IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът е готов за вдигането на лихвените проценти в САЩ

Централни банкери от цял свят заявиха, че времето за промяна на политиката е дошло, дори ако това предизвика известна волатилност

10:36 | 31.08.15 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централни банкери от цял свят красноречиво заявиха на американските си колеги, че са готови за повишаване на лихвените проценти в САЩ и биха предпочели Федералният резерв (Фед) да беше предприел стъпката още преди време, съобщава CNBC.

И в частни разговори, и в публични изявления по време на световната конференция на централните банкери в Джаксън Хоул през миналата седмица те коментираха, че Фед вече е дал признаци за парично затягане и, имайки предвид едногодишното поскъпване на долара, финансовите пазари в цял свят са достатъчно подготвени за увеличаване на лихвените проценти.

Банкерите се събраха в края на седмица, обзета от сътресения на пазарите, при която индексът Dow потъна с 1000 пункта в понеделник заради опасенията за забавяне на Китай, но се възстанови в края на седмицата. Някои заявиха, че причината за волатилността на пазара лежи именно в коментарите на някои банкери от Фед за повишаване на лихвените проценти през септември.

За Агустин Карстенс обаче, топ централния банкер на Мексико, повишаване на лихвените проценти от съседната ѝ страна изпраща окуражителен знак за здравето на икономиката ѝ, дори ако то накара затрудненото Мексико също скоро да повиши процентите си.

„Ако Фед заздрави политиката си, това ще се дължи на усещането, че инфлацията се вдига, но по-важното – че безработицата се понижава, а икономиката се възстановява“, заяви Карстенс за Ройтерс. „За нас това са много добри новини“.

Макар че Яо Йудонг, ръководител на Research Institute of Finance and Banking към централната банка на Китай, през миналата седмица обвини Фед за сътресенията на пазара и каза, че увеличаването на лихвените проценти трябва да се отложи, повече централни банкери от развиващите се пазари споделят мнението на Карстенс.

Краят на повече от шест години рекордно ниски лихвени проценти в САЩ ще предизвика вълна от потенциално болезнени корекции, тъй като страните ще трябва да се справят с перспективата за още по-силен долар и изходящи капиталови потоци от някои развиващи се пазари и промени в относителните цени на търгуваните стоки. Краят на несигурността за банкерите обаче може да натежи повече от трудностите.

Ефектите от нова политика на Фед може да се усетят в страни от Чили до Швейцария. Годишната инфлация на Чили постоянно се оказва над таргетирания диапазон от централната банка между 2 и 4%.

В Швейцария централната банка бе принудена да запази лихвените проценти отрицателни, след като премахна ограничението на франка от 1,20 за евро, карайки валутата да скочи и налагайки огромен натиск върху зависимата от износа швейцарска икономика.

„В Латинска Америка се наблюдава рязък скок на инфлацията“, след като страните „внедриха“ еволюцията на политиката на Фед, заяви гуверньорът на централната банка на Чили Родриго Вергара на пресконференция.

Тези тенденции са в ход от около две години, когато тогавашният председател на Фед Бен Бернанке предизвиква паника в цял свят, когато съобщи, че централната банка се подготвя да намали програмата си за изкупуване на облигации.

Две години по-късно банкерите от Фед казват, че е неизбежно да има известна волатилност, когато настъпи промяна в политиката.

„Развиващите се пазари, по-малките икономики, те обикновено искат по-слаба валута. Затова от тяхна гледна точка едно затягане на политиката от Фед може да им позволи да отслабят валутата си и да постигнат това, което искат“, казва президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард в интервю.

Има обаче и противници на повишаването на лихвените проценти – най-вече от централната банка на Китай и Международния валутен фонд, който кара Фед да отложи вдигането, докато световната икономика не укрепне по-стабилно.

Но дори критиците на Фед заявиха в Джаксън Хоул, че времето за тази стъпка е дошло.

„Това е дългоочаквано събитие“, заяви гуверньорът на централната банка на Индия Рагурам Раджан по време на дискусионен панел заедно с вицепрезидента на Фед Стенли Фишър. „Трябва да се случи по някое време – всички знаят, че ще се случи, просто изберете момента“.

Тези коментари са подкрепени от централните банкери на Япония, Южна Корея и Индонезия. Когато по-рано този месец беше попитан дали смята, че Фед трябва да повиши лихвените проценти през септември, старшият заместник-управител на централната банка на Индонезия Мирза Адитясвара заяви за Ройтерс: „Колкото повече сигурност има, толкова по-добре“.

