IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският сектор на услугите се разширява през март

Ръстът на работните места и новите бизнеси обаче спада до най-ниското си ниво за последните осем месеца

10:16 | 03.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайският сектор на услугите се разширява през март

Секторът на услугите в Китай се е разширил през март, въпреки че ръстът на работните места и новите бизнеси спадна до най-ниското си ниво от последните осем месеца, показа частно изследване, публикувано днес. Това е още един знак, че слабата китайска икономика може да се нуждае от още промяна в политиката, съобщава Ройтерс.

Индексът PMI на Markit достигна 52,3 пункта през март, спрямо 52,0 пункта през февруари. Стойност над 50 пункта показва ръст на месечна основа, а под – свиване.

Но умерената експанзия бе компенсирана от незадоволителното нарастване на индекса за заетостта, който намаля до 10-месечен минимум от 51,1 пункта. Ръстът на новите предприятия е достигнал осеммесечно дъно.

„Китайските производители и доставчици на услуги са успели да постигнат едва леко увеличение на резултатите си в края на първото тримесечие", заяви Анабел Фидес, икономист в Markit. Тя добави, че данните "подсказват, че относително слабото търсене на клиентите е забавило растежа на двата сектора".

Фидес заяви, че фирми от сектора на услугите „са имали по-предпазлив подход към наемането, повишавайки броя на служителите само малко през месеца, докато съкращенията са се ускорили в производствения сектор“.

Изследването на услугите е в унисон с три други доклада за PMI, публикувани по-рано тази седмица, които показват упорита слабост в производствения сектор и в сектора на услугите в Китай през миналия месец. Така се увеличават залозите, че Пекин ще трябва да увеличи подкрепящата си политика за избягване на по-рязък спад.

Забавен от охлаждане в имотния сектор - където цените са паднали с рекордно темпо през миналия месец - и забавяне на износа и инвестициите, икономическият растеж на Китай се очаква да достигне до около 7% тази година, което ще е най-лошото му представяне за последния четвърт век.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още