IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският износ с изненадващ срив през първото тримесечие

Обемът на външната търговия на страната се е свил с 6 процента през първите три месеца

09:58 | 13.04.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Външната търговия на най-голямата търговска нация в света се свива през първото тримесечие на 2015 г. по-силно, отколкото се очакваше. През март износът се свива с 15% спрямо предходния месец, както обяви  Главното митническото управление на Китай, цитирано от DPA. Експерти очакваха ръст от 12%. Вносът от своя страна се срива с 12,7% - най-силно от май 2009 г. когато световната икономика изпадна във финансовата криза. 

Така обемът на външната търговия на Китай през първото тримесечие на 2015-а се е свил на годишна основа с 6 процента до 5,54 трилиона юана (близо 902,3 милиарда долара). Това сочат  публикуваните днес статистически данни. Според отчета износът е нараснал с 4,9 на сто в сравнение  със същия период на миналата година до 3,15 трилиона йени, а  вносът се със 17,3 процента до 2,39 трилиона йени.

Според правителствените данни, обявени през март, Китай  трябва да увеличи вноса и износа си с близо 6 процента тази  година.

Пекин възнамерява да насърчи вътрешното потребление, за да  ребалансира икономиката си и да не разчита основно на износа.  Най-новите статистически данни обаче сочат, че износът  продължава да бъде основният двигател на растежа на китайската  икономика, предава още DPA. 

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
driverf1
преди 9 години
....."Според отчета износът е нараснал с 4,9 на сто в сравнение със същия период на миналата година до 3,15 трилиона йени, а вносът се със 17,3 процента до 2,39 трилиона йени......".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
Kockata_Mitev
преди 9 години
А бивало и да не падне с тоя долар.Китайците съскат като змии и ако продължава така ще отсвирят зеления.Икономиката им е набрала доста инерция и произвеждат като за последно.Имат нужда да продават.Евтиното евро никак не им се нрави.Бяха времена когато заплатите бяха по 7 долара.Един квалифициран работник в мегаполисите взима 2000 долара.Някои компании вече дигат гълабите,взеха квот можаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Илко
преди 9 години
Бойчо имаш грешка . Какви йени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Илко
преди 9 години
Хубаво е да се отбележи, че и вносът спаднал, даже още повече(процентно). Всичко това основно е заради спада на цената на нефта и силният долар в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още