IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s понижи с една степен рейтинга на Япония

Кредитната агенция предприе хода поради "повишена несигурност за постижимостта на намаляването на бюджетния дефицит"

11:52 | 01.12.14 г.
Moody’s понижи с една степен рейтинга на Япония

Moody’s Investors Service понижи рейтинга по държавния дълг на Япония в понеделник с една степен, предприемайки първата корекция на оценката си за страната от 2011 г. насам.

Позовавайки се на "повишена несигурност за постижимостта на намаляването на бюджетния дефицит", Moody’s понижи рейтинга на японския дълг до A1 от Aa3.

Според рейтинговата агенция решението на премиера Шиндзо Абе да отложи планираното ново покачване на данъка върху продажбите с 18 месеца "носи рискове за фискалната консолидация и, в дългосрочен план, поносимостта за дълга и устойчивостта".

Някои икономисти също така са подкрепили становището, че прилагането на увеличението на данъка върху продажбите е необходимо, за да се ограничи дългът на нацията.

Moody’s, която за последно понижи японския рейтинг през 2011 г., заяви, че "постигането на фискална консолидация ще бъде все по-трудно с течение на времето". Компанията се позова и на несигурността по отношение на времето и ефективността на мерките за намаляването на дълга, което представлява риск за растежа на Япония, както и за движението на доходността по японските държавни облигации.

Япония е най-задлъжнялата страна в света, като дългът ѝ е повече от два пъти по-голям от брутния вътрешен продукт.

Японският БВП се сви с 0,4% през тримесечието до края на септември, оставайки далеч под пазарния консенсус за растеж от 0,5%. Неприятната новина последва спада от 1,8% през трите месеца до края на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още