IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Харолд: HYPO NOE ще помага за финансирането на публични проекти в България

Нямаме намерение да купуваме други банки или да основаваме своя в страната, коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на австрийската група

08:46 | 24.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Главният изпълнителен директор на HYPO NOE Gruppe Петер Харолд. <em>Снимка:&nbsp;HYPO NOE Gruppe</em></p>

Главният изпълнителен директор на HYPO NOE Gruppe Петер Харолд. Снимка: HYPO NOE Gruppe

Австрийската банкова група HYPO NOE Gruppe отвори свой офис в София. Основаната през 1888 г. банка ще подкрепя устойчивото развитие на България и държавите от Дунавския регион. Във фокуса на дейността й са опазването на околната среда, повишаването на благосъстоянието на населението, засилването на институционалния капацитет, както и свързването на Дунавския регион с Европа чрез развитието на инфраструктурата.

HYPO NOE има богато ноу-хау предимно в областта на публичните финанси, финансирането на недвижими имоти и корпоративните финанси. Управлението на българското представителство бе открито официално на 22 юни от главния изпълнителен директор на HYPO NOE Gruppe Петер Харолд.

Петер Харолд е в HYPO NOE от 2008 г., като преди това в периода 2006-2007 г. е бил главен оперативен директор на УниКредит Булбанк. Преди да заеме тази позиция в бил главен изпълнителен директор на HVB Bank Biochim България (2004 г.) и главен изпълнителен директор на Хеброс Банк България (2005-2006 г.). В края на май 2015 г. Петер Харолд бе определен за почетен консул на България в Австрия.

С г-н Харолд поговорихме за намеренията на банката в България, причините, поради които HYPO NOE е решила да отвори свое представителство в София, и сегментите от пазара на банкови услуги, в които ще оперира.

Г-н Харолд, какъв е основният фокус на дейността на HYPO NOE Gruppe?

- HYPO NOE Gruppe е банка с активи за 16 млрд. евро, което е приблизително колкото четирите най-големи банки в България по размер на активите. От една страна основният фокус на операциите е публичното финансиране. Около половината от активите ни засягат тази дейност. Но освен това имаме подразделение за финансиране на инвестиции в недвижими имоти, за финансиране на корпоративни проекти и дъщерна банка за банкиране на дребно в Австрия.

Винаги обръщаме внимание на веригата на добавена стойност в сектора на недвижимите имоти. В тази връзка имаме дъщерни дружества, отговорни за намирането и контрола на проекти в имотния сектор, които са вече осъществени, и за фасилити мениджмънт. Между другото дъщерното дружество, което се занимава с фасилити мениджмънт, извършва дейност в България от 2005 г.

HYPO NOE всъщност открива свое представителство в България, за което според Закона за кредитните институции Българска народна банка не е нужно да издава лиценз. Все пак е нужно централната банка да бъде уведомена и да даде своето одобрение. Премина ли вече този процес и по какъв начин?

- Тъй като сме банка, която оперира в Австрия, която е държава членка на Европейския съюз, ние имаме европейски паспорт. И разбира се, изискали сме от Комисията за финансов надзор на Австрия разрешение да отворим наше представителство. Освен това вече имаме представителства в Чехия и Унгария.

Тъй като нашата политика е да присъстваме в държавите от Дунавския регион, а първата стъпка в тази насока са държавите членки на ЕС от този регион, решихме да отворим наши офиси в София и Букурещ. От една година насам официалното ни представителство в България дори работи.

Освен одобрението на австрийската страна, когато започнахме своите операции тук, уведомихме Българската народна банка и всички хора, с които се срещнахме. Процесът бе изключително лесен.

С колко души ще работи представителството на HYPO NOE Gruppe в България?

- Важното за нас е, че представителството е първият хъб, първите операции, които ще се извършват извън Виена и столицата на Долна Австрия Санкт Пьолтен. Всички технически аспекти на дейността и външното счетоводство се извършва в извън нашия основен офис, като за това назначихме Светослав Делчев, който е нашият представител тук. По този начин вече имаме хора във Виена, Санкт Пьолтен и България, които да осъществяват ежедневните дейности.

