IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е най-изгодната за работодателите държава в ЕС за 2014 г.

Страната ни е с най-ниски разходи за труд в частния сектор - малко над 15% от средното за Евросъюза

14:51 | 04.05.15 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служители в завода на Witte Automotive в Русе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служители в завода на Witte Automotive в Русе. Снимка: Ройтерс

България е на последно място в Европейския съюз (ЕС) по отношение на разходите за труд в частния сектор. Това става ясно от публикувана в понеделник статистическа информация на германското статистическо бюро Destatis.

Работодателите в българския частен сектор са плащали средно през 2014 г. по 3,80 евро за работен час. По този начин страната ни заема последното място в съюза по този параметър. Спрямо 2013 г. това представлява ръст от 2,8 на сто.

Малко по-напред в тази класация е северната ни съседка Румъния, където средните разходи за работен час са с едно евро по-високи – по 4,8 евро на час. Следват Литва, Латвия и Унгария с  6,60 евро, 7 евро и съответно 7,8 евро на час.

Средностатистическите разходи в ЕС пък възлизат на 24,40 евро за час.

Работодателите в германския частен сектор са плащали средностатистически през 2014 г. по 31,80 евро на час. С това федералната република заема осмо място в рамките на ЕС. Спрямо средностатистическото ниво за съюза германските работодатели са плащали с около 30% повече пари. С общо 42 евро за час Дания е лидер по отношение на разходите за работен час.

В производствения сектор, който е особено силно подложен на международна конкуренция, един работен час в Германия през 2014 г. е струвал на работодателите средно по 37 евро. Тук Германия в общоевропейско сравнение е на четвърто място. По този начин един час работа в германската промишленост е с 46% по-скъп от средното равнище за ЕС (25,30 евро) и почти с 2% повече, отколкото във Франция (36,40 евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 12 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
Българите в чужбина също са различни едни работят и изкарват добри пари ,други работят и мизерстват а трети се чудят каква незаконна делавера да врътнат . Общо взето които са били по добре тук са по добре и там . В България има много капитали които са натрупани криминално тях официалната статистика не ги отчита и много които са натрупани законно . Знам че много хора се дразните от това че има богати хора в БГ ,но проблема е че има хора които са натрупали богатствата си с незаконен бизнес или възползвайки се от държавна позиция . Лоша съдебна система ,лоша администрация ,лоша структура ,неквалифицирана работна ръка = слаб бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Държавата с най много милиардери на глава от населението -България! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Кой е води тази държава ако не "елита" Всеки политик -бизнесмен, всеки магистрат - хотелиер! Кой "кове" законите? На кого е правоохранителната система? А бягащите БГ капитали бягат защото са трупани криминално а не за друго. То поне да имахме като китайците бизнесмени крали тук но с процъвтяващ в чужбина бизнес а то.... мишкииии мишки! Чудят се на кой остров да крият окраденото докато дойдат техните кукли на конци на власт! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Ееее що за философия е това!? Бягали БГ капитали защото държавата не им правела бизнеса! :)))) Какво му е на отношението към работодателите!? Да си чул ЕДНА партия, дори в предизборната си кампания да обещава нещо на работещите? Всички обещания политики и законодателство изцяло облагодетелстват работодателите! Какви претении биха могли да имат? Работниците ли да се само избират и самоназначават на позициите ? Същите тези хора със същите ръце и глави на запад са в ПЪТИ по производителни! Вземи сложи в един футболен отбор нападателя за защитник, защитника за вратар а вратаря нападател и чакай резултати! :))) То и във футбола сме си същите философи. И там държавата крива. Кой е води тази държава ако не "елита" Всеки политик -бизнесмен, всеки магистрат - хотелиер! А бягащите БГ капитали бягат защото са трупани криминално а не за друго. То поне да имахме като китайците бизнесмени крали тук но с процъвтяващ в чужбина бизнес а то.... мишкииии мишки! Чудят се на кой остров да крият окраденото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
Същият професор - много обичам като ми цитират професори, който хиперинфлират икономиката, а още повече обичам да ми ги цитират хората и да показват те колко знаят като стъпват на такива капацитети ...@Алфа съгласен съм, макар че и субсидиите са фактор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 27 rate down comment 5
alphaomega
преди 8 години
При толкова ниски разходи за труд потенциала за печалби е огромен за всички които произвеждат за износ към западна Европа. Проблема е че истинските бизнесмени в Бг. са много малко(повечето са назначени още едно време от БКП), а още по малко са модерните производства които са ефективни и произвеждат качествен и иновативен продукт който да се продава успешно на запад.. Над 90% от производствата в Бг. работят по супер остарели методи, със остарели машини и база, а мениджмънта им е гола вода. Голяма част от служителите също са некадърници и мързели! Продуктите са с ниско качество и често е абсолютно невъзможно да се конкурират със западните фирми. Дори най простото нещо да вземем, факта че не можем да произведем едни зеленчуци който да убият вноса, това показва колко е зле работата. Това да внасяме картофи от Германия, или Ябълки от Полша... това е безумие просто. Дори едни качествени дрехи или обувки няма кой да направи, всичко е внос.,.За техника пък да не говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 6
pecan
преди 8 години
Ако беше толкова изгодно щяха да инвестират ,а не да бягат от тук .Български капитали също бягат . При такова отношение към работодателите от страна на държавни структури и работнческа класа нормално е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Цитирам професори и нобелисти по икономика за да се схване същината - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1574304312847797Индоктринирането на съзнанието е голяма тема ,и лесно се прави в икономическата наука - при 100год. история се казва на бялото черно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 1
rover
преди 8 години
Този проф. Иван Ангелов дали е онзи, дето катастрофира с Жан Виденов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Проф.д-р Иван Ангелов - ''Разликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-Balgariya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още