IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Павлов: Пречките пред растежа на България ще отслабнат през 2013 г.

За първи път от няколко години фискалната позиция на страната няма да тежи на растежа, посочва главният икономист на УниКредит Булбанк

16:22 | 07.01.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. <em>Снимка: банката</em></p>

Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. Снимка: банката

През 2012 г. икономиката продължи да се възстановява от последиците от спукването на балона с цените на недвижимите имоти и рецесията от 2009 г., но за съжаление скоростта на възстановяване се оказа по-бавна, отколкото много от нас се надяваха преди няколко години, коментира главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов в годишен анализ на банката.

Всъщност след дъното на рецесията от 2009 г. икономическият растеж, отчетен за периода до третото тримесечие на 2012 г., достигна средна стойност от малко над 1% на годишна база.Това се случи на фона на продължаващ спад на заетостта, който първоначално беше концентриран върху секторите ориентирани към вътрешното търсене, които в най-голяма степен показваха признаци за прегряване в годините на бум.

За съжаление през последната година забавянето на износа оказа допълнителен негативен натиск върху пазара на труда и това не позволи да се стигне до пречупване на продължаващата вече близо четири години неблагоприятна тенденция по отношение на заетостта.

Спадът в броя на работните места обхваща повечето региони и сектори на икономиката, като едва няколко сектора - съставляващи общо около една шеста от броя на работните места в икономиката - отчитат увеличаване на заетостта през 2012 г. Всичко това сочи, че ниските нива на заетост по-скоро се дължат на широко базиран спад в търсенето, а не на разминаване между уменията на хората в секторите, които губят работни места и тези, в които се създават нови такива. В резултат на това безработицата остава над така нареченото „естествено ниво“, или с други думи над най-ниската стойност на безработицата, която икономиката е в състояние да поддържа устойчиво без да се стига до прегряване. 

Защо икономиката се възстановява толкова бавно? Като че ли основната причина за това е балонът с цените на недвижимите имоти от периода 2004 - 2008 г. Това се потвърждава и от историческия опит на други страни, който сочи, че процесът на възстановяване след спукване на балон с цените на недвижимите имоти е болезнен и продължителен, защото икономическите агенти се нуждаят от дълъг период от време, в който трябва да харчат по-малко отколкото получават, за да компенсират богатството изтрито от корекцията в цените на недвижимите имоти.

Всичко това обрича икономиката на продължителен период на спад в търсенето, особено когато възможностите за провеждане на политики на стимули са ограничени, и когато спадът в търсенето е глобален и това прави невъзможно възстановяването да разчита на износа.

Все пак, през следващата година темповете на възстановяване ще се ускорят, тъй като на практика всички пречки, които задържаха растежа през 2012 г. са на път да загубят част от силата си. Кои са тези пречки и защо техният неблагоприятен ефект върху растежа ще отслабва през 2013 г.?

Последна актуализация: 00:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 11 години
Това по повод заобикалянето на закона за обществените поръчки при случая Хохингер като плащането е направено от пловдиския панаир . Та - тоя ли се е засилил да ни управлява ? Тоя ли е алтернативата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Из стенограмата на МС от 20 юли 2006 г., Сергей Станишев: "Трябва да сме пределно ясни и откровени в това отношение, мисля, че ще има разбиране и от медиите, защото всички усещаме дефицита от гледна точна на представяне на това, какво България представлява в момента пред европейските ни партньори. Това е аргументът. Иначе господин Василев е прав, че е внесено без съгласуване, което е лошо, подчертавам. И че като принципна практика не е добра. Но това предлагам да направим."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Бравос, старшиАко се върнеш през цялата 2012 г ще видиш какви глрупости е плещило периодично за пари и кариера лицето Кристофор Павлов и какво е излязло от това...Горе-долу едно голямо и *** нищо...това са му прогнозите и анализите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
Особенно пък ако се върне екипа Р.Овчаров, Масларова, Р. Петков, Гагаузов.... е Р. Овч може да го заменят с Румен Гечев - те хората вече забравика кой беше той и ще има се стори ново лице, един вид...хехеи Икономиката направо ще Цъфне ..както цъфна и преди 15 г..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Ех, блажени са вярващите. И кой ще са другите, при които бизнес климата ще е по-добре? Другарят Станишев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
vlado157
преди 11 години
Като се сменят тази година управляващите ще отпаднат основните пречки пред икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Коментарите са безсмислени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още