Какво Ви накара да откриете представителство в България? Само преследването на Дунавската стратегия ли?

- На първо място решението е свързано със стратегията на банката за разширяване на дейността в чужбина. Като банка, собственост на провинция Долна Австрия, изникна въпросът – защо 100% от бизнеса да е насочен към Виена и Долна Австрия, който е много голям регион, и имаме доста сериозен бизнес там. Но нашият политически собственик реши, че Долна Австрия ще следва стратегия за подпомагане на Дунавския регион.

Всичко пасна много добре с разбирането австрийската банка да използва силите и познанията си, за да помогне на клиенти и в региона.

Имайки предвид нашия размер, не сме банка, която в момента иска да отваря собствен клон или да купува други банки или дружества. Искаме да разполагаме с точка за достъп до услуги по управление на риска и за бизнес цели, да опознаем страната. По тези въпроси имаме опит от Унгария и Чехия. От тази гледна точка можем да предоставим допълнителна добавена стойност за българските клиенти.

Бизнес климатът също е част от решението, тъй като всички финансови решения, отнасящи се до отпускане на кредит, означават, че трябва да си получим обратно парите. В тази връзка трябва да познаваме добре държавата, съдебната система и разбира се – дейностите по финансиране на държавата, общините и компаниите. Трябва да имаме добро усещане за цялостната ситуация.

Вярваме, че след сериозната ситуация след фалита на Lehman Brothers, която се отрази негативно на Европа, и след големите политически проблеми, сега има подобрение и сега е правилният момент.

Върху кой сегмент от банковия пазар ще бъде насочена дейността на HYPO NOE в България – ритейл, корпоративен, инвестиционен или друг?

- Основният фокус ще бъде финансирането на публични проекти. Ще предоставим австрийската си експертиза и тази на дъщерните ни предприятия в областта на финансирането на общински проекти, ефективността и рентабилността не само при финансирането, но и при енергийната ефективност, например.

Какви са плановете на банката за дейността в България в средносрочен и дългосрочен план?

- Принципният план на банката е да създаде допълнителна добавена стойност за българските клиенти. Основният фокус е и ще бъде австрийският бизнес, но поглеждайки 16-милиардните ни активи, това предоставя големи възможности за финансиране на проекти в Дунавския регион.

А кои са основните клиенти на банката в България?

- От една страна това са общини, а от друга – оператори за енергийна ефективност, и компании. Това е основният кръг.

А можете ли да бъдете по-конкретен, като назовете имена?

- Нали знаете за спазването на банковата тайна?

Да, разбирам. А тъй като HYPO NOE разкрива само свое представителство, то банката няма да може да набира депозити у нас. Така ли ще бъде?

- Ние сме банка, която оперира в Австрия. Ако някой дойде в Австрия и ни даде депозитите си, то той ще има привилегията да държи парите си в стабилна банка.

От разговора ни до момента стана ясно, че не възнамерявате ли да купите банка, оперираща на българския банков пазар.

- Да. Към момента нямаме такива планове.

А да се сдобиете с лиценз от Българска народна банка, като създадете своя дъщерна банка тук, например?

- Не е необходимо, тъй като обемът на нашия бизнес е достатъчен и ефективен.

Преди време HYPO NOE подписа меморандум за разбирателство с Общинска банка. От какво естество са съвместните дейности и има ли конкретни резултати от тях, които можете да ни съобщите?

- Най-важното е защо подписахме това споразумение за разбирателство, а именно – за да си сътрудничим. Общинска банка има поглед върху дейностите на общините. Ние често обменяме идеи, за да видим кои от тях са осъществими.

Какви са финансовите резултати на HYPO NOE през първото тримесечие на 2015 г.?

- Доволни сме от постигнатото. Резултатите са доста добри. По-добри даже от първоначалните ни очаквания. Цялата информация е публикувана на сайта (През първото тримесечие банката печели 8,86 млн. евро при 5,18 млн. евро година по-рано. Активите растат до 16,45 млрд. евро от 15,93 млрд. евро през първите три месеца на 2014 г. - бел. авт.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още