IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е най-изгодната за работодателите държава в ЕС за 2014 г.

Страната ни е с най-ниски разходи за труд в частния сектор - малко над 15% от средното за Евросъюза

14:51 | 04.05.15 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служители в завода на Witte Automotive в Русе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служители в завода на Witte Automotive в Русе. Снимка: Ройтерс

България е на последно място в Европейския съюз (ЕС) по отношение на разходите за труд в частния сектор. Това става ясно от публикувана в понеделник статистическа информация на германското статистическо бюро Destatis.

Работодателите в българския частен сектор са плащали средно през 2014 г. по 3,80 евро за работен час. По този начин страната ни заема последното място в съюза по този параметър. Спрямо 2013 г. това представлява ръст от 2,8 на сто.

Малко по-напред в тази класация е северната ни съседка Румъния, където средните разходи за работен час са с едно евро по-високи – по 4,8 евро на час. Следват Литва, Латвия и Унгария с  6,60 евро, 7 евро и съответно 7,8 евро на час.

Средностатистическите разходи в ЕС пък възлизат на 24,40 евро за час.

Работодателите в германския частен сектор са плащали средностатистически през 2014 г. по 31,80 евро на час. С това федералната република заема осмо място в рамките на ЕС. Спрямо средностатистическото ниво за съюза германските работодатели са плащали с около 30% повече пари. С общо 42 евро за час Дания е лидер по отношение на разходите за работен час.

В производствения сектор, който е особено силно подложен на международна конкуренция, един работен час в Германия през 2014 г. е струвал на работодателите средно по 37 евро. Тук Германия в общоевропейско сравнение е на четвърто място. По този начин един час работа в германската промишленост е с 46% по-скъп от средното равнище за ЕС (25,30 евро) и почти с 2% повече, отколкото във Франция (36,40 евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 8 години
Е, и какво от това? При този неоправдано наложен от БСП плосък данък (много може да се пише по него) и при тези ниски разходи за труд защо не идват на талази инвеститори? Дори обратното? Само управляващите ли не знаят кое е сбърканото и какво трябва да направят? Или не могат, или не искат, или и двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Много объркана глАва, много нЯщо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"България е най-изгодната за работодателите държава в ЕС за 2014 г."==От друга страна до какво води това!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!===Почти половината българи - 47%, не биха се сражавали за родината. Да защитават България с оръжие в ръка са готови 25 на сто от хората у нас. 61% от анкетираните от 64 страни в целия свят са готови да се сражават за страната си, а 27% не биха го направили. Това сочи глобално проучване на УИН/"Галъп интернешънъл", представена у нас чрез Галъп интернешънъл болкан". ===Показателно е това проучване с това , до колко редовите българи чувстват тази държава като своя! Държавата е отдавна собственост на малцина ***! Подобна ситуация във вътрешно-политически план е имало непосредствено преди падането ни под турско! Не случайно повечето области под БГ юрисдикция са паднали БЕЗ съпротива. Само с 30000 души турците вземат североистока като съпротива е имало само във Варна и Червен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 3
Pazar
преди 8 години
Много е лесно да се заклеймяват 'алчните частни работодатели", които не заплащат справеделиви надници ..Нека все пак да помислим:1. Не бива да се сравняват номинални заплати, а да се мисли и какво може да се купи с тях - в България едно количество пари може да купи около два пъти повече продукти (храна и услуги) отколкото е средно за ЕС и около три пъти повече отколкото в Англия, Люксембург, Германия2. Какво произвежда нашата икономика и колко струва това на световния пазар? Нали не очакваме, че ако някой цепи един час дърва, трябва да получава колкото някой, който сглобява Мерцедес или мобилен телефон, да не говорим за часовата ставка на тези, които измислят мобилните телефони и новите марки коли.3. Да си признаем, че всички ние, заедно, сме си създали тази икономика, която плаща толкова .... Да не би в държавните БДЖ, болници, училища, градски транспорт, полиция, администрация, военна пром., да плащат по-високи заплати?4. Ако тук е рай за работодателите, защо ги няма никакви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 21 rate down comment 1
Aldebaran de Tauro
преди 8 години
Не един германец му викам: "слушай ве, пич, що не дойдеш тука да напрайш бизнес? Ще ти работя еФтино, мноо съм умен, мене договор не ми требе." А той ми казва: "след една година като искаш да ми станеш судружник заедно със съдията по делото ще разбера, че си ми излязъл доста скъпо, Адалба. Благодаря ти за предложението. И да знаеш, времето у вас е много хубаво през лятото!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 18 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Никоя германска провинция няма да откаже инвестиция пък била тя и от БГ. Има квалифицирана работна ръка, съдебна система/ е няма да ООД като унас/, и ...ПО- евтино финансиране в пъти! Защо не се чува масова миграция на БГ работодатели щом тази наша държава не мисли за тях? Дали пък не изпитват притеснения относно произхода на капиталите си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 16 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Да се чуди човек защо не си грабнат шапките и те като мързеливите им работници и да спретнат същото производство в Германия или Дания ....а защо не и в Турция !? Така де да опитат и те германския труд както работниците им опитват как е при германски работодатели. Да им покажат ТЕ на тези шваби, че неуспехите си ги дължат само на калпавия български работещ! Подозирам, че с привичните им практики там ще ги скъсат от дела. Съдебните си разноски по тарикатлъците си няма да могат да платят. До самото производство вероятно няма да стигнат: Поне в масовия случай )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 18
raul_castro
преди 8 години
Илюзия е мантрата за евтиния труд в България. Само който не се е занимавал с производство не знае, че българският работник отдава два до три пъти по-малко количество труд от европейския или турския. По часова ставка изглежда евтино, но по качество, количество и интензитет на труда съотнесен към заплащането е в пълна сила старата максима - те ни лъжат че ни плащат, ние ги лъжем, че работим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Я посочи да видим колко са тези избягали от България и процъвтяващи в чужбина бизнеси /легални/ !? Софтуерните компании не ги слагай в бройката. Сещаш се защо. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Различни са хората така е! Калпавите струват евтино а светните по скъпо. Нали за това иде реч! Не съм твърдял нищо различно. Кой е този който би се дразнил ако в БГ има много от богатите хора? Нали това е целта - да ИМА повечко от тях в БГ а не да попадаме винаги в дъното на подобни статистики. Проблема е именно там че богатите в БГ са малцина / прословутите 300 "комунистически" фамилии/ ! Това че има разни *** с по 5 -15 работника които наистина се имат за капиталисти и се дразнят когато не ги вземат за такива си е техен проблем! Отдавам го на промивките на мозъците по телевизиите за "средната класа" която видите ли за България била различна от това което се смята по света. Всеки с доходи 5000 -10000 лв бил средна класа! :)))) Нормално е при това положение някой имащ малко по високи да се смята за богат. За статистиката си прав че не ги отчита криминалните но тогава кои са тия бягащи в чужбина капитали!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още