IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Миланова: Има достатъчно резерви за подкрепа на вложенията в банките

Теглейки парите си, хората участват в нечий друг сценарий, коментира бившият подуправител на БНБ и настоящ преподавател

10:38 | 30.06.14 г.
Е. Миланова: Има достатъчно резерви за подкрепа на вложенията в банките

Държавата и банките разполагат с достатъчно резерви, за да подкрепят вложенията на гражданите и бизнеса в банките. Това коментира пред БНР проф. Емилия Миланова, бивш подуправител на Българската народна банка (БНБ) и настоящ преподавател в Университета за национално и световно стопанство.

„Теглейки парите си, хората участват в нечий друг сценарий, те трябва да повярват, че има достатъчно паричен ресурс за подкрепа на тези вложения“, коментира Миланова. „Тези, които най-много ще пострадат, са обикновените граждани, обикновените собственици на фирми, които не са чак толкова мощни, а и на мощните компании могат да се нанесат достатъчно тежки поражения“, посочи тя.

Тя подчерта, че валутните резерви на БНБ са повече, отколкото са минимално изискуемите, което е достатъчно основание за събуждането на доверието на гражданите в банковата система. Фондът за гарантиране на депозитите също разполага с над 2 млрд. лева, които могат да бъдат използвани, посочи Миланова.

Отделно правителството разполага с 3-те млрд. лева от облигационната емисия, която пласира миналата седмица. Министерството на финансите освен това може да реализира и краткосрочни емисии, от които също може да се събере ресурс, подчерта тя.

„Самите банки също взаимно могат да се подпомогнат, дотолкова, доколкото банките с чужди акционери могат да мобилизират ресурс от ЕЦБ и чрез нашите дъщерни банки да предоставят безлихвено финансиране“, каза още проф. Миланова.

„На всички трябва да е ясно, че когато всички се наредим пред една банка и изтеглим депозитите – гражданите и компаниите, и всички останали институции, които са депозирали парични средства там, няма как да не се получи ликвидна криза и това да не нанесе вреди на всички. Само това трябва да ни ръководи, за да си помогнем в случая“, заключи тя.

По думите на Емилия Миланова паника, достигнала до истерия, се спира трудно, но ситуацията се е създала и заради голяма част от политиците и неразумното говорене около случая с Корпоративна търговска банка (КТБ).

Отделно според проф. Миланова БНБ не е трябвало да крие случая с разследването срещу подуправителя Цветан Гунев. „БНБ не трябваше да крие информацията за разследването, а да обясни възможно ли е подуправител да носи такава отговорност. Той не може еднолично да решава“, коментира тя и допълни, че надзорът на банките не е ревизия и работи безотказно. Според нея проверката трябва да приключи и тогава да се говори за обвинение към подуправителя, но ще се установи, че не е възможно да има субективна оценка.

Проф. Миланова подчерта, че е очаквала по-голяма институционална подкрепа и демонстрация на решителност и готовност за осигуряване на всички необходими средства. Тя изрази разочарованието си и посочи, че е очаквала да чуе по-конкретна информация за мерките в подкрепа на банковия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още