IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Павлов: Качеството на кредитите е едно от предизвикателствата пред банките

Консолидацията в банковия сектор е част от един здравословен процес, смята главният икономист на УниКредит Булбанк

08:45 | 18.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. <em>Снима: Investor.bg</em></p>

Главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. Снима: Investor.bg

Отслабена икономическа активност, свито кредитиране, висока норма на спестяване, нови външни регулации, но и нови закони, които ще опитат административно да контролират формирането на лихвите по кредитите. Това са само част от предизвикателствата пред банковия сектор в България, смята главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов.

„Качеството на вземанията остава основно предизвикателство пред банковия сектор и то ще бъде основният фактор, който ще формира оперативните резултати на банките не само през тази, но и през следващите няколко години“, заяви главният икономист на УниКредит Булбанк  по време на участието си в предаването „Invest/Or?” по телевизия Bulgaria On Air.

„Оперативната среда за банките продължава да бъде трудна. Процесът по възстановяване на работните места и на икономическата активност протичат по-бавно от очакваното. Процесът по възстановяване на пазара на недвижими имоти изглежда все още е в начална фаза. Лошите кредити все още са на високи нива – те са близо до нивата, на които бяха преди две години. Налице са трудности за банките в процеса по принудително събиране особено на лошите фирмени вземания. Търсенето на кредит остава съвсем ниско“, очерта Павлов факторите, които тежат върху процеса по възстановяване на българската банкова система повече от шест години след началото на финансовата криза, засегнала и нашата страна.

В края на април Българска народна банка (БНБ) публикува първите тримесечни финансови резултати на банките, опериращи в страната. Съдейки по тях, изглежда, че 2013 г. бе оптимистична година за банковия сектор в страната. Печалбата на системата нарасна за пръв път от 2008 г. макар и само с 3% до близо 600 млн. лв. Новата година също започна обещаващо за трезорите, тъй като печалбата за първото тримесечие се извиси с близо 35% спрямо същия период на миналата година.

Освен това банките добавиха още 83 млн. лв. към печалбата си през април. Финансовите институции, опериращи на територията на България, увеличиха финансовия си резултат с 11% на месечна и с 90% на годишна база. За първите четири месеца на годината печалбата им възлезе на 306 млн. лв. - ръст от 45% на годишна база.

„Въпросите са кога лошите кредити ще започват да отстъпват и кога банковата система ще бъде в ситуация, при която ще започне да отделя по-малко провизии.“ Според Кристофор Павлов ще бъдат необходими една или две години, в които банките ще трябва да продължат да заделят провизии от порядъка на 1-1,2 млрд. лв. на годишна база.

„Може би към 2017-2018 г. за пръв път ще видим на консолидирано ниво резултати за банковия сектор, при които възвръщаемостта на капитала ще е по-висока от цената на капитала. Но това ще бъде след период на 10 години, през който банките не са успявали да създават стойност за своите акционери на консолидирано ниво“, коментира въпросът Павлов.

Консолидацията в банковия сектор „е част от един здравословен процес“. „Големината има значение в банковия сектор. Преди кризата имаше фактори, които правеха възможно дори много малки банки да бъдат печеливши. При тази трудна оперативна среда, която наблюдаваме в момента, действително е много трудно за малките банки да се окажат в ситуация, в която ще могат да бъдат печеливши, надвишаваща цената на капитала, защото просто не могат да генерират необходимите икономии от мащаба“, коментира икономистът сливанията и придобиванията в българската банкова система.

Европейска икономика, която ще трябва да действа при много ниска инфлация за един продължителен период от време, нарастваща сила на еврото спрямо основните световни валути, която възпрепятства възстановяването на Стария континент чрез ръст на износа, и увеличаващо се геополитическо напрежение, за което все повече централни банкери говорят.

Тези три предизвикателства открои Кристофор Павлов като основни за Европейската централна банка (ЕЦБ). В ефира на Bulgaria On Air икономистът на УниКредит успешно прогнозира, че основната финансовата институция в Европа ще предприеме конкретни действия през юни.

Припомняме, че в началото на месеца ЕЦБ понижи основния лихвен процент, въведе отрицателни лихвени проценти по депозитите на банките и разкри готовност да стимулира кредитирането чрез ликвидност в размер на 400 млрд. евро.

„Износът остава основният канал, през който ще протича процесът по възстановяване на българската икономика. Интересно би било да проследим какъв ще бъде и приносът на вътрешното потребление“, сподели Павлов, добавяйки, че добрата новина е, че „няма спад на износа към страните от Европейския съюз, които са основният ни търговски партньор“.

„Твърде рано е да се наблюдава какъвто и да било ефект от случващото се между Украйна и Русия върху икономиката на България“, каза още Павлов. Според него това са бързо протичащи процеси, изразявайки надежда, че скоро напрежението ще стихне. „Остава неясно какъв ще е ефектът през канала на туризма, защото може би той е най-значимият, през който тази криза ще влияе върху българската икономика в краткосрочен план.“

Предаването се излъчва всеки петък от 18 часа, на живо, по ТВ и радио Bulgaria On Air. Водещи са Свилен Колев и Димитър Вучев от Investor.bg.

Записи от изминали издания на „Invest/Or?" можете да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
SS-23
преди 9 години
Търсенето на кредит остава съвсем ниско, очерта Павлов факторите, ===Така трябва да бъде. Това говори, че хората са станали по-умни и по-мъдри! "Спести и после купи!" - това десетилетия беше успешната формула на българина, и тогава той живееше щастливо и спокойно ! Има ли кредит има - стрес, напрежение, несигурност, личният живот и семейството остават назад, за сметка на стремежа "днес да работиш повече от утре" ... а това не е добре !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още