IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесена сесия отчетоха борсите в Азия

Инвеститорите продължават да действат предпазливо след последните глобални геополитически развития

12:04 | 18.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на азиатските борси се търгуваха смесено в сряда, тъй като инвеститорите продължават да действат предпазливо заради последните глобални геополитически развития след терористичните атаки в Париж, съобщава CNBC.

Ралито на Wall Street от понеделник се оказа краткотрайно, като основните индекси изпитаха трудности да продължат доброто си представяне в следобедната сесия във вторник. Индексът DJIA завърши с 0,04% нагоре, Nasdaq – с 0,03%, но S&P 500 приключи с понижение от 0,13%.

Китайските пазари намалиха първоначалните си ръстове след представянето на индекса на цените на жилищата за октомври и приключиха на червено, след като Пекин се намеси на пазара за пореден път.

Основният индекс Shanghai composite затвори с почти 1% надолу, а по-малкият Shenzhen composite отчете дори по-голяма загуба със спад от 2%. Chinext composite и CSI 300 също отбелязаха значителни понижения при затварянето на пазара.

Китайските банки обаче все пак приключиха на положителна територия като ICBC, Agriculture Bank of China, Bank of China, CCB и BoCom отчетоха ръстове от между 0,2% и 0,6%.

Индексът на цените на жилищата подкрепи основните китайски компании за недвижими имоти. Акциите на строителния предприемач Vanke поскъпнаха с 4,8%, а тези на Gemdale с 4%. Цената на акциите на държавната Poly Real Estate също се вдигна с 6%, а тази на Shanghai Shimao – с 3,5%.

China Citic Bank бе най-печелившата компания в Shanghai composite, като цената на акциите ѝ скочи с 9%.

В Хонконг основният индекс Hang Seng обаче отчете спад от почти 0,3% в следобедната търговия.

Японският индекс Nikkei 225 намали първоначалния си ръст след новината, че два полета от САЩ през Париж са били пренасочени от съображения за сигурност. Акциите на Japan Airlines поевтиняха с 1,16%, а тези на ANA затвориха без промяна.

Силният долар обаче повлия положително върху експортно ориентираните компании. Японските производители на автомобили като Toyota, Nissan, Honda и Mazda приключиха на положителна територия, но за сметка на това технологичният гигант Sony завърши без промяна.

Акциите на Softbank поскъпнаха с почти 1%, след като телекомуникационният гигант обяви планове за емитиране на облигации за 370 млрд. йени (2,97 млрд. долара) за инвеститорите на дребно през декември.

Акциите на Toshiba поевтиняха с почти 0,7%, след като стана ясно, че японските власти вероятно ще препоръчат глоба в размер на 7,5 млрд. йени (60 млн. долара) заради счетоводния скандал на компанията от по-рано тази година.

Южнокорейският индекс Kospi заличи ръста си от сутрешната сесия и затвори с минимален спад спрямо предишния ден на 1962,88 пункта.

Апетитът на инвеститорите към технологичните компании беше смесен. Цената на акциите на Samsung Electronics се вдигна с 1%, а тази на LG се понижи с 2%.

Акциите на Hyundai също затвориха на положителна територия на фона на обявлението през миналата седмица, че компанията стартира производството на луксозна марка Genesis.

Междувременно акциите на Lotte поевтиняха с почти 4% след новината, че основателят и председател Шин Киок-хо е подал жалба срещу висши ръководители на дъщерните дружества.

Австралийският индекс ASX 200 приключи с 4% нагоре, достигайки най-високата си стойност за последните две седмици, след като силното представяне на банковия сектор компенсира разпродаването в сектора на ресурсите.

Rio Tinto, Fortescue Metals, South32, Atlas Iron и BHP Billiton затвориха на отрицателна територия със спадове между 2,5% и 4% след поевтиняването на желязната руда и медта. Цената на акциите на Newcrest също се понижи с 4%, след като златото достигна до шестгодишен минимум.

Петролните производители Santos, Woodside и Oil Search отчетоха смесени резултати заради продължаващите опасения за световното пренасищане на пазара на петрол.

Банките приключиха на положителна територия с ръст от поне 1% спрямо предишната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още