IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония предоставя стимули за 30 млрд. долара на местните власти

Правителството на Шиндзо Абе планира за известен период да остави настрана емитирането на нови облигации

09:17 | 18.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония предоставя стимули за 30 млрд. долара на местните власти

Япония ще похарчи до 30 млрд. долара, предоставяйки нов пакет от стимули за съживяване на регионите на страната, но ще остави за момент настрана емитирането на нови облигации. Това твърдят източници на Ройтерс, подчертавайки трудния баланс, пред който е изправен премиерът Шиндзо Аб в опитите му да стимулира растежа в островната страна.

Убедителната победа в изборите в неделя предостави на Абе нов мандат за измъкване на страната от 15-те години на дефлация. Премиерът възложи на своите министри през ноември да предоставят пакет от стимули, като плановете са операцията да бъде завършена до 27 декември. Ходът е част от усилията на властите за изваждане на икономиката от рецесията, причинена от покачването на данъка върху продажбите през април.

Пакетът ще бъде на стойност около 3,4-3,5 трлн. йени (29-30 млрд. долара) и ще се състои най-вече от плащания към местните власти и субсидии за домакинствата за покупка на горива, посочиха представители на правителството и управляващата партия в четвъртък.

Фокусът върху подпомагането на регионалните икономики отчасти отразява намерението на Абе да събере по-голяма подкрепа на местните избори, които ще се проведат през април.

Агресивните парични и фискални стимули, които премиерът въведе през миналата година, подкрепиха цените на акциите и отслабиха йената, което позволи на големите производители да постигнат неочаквани печалби.

Тези промени могат да вдигнат приходите от данъци през текущата фискална година, която приключва през март, до 51,7 трлн. йени над първоначалните очаквания - най-високото им ниво от 17 години насам.

Това ще позволи на правителството да емитира през тази фискална година по-малко нови облигации, отколкото по-рано се очакваше, твърдят служители.

В проектозакона за бюджета за следващата фискална година правителството ще обещае да "направи всичко възможно", за да постигне целта си за намаляване наполовина на дефицита по първичния баланс на Япония, посочиха още представителите на правителството.

Японският държавен дълг е най-високият в света спрямо БВП на съответната страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още