IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Българският банков сектор се подобрява

Едно от най-големите предизвикателства остава високото ниво на риск по отношение на активите, смятат от рейтинговата агенция

17:50 | 25.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Растящи печалби, високи капиталови буфери и стабилно финансиране са стълбовете, които ще продължат да подкрепят перспективите пред банките в България, става ясно от анализ на Moody's Investors Service за банковия сектор и финансовата стабилност в страната.

Рейтинговата агенция отбелязва подобрение по отношение на стабилността в България, но същевременно насочва вниманието и към активите, при които според нея рискът все още е значителен. 

„Рентабилността на българските банки нараства от ниска база и очакваме повишението на приходите да продължи, макар и с по-бавен темп“, коментира Константинос Кипреос, старши вицепрезидент в Moody's Investors Service. „Ръстът във възможностите за бизнес заедно с увеличението на кредитирането ще подпомогне както лихвените, така и нелихвените доходи", допълва още той.

Нетната печалба в банковия сектор в България нараства с 41% през 2016 г., достигайки 1,3 млрд. лв., което е еквивалентът на възвращаемост на инвестирания капитал в размер на 10,4%. Положителен фактор са и по-ниските провизии за загуби от кредитиране, както и намаляването на разходите. 

Българските банки, които са предимно насочени към депозитния бизнес, печелят и от стабилното финансиране, което идва основно от депозитите, и високата ликвидност. Депозитите, с изключение на тези на правителството и на кредитните институции, представляват 79% от всички активи към декември 2016 г., а задлъжнялостта спада.

Съотношението заеми - депозити бележи подобрение от 101% през декември 2012 г. до 75% към декември 2016 г. Банките поддържат значителни буфери от ликвидни активи, които основно включват парични и междубанкови баланси, генерирайки 40% от всички активи.

Едно от най-големите предизвикателства пред българския банков сектор остава високото ниво на риск по отношение на активите. Значителната задлъжнялост в корпоративния сектор, която бе акумулирана преди финансовата криза, продължава да дърпа рентабилността и инвестициите надолу, увеличавайки риска от фалит.

„Разрешаването на проблемите с неплащането на дългосрочни кредити остава тромаво и докато проблемните кредити намаляват, те правят това от висока база", пояснява вицепрезидентът в Moody's Мелинда Скуриду.  

Просрочените кредити по дефиницията на БНБ спадат от 20,6% от общите кредити през 2015 г. до 18,5% от общите кредити през 2016 г. Заемите в просрочие от 90 дни и повече възлизат на 13% от брутните кредити.

Целият доклад е наличен за абонати на агенцията тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още