IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Креди Агрикол България вече официално се казва ТБ Виктория

Новоизбраните членове на Надзорния съвет преди поставянето на кредитната институция под специален надзор все още не са вписани

17:36 | 11.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Креди Агрикол България вече официално се казва ТБ Виктория

„Креди Агрикол България” ЕАД вече официално ще се казва Търговска банка „Виктория” ЕАД. Промяната на наименованието на кредитната институция бе вписано в Търговския регистър на 8 август (петък). Това се случва близо два месеца, след като Корпоративна търговска банка АД (КТБ) се сдоби със 100% от акциите с право на глас от капитала на „Креди Агрикол България” ЕАД и поставянето им под специален надзор от страна на Българска народна банка (БНБ).

Въпреки смяната на името и двете банки остават затворени за срока на особения надзор, който тече от 22 юни и който може да бъде удължен. Toва трябва да бъде ясно до 10 септември. Промяната все още не е отразена в регистрите на БНБ, според които двете банки все още притежават лиценз.

По силата на чл. 116, ал. 2, т. 2 от Закона за кредитните институции ТБ „Виктория” ЕАД не може да осъществява всички дейности, съгласно издадения ѝ лиценз за извършване на банкова дейност, информират от своя страна квесторите на банката Христина Стамова и Божидар Аршинков в съобщение, поместено на сайта на кредитора.

С поставянето на ТБ „Виктория” и на КТБ под специален надзор бяха отстранени от длъжност членовете на техните Управителни и Надзорни съвети. Членовете на УС на ТБ „Виктория” бяха Атанасиос Петропулос, Лионел Фулон, Георги Дренски и Деляна Пешева, а на НС – Франсоа Алфред Мари Пиншон, Венсан Жюлита, Жерар Маршан и Лоран Фромажо.

На 12 юни - веднага след прехвърлянето на собствеността от дъщерната компания IUB Holding на френската Credit Agricole на КТБ - се проведе извънредно общо събрание на „Креди Агрикол България ЕАД“ (вече ТБ „Виктория” ЕАД). На него бяха избрани новите членове на НС, които пък преди това вече бяха получили одобрение от БНБ. Това са Орлин Русев, Абдул Салам Мохамед Абдулах Ал Муршиди и Радосвета Василева. Решението за новия НС обаче не е вписано в Търговския регистър.

Квесторите на ТБ „Виктория” ЕАД информират още, че не е необходимо подписването на анекси и/или допълнителни споразумения към вече сключените с банката договори, както и че международните номера на откритите при нея банкови сметки (International Bank Account Numbers – IBAN) и бизнес идентификационния код (Business Identifier Code – BIC) на кредитната институция няма да бъдат променяни.

Наименованието на чужд език е Cоmmercial Bank Victoria, а адресът на управление е гр. София, район Оборище, бул. „Княгиня Мария Луиза“ No. 2, ет. 5.

Към 31 март 2014 г. ТБ „Виктория” е на загуба от 1,571 млн. лв. За първите три месеца на годината активите на банката намаляват с 16% до 403 млн. лв. при 7-процентен спад на нетния лихвен доход. За цялата 2013 г. трезорът бе на загуба от 14,655 млн. лв.

Съобщението за придобиването на ТБ „Виктория” ЕАД от страна на КТБ бе разпространено на 22 януари.

Всичко по темата КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 9 години
Преоблякъл се Илия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още