IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов софтуер за проверка на задължения вкарал 300 млн. лв. допълнително в бюджета

Фирми получават плащания от държавата само след справка за платени осигуровки

10:31 | 15.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Забавени плащания към бюджета за близо 300 млн. лв. са събрани за последната година и половина след въвеждането на нов софтуер, който позволява на министерства, агенции и общини да проверяват за задължения на контрагенти към Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“. 

Така плащанията по договори на бенефициенти вече се осъществяват само след потвърждение от двете приходни агенции, че получателите на плащанията нямат публични задължения. В случаите, когато те имат такива, данъчните и митниците налагат обезпечителни мерки, съобщават от НАП.

В съобщението се припомня, че в края на 2014 г. с решение на Министерския съвет е въведен механизъм, чрез който разплащането от министерства, общини и други бюджетни организации към техни контрагенти става след задължителна проверка дали компаниите имат неплатени публични вземания - данъци, осигурителни вноски или задължения към митниците. Така за последната година и половина по този начин са събрани близо 300 млн. лева забавени плащания към бюджета.

С промени, приети от правителството, е намален и прагът, над който задължително се извършва проверка за задължения – от 100 хил. на 30 хил. лв.

В момента приходната администрация на Великобритания проучва опита на България в тази сфера, казва директорът на дирекция „Събиране“ в НАП Боряна Жилова, чийто екип е в основата на разработването на софтуерната система. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
Тия от НАП ме кефят, хвалят се как събрали какви ли не суми, а всяка година имаме нов данък и разширяване на основата на стари, що така. България не е сред лидерите по събиране на данъците, въпреки, че поне вече не сме и опашкари, за разлика при одигуровките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още