IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ продало облигации за 1,5 млрд. лв. извън официалния календар

Емисията е пласирана вчера при средна годишна доходност от 1,2-1,3% и с дата на сетълмент 30 юни, съобщават източници на Investor.bg

14:12 | 01.07.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МФ продало облигации за 1,5 млрд. лв. извън официалния календар

Министерството на финансите (МФ) е провело аукцион за продажбата на 5-месечни сконтови държавни ценни книжа (ДЦК) за 1,5 млрд. лв., съобщават източници на Investor.bg. Търгът се е състоял извън предварително обявения календар на ведомството.

Според източниците на Investor.bg постигната средна годишна доходност е била в рамките на 1,2-1,3%, а сетълментът е бил вчера, 30 юни. От МФ нито потвърдиха, нито отрекоха информацията за провеждането на аукциона. Обичайно сетълментът при облигационните емисии е два дни след пласирането им, което означава, че този път е имало необходимост средствата бързо да влязат във фискалния резерв.

Припомняме, че вчера Европейската комисия (ЕК) одобри схема за отпускане на държавна помощ за банковия сектор на България. Искането на българското правителство е било изпратено още в петък, 26 юни, т.е същия ден, в който клиенти се наредиха пред офиси на Първа инвестиционна банка, изплашени от слухове за ситуацията с банката.

Целта на поисканата банкова схема, оценявана на 3,3 млрд. лв., е за осигуряване на ликвидност за банките и съответно – успокоение на вложителите. Средствата ще дойдат от фискалния резерв, който към 31 май е бил в размер на 5,8 млрд. лв. – точно толкова, колкото и преди година, показаха последните данни на МФ, оповестени вчера.

Експерти коментираха пред Investor.bg, че освен от фискалния резерв, средствата могат да дойдат от емитирания преди дни външен дълг или допълнителна емисия на ценни книжа.

Припомняме също, че в началото на годината правителството пласира 6-месечни сконтови ДЦК при годишна доходност от 0,6%. Тя е два пъти по-ниска от тази, която са дали първичните дилъри на ценни книжа на вчерашния аукцион.

Размерът на предложената през януари емисия обаче бе 400 млн. лв. Падежът й настъпва на 8 юли, вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 13 rate down comment 0
Graf
преди 9 години
Проблемът е, че цената не е добра. Близо 1% за пет месеца е като за банка. :)Все пак банкстерите са решили да не създават прецеденти на морален хазарт и са отпуснали помощта за колегите си така, щото да не се различава от пазарната. :)Ако се разминем само с този милиард покрай банкстерите ще е добре. Надявам се и Боце да спре да "спасява банковата криза". Че ме побиват тръпки при мисълта, че може да положи повечко усилия по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Влизането къде..?Ако е в затвора, да, това определено ще успокои 95% от избирателите но по презумпция министрите в България толкова вярно служат на задкулисието, което ги поставя на власт, че няма изгледи скоро да има осъден министър за престъпленията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 7
studioaa
преди 9 години
Влизането на Орешарски и Чобанов в несъмнено ще успокои страстите пред неводолните от кабинета или по-точно сред 95% от гласоподавателите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
Това е най-задлъжняващото и компрометирало се правителство на България след 1989г.На всеки 6-8 месеца нови заеми за над милиард, фалит на здравната каса, дълговете на НЕК, БЕХ, БДЖ, големият и растящ бюджетен дефицит, безпричинно оскъпен енергиен проект с 1 милиард евро (ЮП).... списъкът става все по-дълъг.Долни мафиоти, крадци, престъпници, национални предатели и масони прикрили се зад БСП/ДПС/ГЕРБ/АТАКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
Ликвидността, която изтече от двете банки, беше наредена основно в други банки. Делът, на тия които са теглили кеш, е нисък. Сега държавата обира тази свръхликвидност (на "добра" цена) и вероятно ще я върне поне в едната банка. Ще е интересно да се разбере на каква цена я е дала на банката, въпреки че едва ли ще кажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 12
studioaa
преди 9 години
Колко станаха заемите за таз година?? Следващите правителства ще се видят в чудо как ще се плащат натрупаните от некопметентното правителство Орешарски дългове. Как се така, се пускат такива големи емисии без да са минали през НС??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още