IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай е останала 1,4% през март

Мерките на централната банка не са направили кой знае какво, за да облекчат дефлационния натиск

09:24 | 10.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Китай е останала 1,4% през март

Инфлацията в Китай е останала без промяна през март, съобщава Ройтерс. Това може и в известен смисъл да е добра новина, но доказва, че мерките, които предприе Пекин, не са направили кой знае какво, за да облекчат дефлационния натиск, допълва информационната агенция.

Потребителските цени са нараснали с 1,4% през март – колкото и през февруари, докато анализатори очакваха ръстът им леко да се забави до 1,3%.

Цените на производител са се понижили също с по-малко от прогнозите – с 4,6%, а не с 4,8%, оставайки на негативна територия вече три години, допълва агенцията. Основен натиск върху тях оказват цените на суровините.

Пекин се цели в ниво на потребителската инфлация от 3 на сто за 2015 г. Според анализатори тази цел е поставена под риск.

“Инфлацията може и да е останала стабилна през март, но очакваме спадът на цените на храните  да окаже натиск през следващите месеци”, коментира Джулиан Еванс-Пришар от Capital Economics.

Политиците се опасяват, че се увеличава риска от дефлация в Китай, тъй като ефектите от спада на пазара на имоти и производственият свръхкапацитет се подсилват от несигурните перспективи пред глобалната икономика и спада на цените на суровините.

Ниските цени на суровините се отразяват тежко на добивния и производствения сектори от китайската икономика.

Китайската централна банка на няколко пъти намали основните си лихвени проценти, както и изискванията си за банковите резерви. Действията и обаче дотук имат минимален ефект.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още