IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът е готов за вдигането на лихвените проценти в САЩ

Централни банкери от цял свят заявиха, че времето за промяна на политиката е дошло, дори ако това предизвика известна волатилност

10:36 | 31.08.15 г. 39
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централни банкери от цял свят красноречиво заявиха на американските си колеги, че са готови за повишаване на лихвените проценти в САЩ и биха предпочели Федералният резерв (Фед) да беше предприел стъпката още преди време, съобщава CNBC.

И в частни разговори, и в публични изявления по време на световната конференция на централните банкери в Джаксън Хоул през миналата седмица те коментираха, че Фед вече е дал признаци за парично затягане и, имайки предвид едногодишното поскъпване на долара, финансовите пазари в цял свят са достатъчно подготвени за увеличаване на лихвените проценти.

Банкерите се събраха в края на седмица, обзета от сътресения на пазарите, при която индексът Dow потъна с 1000 пункта в понеделник заради опасенията за забавяне на Китай, но се възстанови в края на седмицата. Някои заявиха, че причината за волатилността на пазара лежи именно в коментарите на някои банкери от Фед за повишаване на лихвените проценти през септември.

За Агустин Карстенс обаче, топ централния банкер на Мексико, повишаване на лихвените проценти от съседната ѝ страна изпраща окуражителен знак за здравето на икономиката ѝ, дори ако то накара затрудненото Мексико също скоро да повиши процентите си.

„Ако Фед заздрави политиката си, това ще се дължи на усещането, че инфлацията се вдига, но по-важното – че безработицата се понижава, а икономиката се възстановява“, заяви Карстенс за Ройтерс. „За нас това са много добри новини“.

Макар че Яо Йудонг, ръководител на Research Institute of Finance and Banking към централната банка на Китай, през миналата седмица обвини Фед за сътресенията на пазара и каза, че увеличаването на лихвените проценти трябва да се отложи, повече централни банкери от развиващите се пазари споделят мнението на Карстенс.

Краят на повече от шест години рекордно ниски лихвени проценти в САЩ ще предизвика вълна от потенциално болезнени корекции, тъй като страните ще трябва да се справят с перспективата за още по-силен долар и изходящи капиталови потоци от някои развиващи се пазари и промени в относителните цени на търгуваните стоки. Краят на несигурността за банкерите обаче може да натежи повече от трудностите.

Ефектите от нова политика на Фед може да се усетят в страни от Чили до Швейцария. Годишната инфлация на Чили постоянно се оказва над таргетирания диапазон от централната банка между 2 и 4%.

В Швейцария централната банка бе принудена да запази лихвените проценти отрицателни, след като премахна ограничението на франка от 1,20 за евро, карайки валутата да скочи и налагайки огромен натиск върху зависимата от износа швейцарска икономика.

„В Латинска Америка се наблюдава рязък скок на инфлацията“, след като страните „внедриха“ еволюцията на политиката на Фед, заяви гуверньорът на централната банка на Чили Родриго Вергара на пресконференция.

Тези тенденции са в ход от около две години, когато тогавашният председател на Фед Бен Бернанке предизвиква паника в цял свят, когато съобщи, че централната банка се подготвя да намали програмата си за изкупуване на облигации.

Две години по-късно банкерите от Фед казват, че е неизбежно да има известна волатилност, когато настъпи промяна в политиката.

„Развиващите се пазари, по-малките икономики, те обикновено искат по-слаба валута. Затова от тяхна гледна точка едно затягане на политиката от Фед може да им позволи да отслабят валутата си и да постигнат това, което искат“, казва президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард в интервю.

Има обаче и противници на повишаването на лихвените проценти – най-вече от централната банка на Китай и Международния валутен фонд, който кара Фед да отложи вдигането, докато световната икономика не укрепне по-стабилно.

Но дори критиците на Фед заявиха в Джаксън Хоул, че времето за тази стъпка е дошло.

