IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е най-изгодната за работодателите държава в ЕС за 2014 г.

Страната ни е с най-ниски разходи за труд в частния сектор - малко над 15% от средното за Евросъюза

14:51 | 04.05.15 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служители в завода на Witte Automotive в Русе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служители в завода на Witte Automotive в Русе. Снимка: Ройтерс

България е на последно място в Европейския съюз (ЕС) по отношение на разходите за труд в частния сектор. Това става ясно от публикувана в понеделник статистическа информация на германското статистическо бюро Destatis.

Работодателите в българския частен сектор са плащали средно през 2014 г. по 3,80 евро за работен час. По този начин страната ни заема последното място в съюза по този параметър. Спрямо 2013 г. това представлява ръст от 2,8 на сто.

Малко по-напред в тази класация е северната ни съседка Румъния, където средните разходи за работен час са с едно евро по-високи – по 4,8 евро на час. Следват Литва, Латвия и Унгария с  6,60 евро, 7 евро и съответно 7,8 евро на час.

Средностатистическите разходи в ЕС пък възлизат на 24,40 евро за час.

Работодателите в германския частен сектор са плащали средностатистически през 2014 г. по 31,80 евро на час. С това федералната република заема осмо място в рамките на ЕС. Спрямо средностатистическото ниво за съюза германските работодатели са плащали с около 30% повече пари. С общо 42 евро за час Дания е лидер по отношение на разходите за работен час.

В производствения сектор, който е особено силно подложен на международна конкуренция, един работен час в Германия през 2014 г. е струвал на работодателите средно по 37 евро. Тук Германия в общоевропейско сравнение е на четвърто място. По този начин един час работа в германската промишленост е с 46% по-скъп от средното равнище за ЕС (25,30 евро) и почти с 2% повече, отколкото във Франция (36,40 евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 17 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
Кви забавни коментари пишете направо не е истина - работната заплата ли е компонента за бизнес - такова понятие като политически, икономически,правна, регулаторна и административна компонента не включвате ли? Както и може би най-важната гаранция и защита на собствеността? Значи искате някой топ инвеститор да налее при мики маус съдебна система, тежка административна и бюрократическа система в капак в добавка на това трябва излизва огромни капиталови инвестиции за производствени места + инфраструктура, а разбира се липсва прилежаща инфраструктура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Хората затова бягат в чужбина защото за същият труд взимат 4-5 пове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 3
redcretin
преди 8 години
Проблема е че в калкулациите липсват 10% подкупи, при това редовни - а не еднократна вноска. Затова и няма бизнес повече - ни чужд, ни български, ни никакъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
kubrat
преди 8 години
Бъркаш причина и следствие- заплатите са следствие на инвестициите, а не инвестициите на заплатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 4
Vesko94
преди 8 години
Вярно, че сме ниско продуктивни, но това заплащане е далеч по-характерно за крайно изостанали страни в Африка и в Азия. Дори в Латинска Америка вече ни задминават. Нека питам неолибералистите тук - ниските заплати нямаше ли да докарат морета от инвестиции тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Тази себестойност КОЙ я формира? Кой е отговорен за организацията на производствения процес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Е ...!? Едно, че местния елит е глупав алчен и адски копумпиран , ами на всичкото отгоре сме обявени от "приятелите" ни от САЩ за ФРОНТОВА държава! Е!??? Ако някой от вас е сериозен инвеститор от някоя от изброените в таблицата държави....бихте ли инвестирали в такава държава!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 34 rate down comment 0
Toranaga
преди 8 години
Прав си, защото всеки се интересува колко му струва 1/ца продукция, а не колко плаща на час!! Вижте в Германия, Дания.. / най/ високо заплащане на час, най/ниска себестойност на произведеното!!! Това е единицата, която интересува работодателя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 8
Бате Пешо
преди 8 години
Е за това тука никой не ще да работи.На частник никога нема да бачкам докато не се научи че работното време е осем часа че празничния и извънредния труд се плащат и се дава работно облекло.Както и че за иска качество трябва европейска заплата.Иначе да си търси балами да му работят ангария
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
..и като вземат да се чешат по главите, облечени иначе в скъпи костюми и да се вайкат колко неадекватно им било БГ образованието, как нямало необходимите им специалисти! ха ха ха ...Ами по още на половината на 3.80 да плащаха на учениците в техническите училища /до колкото останаха/ под формата на стипендии срещу 5 годишни договори и щяха до някъде да си решат проблема! :))))) Ехх колкото е по глупав един човек, толкова е по алчен. Като се има предвид потеклото на назначения бизнес у нас ...никак не е чудно дережето им! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още