daiwa Кевин Лаи.

Националното статистическо бюро на Китай не публикува по-подробна разбивка на БВП, посочвайки, че данните не са налични.

Ръстът през първото тримесечие е най-бавният от първото тримесечие на 2009 г., след като заради финансовата криза растежът на Китай тогава се забави до 6,6 на сто.

На тримесечна изгладена база БВП се разширява само с 1,3%. За сравнение през финалните три месеца на миналата година растежът бе 1,5% на тримесечна база.

Няколкото понижения на лихвените проценти, по-ниските минимални задължителни резерви за банките и повечето облекчения за имотния сектор изглежда се проявяват под формата на спекулации на капиталовия пазар без да допринасят за подобряването на фундаментите. И все пак продължаващото забавяне на икономиката означава, че скоро може да има нови стимули.

Правителството в Пекин изразява опасения за растежа и по-скоро за по-дълбокото му забавяне, тъй като това може да доведе до загуба на работни места и фалити. Миналата седмица премиерът Ли Къцян коментира, че правителството трябва да се противопостави на подобни рискове.



Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още