„Това е дългоочаквано събитие“, заяви гуверньорът на централната банка на Индия Рагурам Раджан по време на дискусионен панел заедно с вицепрезидента на Фед Стенли Фишър. „Трябва да се случи по някое време – всички знаят, че ще се случи, просто изберете момента“.

Тези коментари са подкрепени от централните банкери на Япония, Южна Корея и Индонезия. Когато по-рано този месец беше попитан дали смята, че Фед трябва да повиши лихвените проценти през септември, старшият заместник-управител на централната банка на Индонезия Мирза Адитясвара заяви за Ройтерс: „Колкото повече сигурност има, толкова по-добре“.

Централен банкер на Южна Корея споделя мнението на колегата си. „Вдигането във вече очакван момент ще е по-добро от гледна точка на това, че ще изчисти някои големи несигурности по въпроса и ще означава, че американското икономическо възстановяване се счита за устойчиво“, каза той, запазвайки анонимността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 12 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
Според мен: повече празни дрънканици - Страхливите Пилета си търсят повод да крещят как небето пада.Колко ще вдигне лихвите ФЕД? Да не би да са назначили Цецо Василев, за да ги направи по 8% като в КТБ? Просто няма как да има лихви, по-изгодни от една качествена акция на могъща компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
ДХДО
преди 8 години
In BULGARIAN, you scum !!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 15 rate down comment 8
balkando
преди 8 години
"Светът", най-вече Китай и ЕС, се надява ФЕД най-после да вдигне лихвите и доларът да отскочи малко. За експортните държави ще е голяма глътка въздух. За САЩ - най-вероятно ще е бавно удавяне ;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 6
SS-23
преди 8 години
Кредита на нереални пари - е дефакто бъдещо убийство!Виж, ако се раздаваха реални физически пари, от джоба си - тогава и подхода на лихваря щеше да е друг ... щото щеше да е изправен пред вероятността от истинска загуба, а не както е сега - "счетоводна"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
стабилно кредити за мишоците като нас надали, но на държавите определено ше им тряят кредити иначе няма да стане раотата. Е ако са с некви си 0.25% то тва не е много, но ако са 1% - тогава си *** капаците. А такива държави, които са взели заеми в долари - майка им жална, визирам Укрията, *** те имат да ги върнат тея 80 млрд., а колко други суровинни държави ше пукалдясат (Саудитска Арапия, Дубайци, Африканци, там при Латиносите) - лудница. И тогава, кой влиза в играта - чичо ви Китай, той ше ви даде червени парички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 4
data
преди 8 години
Нищо лошо няма в кредита ( даже напротив ) просто трябва да се спазват елементарни правила ! Дано да сме ги научили , макар че не съм оптимист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 6
SS-23
преди 8 години
Въпросът е дали ще има стабилно търсене на кредити.---Абсурд! За 5-6 години спестяваш "вноската" и на 7-ата година - купуваш в брой!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 10
SS-23
преди 8 години
За n-ти път казвам - кредит НЕ се "взима", а се "отпуска"! Който е отпускал, да си правил сметката - като "отпуска", дали този на който ги отпуска, можа да ги върне (при това да върне реално несъщестуващи пари, към момента на отпускането). И като се окаже, че връщащият реално не може да връща, какво остава на лихваря, освен да си пише "загуба" (счетоводна), щото реално нищо не е загубил (в общият случай)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 0
Ironhorse
преди 8 години
Въпросът е дали ще има стабилно търсене на кредити.Аз лично съм песимист за банките и оптимист за осъзналите се, да са малко повече.НО, винаги ще има рибоци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 2
Ironhorse
преди 8 години
За първи път да съм съгласен с Вас.Да, наистина, животът на кредит не е живот, защото вече е собственост на кредитора.Но в никакъв случай не приветствам да се вземат кредити, а после да се мрънка и да не се връщат.Колко народ се юрна да взима кредити и то във валута различна от тази в която получава доходите си.Е, някои истини се научават по трудният начин.Категорично трябва в училище да се изучават дисциплините "Финансова грамотност" и "Граждански права".Ама рая се управлява по-лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още