IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ осигури подкрепа за банковата система в размер на 1,23 млрд. лв.*

Средствата са дошли от извънредната емисия на 5-месечни ДЦК, осъществена вчера при средна доходност до падежа от 0,83%

18:19 | 01.07.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
МФ осигури подкрепа за банковата система в размер на 1,23 млрд. лв.*

От Министерство на финансите (MФ) потвърдиха, че вчера, 30 юни, е бил проведен извънреден аукцион за продажбата на краткосрочни облигации. Ведомството е пласирало успешно 5-месечни държавни ценни книжа (ДЦК) с обща номинална стойност 1,23 млрд. лева. С тях правителството осигурява първия транш от ликвидния буфер, насочен срещу спекулативните банкови атаки, информират от пресцентъра на МФ.

От ведомството на Петър Чобанов съобщиха, че средната доходност до падежа на емисията е била 0,83%. Тя е по-висока от получената доходност по емисията 6-месечни ДЦК, пласирана през януари. Тогава доходността до падежа за книжата на стойност 400 млн. лв. бе 0,30%. Респективно годишната доходност възлезе на 0,6%. Според източници на Investor.bg средната годишна доходност по 5-месечната емисия е била 1,2-1,3%, но реално се оказва по-висока.

Участниците в аукциона са подали поръчки, надхвърлящи предложения обем от 1,5 млрд. лв., посочват от МФ. От одобреното количество банките са придобили 89,7%. Пенсионноосигурителните компании, застрахователните дружества и гаранционните фондове са придобили 10,3% от номиналната стойност.

Набраните 1,23 млрд. лв. са добавени към наличните бюджетни буфери за обезпечаване безусловната подкрепа на ликвидността в българската банкова система и за спокойното и гладко функциониране на сектора, уточняват от финансовото министерство.

Предприетите незабавни и добре координирани действия между правителството, Българска народна банка (БНБ) и финансовата общност в страната доведоха до категоричен отпор на всякакви безпочвени спекулации и инсинуации и възстановиха доверието на гражданите в системата, гласи становището на МФ. От ведомството също отчитат, че още в понеделник, 30 юни, е било преодоляно напрежението от петък. Нормалното функциониране на банковия сектор в България също е било възстановено.

Вчера БНБ също отчете, че напрежението от петък, възникнало вследствие на организираната криминална атака срещу някои български банки, е било преодоляно. Управляващите също благодарят за разбирането, след като вчера това сториха и централните банкери.

„Правителството на Република България, в лицето на министър-председателя Пламен Орешарски и на министъра на финансите Петър Чобанов, благодари за подкрепата и разбирането на всички, дали своя принос за постигане на общата цел, насочена към запазване на финансовата стабилност и доверието на гражданите в нея“, гласи още становището на финансовото министерство.

По-рано днес премиерът е благодарил лично на заместник-председателя на Европейската комисия и европейски комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния за подкрепата по отношение на одобрението на държавна помощ от 3,3 млрд. лв. за банковата система у нас.

Това е и своеобразно потвърждение от страна на МФ, че въпросните средства всъщност ще бъдат осигурени от държавата, а не по линия на Европейския съюз. Целта на поисканата банкова схема е за осигуряване на ликвидност за банките и съответно – успокоение на вложителите.

