IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките спечелиха 58 млн. лв. през май

Печалбата им за първите пет месеца на годината е нараснала с 37% на годишна база до 364 млн. лв.

11:05 | 01.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банките спечелиха 58 млн. лв. през май

Банките, опериращи на територията на България, са спечелили 57,63 млн. лв. през май - спад с 43% на месечна база, но покачване от 5,5% на годишна. Общо за петте месеца на 2014 г. печалбата на трезорите вече е 364 млн. лв. – с 98,5 млн. лв., или 37%, повече спрямо първите пет месеца на предходната година, показват изчисления на Investor.bg на база статистиката на Българска народна банка (БНБ).

Печалба на банковата система (в млн. лв.)

Графика: Investor.bg, по данни на БНБ

През май общата сума на активите на банковата система се покачи с 0,34%, или с 292 млн. лв., в сравнение с април, за да достигне 86,74 млрд. лв. При сравнение със същия месец на предходната година активите на кредитните институции растат с 4,64 на сто.

Няма промяна в топ пет на банките що се отнася до размера на активите им. С най-голяма сума на активите продължава да е УниКредит Булбанк. Втора е Банка ДСК, а трета - Първа инвестиционна банка. На четвърта позиция остава Корпоративна търговска банка, а пета е Обединена българска банка. 

По-интересна е подредбата в т.нар. втора група банки, в която управление „Банков надзор” на БНБ поставя другите банки, опериращи на територията на страната. Трябва да се направи уточнението, че към тях не са включени клоновете на чуждестранните трезори, защото те попадат в отделна, трета група.

Така през май Юробанк България вече е шестата по големина банка в България. С една позиция по-назад – на седмо място застава Райфайзенбанк България. Централна кооперативна банка вече е осма, а Сосиете Женерал Експресбанк се нарежда на девето място. Промените се очакваха с оглед на динамиката на процесите в банковата система, които наблюдавахме с подробните отчети за отделните банки, публикувани от БНБ в края на април. Данните за полугодието за всяка една банка ще бъдат оповестени в края на юли. Тогава ще разберем дали ще има последваща промяна в своеобразната класация.

За доброто представяне на институциите допринасят повишените финансови приходи и по-малкият размер на натрупаната обезценка. За петте месеца на 2014 г. натрупаната обезценка на активите е 338 млн. лв. при 420 млн. лв. година по-рано, отбелязват от БНБ. Това е понижение с 19,52%. За година банките са намалили разходите си за лихви с 10,81%.

Това се отразява положително на нетния лихвен доход – разликата между приходите и разходите за лихви. За последната година показателят се е подобрил с 4,49%, или с 46,18 млн. лв., до 1,076 млрд. лв. Спрямо април нетният лихвен доход на трезорите се е покачил с 25,26%, сочат изчисленията на Investor.bg

Към края на май банковата система остава изключително ликвидна. За периода коефициентът на ликвидност е 25,83%. В края на май капиталът на банковата система е 11,1 млрд. лв., като нараства с 9 млн. лв.

Независимо от последните събития ликвидността в системата е налице, като от БНБ информират, че към 20 юни - датата на поставяне на Корпоративна търговска банка под специален надзор - общият коефициент за ликвидност на останалите кредитни институции е 26,85%. Дали действията на централната банка и спестителите ще се отразят на представянето на трезорите ще проследим в следващите месеци, когато БНБ оповести по-подробни данни за операциите на институциите.

Фирмите отново подкрепиха кредитната активност в страната, тъй като потребителското финансиране все още търси посока. Корпоративните кредити се увеличават с 56 млн. лв., а потребителските заеми – с 38 млн. лв. При жилищните ипотечни кредити, отпуснати от банките, БНБ не отчита изменение. Същевременно лихвените проценти по заемите за домакинствата и за фирмите спаднаха още през май.

Привлечените средства са с 283 млн. лв., или с 0,38%, повече спрямо април до малко над 75,61 млрд. лв. Тук попадат и депозитите на населението, които се увеличиха със 138 млн. лв. за месец. Също така през май банките повишиха минимално лихвите по спестяванията. 3,59% и 3,44% са средните лихви за нови срочни депозити в лева и евро, съответно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още