IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът: Не е възможно кризата от 1996 г. да се повтори

Хората се наредиха пред банките, защото не вярват на институциите, а на слухове, каза Константин Пенчев

11:31 | 01.07.14 г. 1
Омбудсманът: Не е възможно кризата от 1996 г. да се повтори

Банките няма да фалират, не е възможно кризата от 1996 година да се повтори. Вече всичко е спокойно. Това заяви пред TV7 омбудсманът на България Константин Пенчев.

По думите му хората са се наредили пред банките да теглят спестяванията си, защото не вярват на институциите, а на слухове. „Дори за секунда не съм повярвал, че можем да се върнем във времето на 1996 година“, коментира той.

Пенчев коментира ситуацията с КТБ, като посочи, че схемата е била да се удари една конкретна банка и това да стане до голяма степен с ресурса на държавата. Само че тези, които направиха тази операция, не предполагаха, че това ще доведе до последвалата реакция, посочи Пенчев.

Той коментира, че е имало и участие на държавата, защото толкова шумно не се действа срещу управител и подуправител на финансова институция, каза той по повод разследването срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев.

Омбудсманът е на мнение, че е несериозно да се обвинява един човек за атаката срещу банковата система у нас, за каквито обвинения беше задържан първоначално Венцислав Ангелов-Чикагото. „Що за банкова система е това, ако може да се разклати от един човек?“, попита риторично Константин Пенчев.

Промените, които предложи вчера БНБ в Наказателния кодекс – затвор за всяване на банкова паника, ще бъдат приети единодушно от всички депутати, заяви категорично омбудсманът.

Пенчев коментира и поскъпването на тока и парното, след като вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) коригира цените за третото тримесечие на годината.

„Поскъпването беше съвсем очаквано, тъй като секторът е зле, но вдигането на цените няма да спасят енергетиката“, коментира омбудсманът. Вместо това трябва да се търсят начини системата да стане ефективна, смята той.

Цените трябва да са реални, но и доходите на гражданите също. Необходимо е и ако се увеличава цената на тока, да се намерят механизми за облекчаване на социално слабите. Не може само с увеличаване на цената на тока и парното да оправим една загиваща система, категоричен е Пенчев.

Той за пореден път заяви, че не възнамерява да приеме поста на служебен премиер, ако му бъде предложен, защото е нещо временно, докато омбудсманът е необходим винаги. Не планира да стане и редовен премиер, тъй като "ако стана премиер, ще направя такива реформи, че няма мнозинство в парламента, което да ги изтърпи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Верни неща е казал Пенчев, само не разбирам, за какъв служебен или неслужебен премиер го спрягат. Той е един уморен старец. Омбуцман службицата е служба за заслужили старци, от които вече нищо не зависи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още