IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските борси се сринаха с над шест на сто

Опасенията за още поевтиняване на юана продължават да притискат фондовите пазари

11:53 | 18.08.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските акции излязоха на червено в късната търговия във вторник, притискайки азиатските фондови пазари, които се повлияха от опасенията за ново поевтиняване на юана и новината за смъртоносната бомбена експлозия в Тайланд, съобщава CNBC.

Положителните резултати на Wall Street не успяха да повлияят значително върху борсите. Технологичният Nasdaq поведе печалбите с ръст от 0,9%, а индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 отбелязаха повишение от съответно 0,4% и 0,5%.

Китайският индекс Shanghai Composite забърза темпа си на спад в следобедната сесия и затвори с 6,12% надолу, достигайки до най-ниските си нива от 7 август насам. Опасенията около юана засенчиха последните данни, които показаха повишение на цените на жилищата през юли за трети пореден месец, признак, че секторът на недвижими имоти може би най-накрая е достигнал дъното.

Сред останалите основни бенчмаркове индексът на сините чипове CSI300 и по-малкият Shenzhen Composite отчетоха спад съответно от 6,2% и 6,6%. Индексът на Хонконг Hang Seng пък последва загубите на континента и също слезе надолу с 1,1%, достигайки до шестседмично дъно.

Секторът на недвижимите имоти бе на фокус. Акциите на най-големия строителен предприемач в страната China Vanke поевтиняха с 0,2% в Хонконг. Цените на акциите на China Overseas Land и China Resources Land спаднаха съответно с 1,7% и 2,6% на борсата в Хонконг, а в Шанхай акциите на China Overseas Land и China Resources Land поевтиняха съответно с 8,3% и 6,5%.

Междувременно компаниите в сектора на комуналните услуги и индустрията бяха сред най-сериозните губещи. Акциите на Jiangsu Linyang Electronics, Baoding Tianwei Baobian Electric и Jiangxi Ganyue Expressway поевтиняха с допустимия максимум от 10%. China Shipbuilding Industry и China Shenhua Energy също затвориха с 10% надолу въпреки новините, че Пекин може скоро да обяви планове за реформа на държавните предприятия.

Тайландският бенчмарк SET отбеляза спад от 2% след смъртоносния бомбен атентат в един от най-известните храмове в столицата в понеделник. Индексът на туризма също се плъзна надолу със 7,1% заради опасенията, че най-големият атентат досега може да се отрази зле на ключовия сектор.

Японският индекс Nikkei 225 затвори сесията с понижение от 0,3%.

Акциите на веригата магазини Don Quijote Holdings поевтиняха с 1,7%, след като отчетът на компанията от понеделник показа по-слаби продажби и растеж на печалбата.

Цената на акциите на Olympus се понижи с 3,7%, а тази на Fujifilm Holdings успя да намали загубите си от по-рано през деня и приключи с понижение от 0,2%.

Банковият сектор увеличи печалбата си, с което подкрепи борсата. Акциите на Mizuho Financial и Mitsubishi UFJ Financial Group поскъпнаха с 1%, а тези на Sumitomo Mitsui Financial Group – с 0,8%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 не успя да задържи печалбата си при отварянето на сесията и в крайна сметка затвори с понижение от 1,2%.

Акциите на Asciano поскъпнаха с 7,2%, след като австралийските пристанища и железопътен оператор се съгласиха на сделка за поглъщането им за 6,6 млрд. долара от канадската Brookfield Infrastructure Partners.

Цената на застрахователната компания QBE се вдигна с 0,4%, след като отчете ръст на нетната печалба за първото полугодие от 24%.

Сред губещите Australia and New Zealand Banking Group затвори с понижение от 2%. Акциите на търговеца на електронни продукти Dick Smith Holdings се сринаха с 16,5%, след като отчете по-слаба печалба от очакванията.

Южнокорейският индекс Kospi изтри по-ранните си печалби и също затвори с понижение от 0,6%.

Акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 2,5%, след като се срина с 3,2% в предишната сесия. Цените на акциите на Hyundai Motor и Posco се вдигнаха съответно с 2,1% и 1,9%.

Цената на акциите на LG Display също се повиши с 2,7%, след като в понеделник компанията обяви, че фокусира инвестициите си върху дисплеи с органични светоизлъчващи диоди (OLED).

Междувременно SK Telecom заяви, че ще образува консорциум със сайта за електронна търговия Interpark. Акциите на телекома поскъпнаха с 0,8%, докато тези на Interpark поевтиняха с 4,3%.

Сред губещите бяха производителите на козметика AmorePacific и LG Household & Healthcare, както и Shinsegae, които отбелязаха загуби между 1,9% и 4,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 6
Илко
преди 8 години
Оборотите , активи и кот са сетиш на Алибаба се увеличават . Туй , че някой *** като Сорос и другите са платили една камара пари, за надценени акции си е техен проблем, от това е спечелила само Алибаба. Недей се притеснява за Китай и за нейните компании, те са производствени за разлика от хартиените на Запад. Стига писа , че ставаш смешен. Истеричността ти показва слабост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
Ironhorse
преди 8 години
Боли ли като се излпьоскаш некомпетентен, а ? Че и ти го доказват така, че сам разбираш каква щуротия си написал.Затова мълчи, чети и умней.Коментар по темата не видях, а на епитети не отговарям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
Илко
преди 8 години
Ти си психично болен ве момче, трябва психо тест да се прави тука. Разбрах ме какъв специалист си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Ironhorse
преди 8 години
Хахахахаха, Илко ....ХахахахахАми нали цената определя стойността нещото бре момче.Мале, мале, малелей ...Стойността на нещото в какво го определяш, в любов към Си Дзи Пин или Путин, или в някоя валута.Равностойността между количеството валута и нещото му се вика цена.Офффффф ....Предлагам на *** за вход в системата за коментари да се прилага някакъв тест за интелигентност.Така всичкото *** и откровени лаици няма да могат да припарят до форума, дори да имат юзърнейм и парола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
Илко
преди 8 години
Ти май не правиш разлика между цена и стойност? Ти ли само не разбра, че китайците като вдигат и свалят курса на юана, пряко влияят на долара, и тъпият ти ФЕД няма да може нищо да направи, щото вече китайците дърпат конците на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Ironhorse
преди 8 години
Някои разбирачи във форума се смяха на Сорос, че продал за 300 милиона долара всичките си акции в алибаба, на фона на пазарната капитализация на компанията.Само да кажа, че Алибаба достигна 160 милиарда долара пазарна капитализация в края на 2014, а през 2015 загуби почти 71 милиарда от стойността си.Китайският балон се спука.Сега се опитват да го изпуснат бавно, но това е кауза пердута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Ironhorse
преди 8 години
Китай се опитва всячески да запази мита за годишен растеж от 7%.Уви, той от години е поне наполовина, но реалните данни се укриват.Сега китайците се опитват да девалвират валутата си като си мислят, че така ще подобрят конкурентноспособността си, но не отчитат факта че така ощипаха инвеститори държащи юани.Сега всеки ще се юрне да се озвобождава от юани, като в добавка към желанието да се оттърве от всякакви китайски акции.Ако ФЕД вдигне лихвата с 0,25%, всички кредити в долари ще се оскъпят. Това още повече ще натисне юана и акциите надолу и тогава ....Май юана ще търси дъното както рублата спрямо долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Императорът
преди 8 години
Проклети китайци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още