IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе отбелязва голяма победа на изборите в Япония

Либарално-демократическата партия получава между 275 и 306 места в долната камара на парламента

16:25 | 14.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Шиндзо Абе. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Шиндзо Абе. Снимка: архив Ройтерс

Партията на японския премиер Шиндзо Абе отбеляза голяма победа на състоялите се в неделя парламентарни избори, сочи екзит пол.

Либерално-демократическата партия получава между 275 и 306 от общо 475 места в долната камара на парламента. Очаква се тя да запази мнозинството си от две трети заедно с по-малкия си коалиционен партньор - партията Нова Комейто, която е получава между 31 и 36 места.

Победата на коалицията не е изненадваща, тъй като опозицията в Япония е разединена и не беше готова да се бори. За 61 до 87 места ще се бори Японската демократическа партия, която е втора сила в страната. Тя обаче не успя да прескочи очаквания праг от 100 места в парламента.

Близо 105 млн. японци имаха правото да гласуват на изборите. Въпреки това активността е слаба поради очаквания ясен резултат, както и заради лошото време в някои части. Своя глас са дали едва 52,7% от избирателите, което с 6% по-малко от изборите през 2012 г. Това е и най-ниската избирателна активност в Япония в следвоенната епоха.

В една от предизборните си речи Абе посочи, че безработицата е намаляла, а заплатите в страната са започнали да се повишават. По думите му Абеномиката е единственият път, който стои пред Япония.

Премиерът предизвика предсрочни избори с две години по-рано. Причината за този ход беше необходимостта от подкрепа за икономическата му политика, която включва изключително понижаване на лихвения процент, данъчни стимули и структурни реформи.

Освен това реши да отложи непопулярното увеличаване на данъка върху продажбите за 2015 г., тъй като се опасява, че то може да застраши възстановяването на икономиката.

Японският премиер може да използва своята голяма победа, за да стартира трудните икономически реформи в страната или за консервативната си програма, която включва ревизия на пацифистката японска конституция и намаляване на ограниченията върху армията.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още