Централен банкер на Южна Корея споделя мнението на колегата си. „Вдигането във вече очакван момент ще е по-добро от гледна точка на това, че ще изчисти някои големи несигурности по въпроса и ще означава, че американското икономическо възстановяване се счита за устойчиво“, каза той, запазвайки анонимността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 0 rate down comment 0
elacelace
преди 8 години
[b][url=http://***.zggjbb.com/]replica omega watches[/url][/b][b][url=http://***.zggjbb.com/]replica omega watches[/url][/b][b][url=http://***.zggjbb.com/]copy omega watches[/url][/b]AAAA Replica Omega Seamaster Diver ETNZ LIMITED EDITION 300 M Co-Axial Chronograph 44 mm - rubber strap - 212.32.44.50.01.001 - $178.00 : replica omega watches, zggjbb.com#sddm{margin: 0 ***;padding: 0;z-index: 30;background-color:#F4F4F4;width: 80px;height:23px;float: right; margin-right: 70px;}#sddm li{margin: 0;padding: 0;list-style: none;float: left;font: bold 12px arial}#sddm li a{display: block;margin: 0 1px 0 0;padding: 4px 10px;width: 60px;background: #EAEAE8;color: #666;text-align: center;text-decoration: none}#sddm li a:hover{background: #49A3FF}#sddm div{position: absolute;visibility: hidden;margin: 0;padding: 0;background: #EAEBD8;border: 1px solid #5970B2}#sddm div a{position: relative;display: block;margin: 0;padding: 5px 10px;width: ***;white-space: nowrap;text-align: left;text-decoration: none;background: #EAEBD8;color: #2875DE;font: 12px arial}#sddm div a:hover{background: #49A3FF;color: #FFF}[url=http://***.zggjbb.com/]Language[/url][url=http://***.zggjbb.com/de/][img]http://***.zggjbb.com/langimg/gericon.gif[/img]DeutschDeutsch[/url][url=http://***.zggjbb.com/fr/][img]http://***.zggjbb.com/langimg/fricon.gif[/img]Fran
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
elacelace
преди 8 години
[b][url=http://***.cheapteas.net/]sale Chanel online[/url][/b][b][url=http://***.cheapteas.net/]high quality Chanel series[/url][/b]. Louis Rams Jerseyshttp://***.raiderranchlubbock.com/nike-nfl-jerseys-tampa-bay-buccaneersale Chanel onlinehigh quality Chanel series. Louis Rams Jerseyshttp://***.raiderranchlubbock.com/nike-nfl-jerseys-tampa-bay-buccaneers-jerseys-c-1_4.html Tampa Bay Buccaneers Jerseyshttp://***.raiderranchlubbock.com/nike-nfl-jerseys-tennessee-titans-jerseys-c-1_370.html Tennessee Titans Jerseyshttp://***.raiderranchlubbock.com/nike-nfl-jerseys-washington-redskins-jerseys-c-1_379.html Washington Redskins Jerseyshttp://***.raiderranchlubbock.com/womens-nfl-jerseys-c-21.html Women's NFL Jerseyshttp://***.raiderranchlubbock.com/youth-nfl-jerseys-c-68.html Youth NFL Jerseys
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
elacelace
преди 8 години
Chanel Coco for ladiesCheap Chanel bagsChanel handbags for discountcheap Chanel A49364 mini Flap Handhandhandbag With Luxurious Double C Lock Black - $129.00 : Professional chanel outlet stores, cheapteas.netlanguage:&nbsp;&nbsp;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
elacelace
преди 8 години
[b]1000 om1000 omega watchesomega 2013
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
Какво е QE4, QE5.. ?---Печатане на зелени хартийки, наричани долари, за които, чрез наличието на огромната военна машина на Уса, е внушено на света да вярва - че тези хартийки имат стойност! Същото важи и за още по-голямата измислица (при недостиг на зелено), наречена - акция ... една гола хартия, израз на емоционалното доверие в една фирма, която няма пари и иска чрез доверие, да се ги набави! Пълен т***шак е цялата работа1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
polokovnika
преди 8 години
https://en.wikipedia.org/wiki/Quantitative_easing ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 7
Илко
преди 8 години
Накрая всичко решава Китай, тъй че няма значение вече от ФЕД....МЕД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 16 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
"колкото повече света е готов, толкова повече фед не е"м.пух
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
Peter David Schiff (известен е и като Dr. Doom) CEO на Euro Pacific Capital Inc., твърдеше пред CNBC, че вместо да повишат лихвите, те (Federal Reserve) ще направят QE4 и QE5 и изобщо ще направят QE за неопределен период от време. И когато разберат, че повече нищо не могат да направят, едва тогава ще видим истинската валутна криза. Peter Schiff твърди, че истинските проблеми за USD предстоят. Според него американската икономика е обречена. Тя е в рецесия и ще остане в рецесия дори и ако Federal Reserve повиши лихвите. Спекулантите са заблудени от "паричната магия" на Federal Reserve и когато осъзнаят заблудата си (според Dr. Doom) доларът ще отиде наистина на дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
http://***.varchevbrokers.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-usd-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още