IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уроците от Холокоста и сирийската бежанска криза

И днес, и тогава несигурността ни надделява над хуманността, коментира американски анализатор

08:14 | 06.11.15 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Правителствените служители в САЩ съвсем наскоро намериха оправдание за летаргичния си отговор на сирийската бежанска криза - опасения за сигурността.

Това оправдание не е ново, коментира Дейвид Биър, директор на отдела за имиграционна политика в Niskanen Center за Huffington Post. Американските опасения за сигурността по време на Втората световна война доведеха до отхвърлянето на евреи, бягащи от Холокоста – и до угризенията, които доведоха до създаването на процеса за приемане на бежанци.

Вместо да повтаряме грешката, която обещахме никога да не забравяме, трябва да се научим да се справяме със страховете си, без да забравяме за нашата хуманност – а това започва с посрещане на бежанците, които не искат нищо друго освен да построят живот, изпълнен с възможности и мир.

След избухването на сирийската гражданска война САЩ e приела 1854 души от 9-те милиона сирийски бежанци, дори след като десетки хиляди граждани биват убити в конфликта в страната, а много други се давят в опасното пътуване през Средиземно море. Според официалните лица причината за бавния отговор е, че с бързи процедури за приемането им излагаме на риск сигурността на Америка.

Звучи ли ви познато? Реакцията на Държавния департамент към сирийската криза е реално същата като официалната му реакция към Холокоста. С избухването на Втората световна война Държавният департамент установява високи стандарти по сигурността под претекст, че е възможно бежанците да бъдат германски шпиони и приема символичен брой търсещи убежище.

През 1939 г. германските евреи трескаво кандидатстват за американски визи. Тъй като САЩ издават твърде малко, някои еврейски бежанци се насочват към Куба в очакване на визите си. Това обаче води до трагичен обрат през 1940 г., когато корабът Сейнт Луис, пълен с еврейски бежанци, получава отказ за влизане в Куба.

Отчаяните молби на пътниците до американския Държавен департамент биват отхвърлени. Принудени да се върнат обратно в Европа, 532-мата пътници стават жертва на Холокоста, като половината от тях са убити.

Въпреки тази трагедия Държавният департамент затяга имиграционните си изисквания през 1940 г., намалявайки наполовина общата имиграция към страната. Всъщност когато министерството приема решение да върне обратно Сейнт Луис през 1940 г., по този начин то обезкуражава карибските страни да приемат евреи, заявявайки, че „шпионите са проникнали в бежанския поток“.

Нещата не спират дотам. През същата година Държавният департамент намалява бежанската имиграция до 25% от първоначалния ѝ лимит. Каква е причината за това? Предполага се, че силите от Оста изпращат шпиони сред бежанците на Запад. Дори след като САЩ официално признават Холокоста, Държавният департамент потвърждава ограничителните си политики.

Дори Белият дом одобрява ограниченията. „Бежанците трябва да бъдат проверявани“, казва президентът Рузвелт, „тъй като, за съжаление, сред бежанците имат и шпиони, както стана ясно в други страни“. Той признава, че това е „много, много малък процент от бежанците, идващи от Германия“, но все пак настоява, че тежкият процес на проучване е необходим.

В ретроспекция лесно е да се присмиваме на американските опасения от германските бежанци. Но на фона на световна война опасенията за германски шпионаж не са съвсем необосновани. Нацистите основават десни организации в Куба и на други места, а през юни 1941 г. ФБР арестува 33 германски шпиони в Ню Йорк.

Президентът се опасява, че е възможно германските евреи да бъдат принудени да станат шпиони, за да защитят семействата си в Германия. Поне един нацистки шпионин, представящ се за бежанец, е арестуван в Куба.

Позицията на Държавния департамент наистина е силно противоречива по въпроса. Помощник-секретарят Брекинридж Лонд, който управлява голяма част от американската визова политика през войната, пише за този вътрешен конфликт в дневника си. „Бежанският проблем е тежък и каквото и решение да се вземе, то подлежи на критики“, пише той. „Разбирам това и се опитвам да играя на сигурно“.

Днес продължаваме да играем на сигурно. Процедурата за приемане на бежанци в САЩ внезапно спря. Според групи за подкрепа времето за разглеждане на някои бежански молби в САЩ достига до 33 месеца. За разлика от Америка Германия ускори процеса, като намали чакането от 7,1 месеца до 5,3 месеца, докато в същото време планира да приеме повече от милион сирийци.

От милионите бежанци, допуснати в САЩ през последните няколко десетилетия, включително стотиците хиляди от Близкия изток, нито един от тях не е осъществил успешно терористичен акт срещу САЩ. И все пак избираме да оставим тези хора да гладуват, да се давят или да бъдат убивани в името на сигурността. Нашата несигурност доведе до закоравяла липса на хуманност.

Опасенията около бежанците не са напълно ирационални. Точно както има опасни лица в Германия, така и има и в Сирия – и навсякъде другаде. Но урокът от Холокоста ни научи, че трябва да се справим с тези опасения, без да изоставяме моралното лидерство на Америка. Време е да приложим този урок и в Сирия днес, пише Дейвид Биър.

Всичко за бежанската криза можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Много нагло от страна на това списание!Купени отвсякъде!Морал никакъв!Както се оказа, европейските ценности днес са всички грехове посочени в библията1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Хората се бият там с тези които стреляха по тях а те им се подиграват! Наглост та дрънка! Какво ли не правят медиите за спечелят грант!? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
За двойните стандарти:Шарли Ебдо. Списанието публикува две карикатури на разбилия се в събота на полуостров Синай руски пътнически самолет А321. На първата са изобразени падащи тела и отломки от самолета върху главата на терорист. Коментарът отдолу гласи Руската авиация е засилила бомбардировките си." Още някой да е Шарли !? " Слава богу аз никога не съм бил! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Ей смешници, през Ливанската гражданска война продължила цели 15 години от 1975 до 1990 бяха убити над 350 хил. християни от палестинските бежанци, които бягат в Ливан след като Израел и САЩ победиха коалицията от Египет и Сирия във войната от 1973г. Но тук най-лошото е, че нито една западна страна не се намеси, за да не обиди мюсюлманите и исляма. Единствено Израел посмя да изпрати войници, които да защитят християните в региона и ако не беше тази намеса почти всички християни щяха да бъдат избити. Но такива неудобни факти за бежанците от Палестина, провеждащи геноцид срещу мирното население на Ливан тогава няма да чуем от платените медии. Каква е гаранцията, че съдбата на Германия няма да е като тази на Ливан??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 5
Бат Минко
преди 8 години
Бат Минко от куги ви разправя че САЩ е *** и там живеят *** *** рекетьори убийци и ***.Много скоро Бог ще ги заличи от лицето на Земята.Аз съм си купил семки и ще гледам зрелището по телевизора.Първо ще дойде фалита а след това земетръс и цунами.Нищо няма да остане от Злото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още