* Актуализирано след съобщението на МФ за доходността, по която е била пласирана емисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 3
drakobg
преди 9 години
И при какви условия, обезпечения и срещу какви лихви МФ ще кредитира баМките с парите на народа?И ако банките нямат нужда от този кредит от МФ или крайния резултата от операцията за МФ е отрицателен, защо трябва от мойте данъци да се субсидират банките? Аз също имам едно ЕООД, може ли и за мен да осигури МФ такава подкрепа.Имам да давам на доставчици и да събирам вересии от клиенти в същото време, та да ме подкрепи МФ докато събера вересиите, та да не тежа на доставчиците.Безлихвено ако може, все пак съм от системно значение за себе си, доставчиците и доста пенсионери от махалата.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
Graf
преди 9 години
Григор Лилов бълва на стената си във фейса откровени лъжи, пълни малоумщини и потресаващо невежество относно боравенето с информационните масиви на БНБ и на МФ. Плюс цензура, когато невежеството и малоумщината бъдат посочени. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 8
григор
преди 9 години
Григор Лилов има постове в профила си във "Фейслбук" с документи и тежки обвинения за фалшифициране на информация от БНБ, МФ и правителството, както и за случилото се зад кулисите и действителната капитализация на банките и % на капиталовата адекватност и т.н., и т.н. Последните два не ми бяха така интересни, но единият от тях съдържа потресителни данни за бюджета. МФ е лъжело на ангро за дефицита и всъщност по консолидираната фискална програма той е 2.7 пъти по-висок от обявения (източник Единната сметка на МФ в БНБ)! Първите арестувани бяха за препечатки в блогове на негови статии за Валутния борд (просто не знаеш какво да кажеш - и там са лъгали, финансирайки косвено бюджета и банките от неговите активи). Но самият Г.Лилов никой не го пипа и той обясни защо - няма отговорност при цитиране и показване на държ. документи. А за облиг. заем от чужбина е дал данни и "Акт за задълженията" - залог на фиск. резерв и отказ от имунитет и суверенитет!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
bulgarian lev
преди 9 години
Никога не съм аплодирал грабител - нито български, нито чужд. Нито съм допринасял някой да бъде ограбен. Не съм от тези дето се възхищават на чужденци, гледам еднакво на всички хора. Но презирам наглеците и явните мошеници. Няма да седна да ръкопляскам сега на 10 мутри дето се опитват да ме правят на ***, а аз се радвам че са българи!?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
За това сме на тоя хал, защото предпочитаме да ни граби някой австрийски ***, даже му се радваме и му пляскаме и му се възхищаваме, ама да не е българин. Когато почнем да предпочитаме, ако така или иначе даваме пари, да ги дадем на българин. Ако ще грабим някого, да гледаме първо да не е българин, ако можем да помогнем на някого, да гледаме да е българин, тогава ще заживеем добре. Докато се мразим един друг, само защото сме българи, така ще е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
bulgarian lev
преди 9 години
Аз точно за това говоря, да не бъдем аз, ти и другите обикновени люде обрани нагло и шоково. Ако ЕЦБ напечата евро поне няма да ме е ограбил Пеевски или Доган или някой си там български ***, а дори самия той ще е в моята ситуация, както всеки друг. Говоря че още когато са го писали този закон за гарантиране на влоговете са го писали за да цакат с него. Все пак, не е чак толкова трудно да се досетиш, не съм мислил кой знае колко дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Хе хе, много мислиш, не е на хубаво. Ако това ако онова. А ако ЕЦБ напечата евро, няма ли хората да бъдат обрани въпреки борда ( а това е много по-вероятно от падането на борда)На тоя свят гарантирано е само каквото изпиеш и изядеш, но поне малко от малко някакви правила се установиха и се спазват за сега. Вложителите иначе биват грабени бавно и тънко в цял свят, въпроса е да не е шоково и нагло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
:) Денят Х на апокалипсиса, предопределен от масоните и съдбата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
bulgarian lev
преди 9 години
Не знаем какво се мъти, наистина, но мисля че на хората им е нужна сега много професионално поднесена информация. Авторитетни икономисти би трябвало да излязат и в директно предаване по телевизията и медии да разяснят какво е валутния борд и защо може или не може да бъде спекулативно премахнат. Не говоря за случая когато може да бъде премахнат единствено от НС ако гласуват закон. Това всички го знаем. Говоря за спекулативна, престъпна атака на финансовата система и стабилност атака на банки, изнасяне на капитали в чужбина, спекулативни финанси от хедж фондове и т.н. А и друго. Ако влогове до 196 000 лева са гарантирани, какво става ако през това време се премахне борда. Обслужващата банка ще започне изплащането дори на валутните влогове до тази сума в български лева, не във чужда валута в която е бил влога. Но ако хипотетично си представим че борда падне по някакъв начин за който ние нямаме достатъчно познания как може да стане това, какво се случва? Левът се обезценява и бложителят получава 1,95 лева за 1 евро от влога си. Както е посочено по валутния курс на БНБ в первия ден от плащанията. Но след 3, 4 дена, седмица или месец, 1, 95 лева вече може да не са 1 евро при разрушен борд. 1 евро може да е 3, 4, 5 или 50 лева. Ето как биха се обезценили спестяванията на хората и те биха били меко казано обрани. Ако ще има промени в закона, трябва да се промени и това недоразумение, създадено умишлено или не според ЕС влога до 100 000 евро е гарантиран и би трябвало да се компенсира в лева (ако се приеме че ние не сме в еврозоната и нашата валута е лев, а не евро и не би могло да ни се изплати в евро) по курса в момента на изплащането, на датата когато клиента е там за да го получи. Така би било справедливо. Или ако клиента реши да запази влога си в тази банка или да го премести в друга банка, да се спази правото на вложителя този влог да остане като такаъв в каквато валута е бил открит - евро/долар/бритаски лири и т.н. А не като левовата равностойност на този влог в първия ден на изплащането. Все пак когато го е правил, вложителят е внасял не лева, а съответната чужда валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Да, мъти се някаква тънка игра и аз такова чувство имам.Например от 1) от КТБ дивидент в бюджета2) Заем налят в КТБ1+2=заем в бюджета Иначе аз нужда от този милиард не виждам. Кризата е овладяна, банките са с нормална ликвидност по всички световни критерии, разбраха се да си помагат.. няма никаква нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още