IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Китайският пазар може да пропадне с 30% в следващата година

Резкият спад на борсите в страната в последните дни не е добра възможност за покупки, смятат експертите

12:25 | 28.06.15 г. 4
Morgan Stanley: Китайският пазар може да пропадне с 30% в следващата година

Китайската фондова борса се срути в петък, като водещият индекс Shanghai Composite спадна с над 8%. По този начин пазарът изтри близо 19% от пика за годината, достигнат на 12 юни.

Някои може би разглеждат това като възможност покупки, но не и анализаторите от Morgan Stanley, пише Business Insider.

"Това вероятно не е сигнал за закупуване", казва Джонатан Гарнър от Morgan Stanley. "В действителност ние смятаме, претегляйки вероятностите, че пикът за борсите Шанхай и Шънджън вече е достигнат".

С оглед на застоя в жилищния пазар, спестовните продукти, които не предлагат възвръщаемост и ограниченията за инвестиции в чужбина инвеститорите в Китай изливат парите си в местния фондов пазар. Броят на новите брокерски сметки скочи осезаемо, благодарение на маржин търговията, която стимулира покупките на акции. Дори и след пропадането в петък Shanghai Composite е напред със 104% спрямо същия период на миналата година.

Но пазарните нагласи изглежда се променят.

"Имаме опасения поради четири фактора", продължава Гарнър. На първо и второ място експертите поставят увеличаването на паричното предлагане и слабите корпоративни печалби в контекста на икономическото забавяне. Освен това притеснения има и поради надценения пазар и много високото съотношение на дълговете на дружествата спрямо пазарната им капитализация.

Гарнър предупреждава, че Shanghai Composite може да поеме още много надолу.

"Поставяме нов 12-месечен целеви диапазон за Shanghai Composite при 3 250-4 600 пункта. Този диапазон е приблизително -30% до -2% под сегашното ниво на индекса", добавя експертът.

Джонатан Гарнър и другите анализатори на Morgan Stanley не се шегуват, когато предупреждават за възможно пропадане на бенчмарка с 30%. Освен че един трясък на фондовия пазар може да бъде достатъчен, за да предизвика тежка социална нестабилност в страната, и местните регулатори може да дадат възможност на борсите просто да се сринат.

"За нас мечата фаза за акциите в Китай през следващите 12 месеца изглежда почти по същия начин, както това, което се случи в края на 2007 г.", изтъква той.

Анализаторът припомня, че през август 2008 г. Shanghai Composite бе надолу с 57% от пика през октомври 2007 г., въпреки че същото лято в Поднебесната империя се проведоха Летни олимпийски игри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
bertram
преди 8 години
ок, но да сменят само 'година' с 'месец' и ще са точно в целта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
не се кози пушка, тея щом каат начи е buy раотата .... :)) те същите *** почти фалираха и са са на батерии, та са акъли дават пак ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Следващата икономическа криза: нов дот-ком балон, срив на еврото или задлъжнялост до живот? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/Следващата икономическа криза: колапс в петролната индустрия, сриване на фондовия пазар или дълговете на Китай? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/,и съм ги обобщил нещата като 3 планетарни катастрофи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Китай са досетливи - http://***.investor.bg/aziia/336/a/kitai-planira-izgrajdaneto-na-visokoskorostna-jp-liniia-do-vladivostok-195212/ за ''новият път на коприната'' ,и ''трета индустриална революция'' и съм коментирал подробно под статията тук - http://avtorski.pogled.info/article/65495/Kitai-politikata-na-Novata-normalnost
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
Grosss
преди 8 години
Бих им задал въпросът на господатата от тази банка,кой пазар в момента не е балонизиран и изобщо има ли такъв?Ако китайският отстъпи с 30%,другите с колкоще се сгромолясат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още